Vad är kvalitativ träning?

07 mars 2018 | Av Linda Ahlgren & Jasmin Salhi

Hur viktigt är det med kvalitativ träning? Är det viktigt att träna rätt? Spelar det någon roll hur jag rör mig så länge jag rör på mig? Det pratar vi om här, och kikar även lite närmare på hur pilates kan hjälpa dig att träna tryggt och bra. 


När du köper en produkt så vill du att den ska ha bästa kvalitet, vara hållbar och ge dig glädje. På samma sätt bör du tänka kring din träning och din kropp.

Varje person som kommer till oss på Pilates Complete går igenom en introduktion med hållningsanalys, rörelse-, balans- och styrketester samt en genomgång av de fem grundprinciperna som vi bygger vår träningsteknik pilates på. Vi ser tydligt att de som genomgått en introduktion och som tränar efter de fem grundprinciperna får ett snabbare, och även mer ihållande, resultat av sin träning.

Genom att vara medveten om hur vi ska utöva varje moment i vår träning, vad övningen syftar till, vart vi ska ta kraften ifrån, vilka delar av kroppen som skall aktiveras kontra spänna av får vi en mer kvalitativ och ändamålsenlig effekt. Vi undviker även sned- och överbelastning som ofta leder till smärta och skador.

Utan grundläggande kunskap om hur kroppen fungerar blir det lätt så att vi härmar det vi ser, utan att förstå hur eller varför vi gör det. Med kunskap om kroppen rör vi oss med en annan förståelse och respekt för sig själv samt de begränsningar som kanske känns.

När vi förstår vår kropp och är medveten om våra styrkor och svagheter så blir det oftast också lättare att sätta ett mål med träningen! När vi har något att sikta mot, vare sig det är ett litet eller stort mål (exempelvis att få bättre hållning, bli skadefri, nå tårna på sträckta ben eller göra den perfekta push-upen) så blir det också roligare att träna och röra på sig!

Varför är det då så viktigt att träna på rätt sätt?
Den som tränar på rätt sätt, stärker hela kroppen och får en bättre placering samt ett bättre rörelsemönster, vilket i sin tur leder till att vi kan utföra vår träningsmetod/sport mer korrekt under en längre tid, vilket då ger en förbättrad uthållighet. En förbättrad uthållighet leder i sin tur till att andningen förbättras. I och med att andetagen förlängs och övergången mellan in- och utandning blir mjukare behöver vi inte anstränga oss lika mycket och kan lättare behålla vår koncentration och fokus. På så vis får vi även en mental effekt av vår träning. En starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp helt enkelt!

Pilatestekniken är en ”outstanding” träningsteknik och en intelligent träningsform med ett effektivt system av övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. I pilates ser vi hela människan utifrån ett helhetsperspektiv. Korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. I pilates arbetar vi snarare med kvalitet än kvantitet.

Några av Pilatesteknikens främsta fördelar:

  • Skonsam, vilket gör att alla kan utöva det, oavsett kön, ålder eller fysisk status.
  • Hjälper till att förhindra skador och är mycket framgångsrik som rehabilitering.
  • Skyddar mot överbelastning av muskler i andra träningsformer.
  • Ger en sund och bra motvikt till de många ogynnsamma arbetsställningar som de flesta utsätter sina kroppar för.
  • Ger bättre balans mellan kropp och själ, samt balanserar styrka och smidighet.
  • Ger en bättre kroppshållning.
  • Ökar kroppsmedvetenheten – du rör dig smidigare och använder kroppen mer ändamålsenligt när du t ex sitter på din kontorsstol eller tömmer diskmaskinen.
  • Höjer prestationen i olika sporter (golf, skidåkning, skridskoåkning, dans, etc.).
  • Förbättrar balans och koordination.

Kom igång med din pilatesträning – nytt träningsprogram online

Följ oss under mars, och resten av året för den delen, med pilatesprogrammet ”Pilates - styrka inifrån och ut” här på Yogobe och ta del av våra tips till en bra grundteknik, förståelse för den egna kroppen och de bästa tipsen för en säker och effektiv träning. Läs mer och ta del av programmet här! 

Lär dig en god grundteknik så får du en kropp av bästa kvalitet, som är hållbar och som ger dig glädje!

Jasmin Salhi & Linda Ahlgren, Pilates Complete

Lästips

Videorekommendationer

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 1 – lär dig pilatesteknikens andningsmönster.

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 2 – ta en närmare titt på hur bäckenet påverkar rygghälsa och coreträning.

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 3 – förklaring och djupdykning i bröstkorgens funktion och hur du bäst arbetar med den.

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 4 – stabilisering är lika viktigt som muskelaktivering, lär dig arbeta med rätt teknik.

Tekniske tips
5 min

Trening with

Pilatesteknik 5 – hitta den mest optimala placeringen för ditt huvud för att minska nackvärk och spänningshuvudvärk

Klass
45 min

Trening with

Grundläggande pilatesprogram för hela kroppen, både för nybörjare och vana utövare.

Foto: Vegafoto

Linda Ahlgren

Grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Personlig Tränare, gruppträningsinstruktör samt kursledare.

Les mer

Jasmin Salhi

Jasmin är tillsammans med Linda Ahlgren grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Hon är fullt certifierad STOTT PILATES-instruktör och undervisar bl. a. pre och postnatal pilatesträning för grupper och i personlig träning.

Les mer