Träna efter kejsarsnitt – att tänka på

10 august 2021 | Av Katarina Woxnerud

I Sverige föds barn med kejsarsnitt vid ungefär 17 procent av alla förlossningar. Här tittar vi närmare på hur ett kejsarsnitt påverkar kroppen och vad du kan tänka på efteråt vad gäller träning och rörelse.


Akut och planerat kejsarsnitt

Grattis till graviditet och förlossning! Om vi startar under själva graviditeten så påverkas både bäckenbotten och bukväggen (det vill säga magmuskler, fascia och hud) av de högre nivåerna graviditetshormon i kroppen, som bland annat ökar töjbarheten i vävnaden. Samtidigt växer fostret och tar upp allt mer plats i magen, vilket töjer ut hela bukväggen och ger en ökad tyngd mot bäckenbotten. Så själva graviditeten innebär i sig förändringar i både bäckenbotten och magen, och man bör därför ägna de områdena lite extra uppmärksamhet efter förlossningen.

Ett kejsarsnitt innebär att barnet förlöses via ett snitt i bukväggen och i Sverige sker det vid ungefär 17 % av alla förlossningar. Kejsarsnittet kan vara planerat eller utföras akut.

Ibland startar förlossningen som en vaginal förlossning men något gör att läkare tar beslutet att förlösa barnet genom ett akut kejsarsnitt. Det kan exempelvis vara att förlossningen stannar upp, värkarna är inte tillräckligt effektiva, bebisen ”fastnar, barnets värden försämras snabbt under förlossningen eller någon annan anledning. Ibland kan barnet redan ha kommit långt ned i förlossningskanalen / slidan vilket innebär att det blir en påverkan på slidväggen och man efter kejsarsnittet även bör kontrollera bäckenbotten noggrant.

I andra fall är kejsarsnittet planerat och utförs innan en vaginal förlossning startar. Det planerade snittet kan bero på olika faktorer som exempelvis extrem förlossningsrädsla, barnet ligger med sätet nedåt och vänder sig inte, förlossningen behöver av medicinska skäl starta tidigare än planerat datum eller andra medicinska aspekter. Planerade snitt ger främst påverkan på bukväggen och magen.

Vill du få stöd för att komma igång efter förslossningen? I videobiblioteket här på Yogobe hittar du ett stort antal klasser med yoga, träning, andningsövningar och avslappning för dig som nybliven mamma. Är du ny till tjänsten kan du testa gratis i 14 dagar.

Så påverkar ett kejsarsnitt bukvägg och bäckenbotten

Vid kejsarsnitt läggs ett snitt i huden, de raka magmusklerna under naveln dras åt vardera hållet för att komma in till livmodern och plocka ut barnet. Det är med andra ord en större påverkan på bukväggen vid ett kejsarsnitt jämfört med en vaginal förlossning. Bäckenbotten bör ändå kontrolleras och tränas även efter ett kejsarsnitt eftersom muskler och stödjevävnad blivit påverkade av själva graviditeten.

Efter snittet är du kvar på förlossningen någon dag och får då råd om hur du kan röra dig. Generellt är det bra att komma upp och röra sig tidigt efter förmåga. Snittet gör ont i början vilket inte är konstigt – du har just genomgått en stor bukoperation.

De första veckorna brukar rådet vara att inte bära tyngre än barnet. Rörelse i vardagen är bra liksom att komma igång med kortare promenader som stegvis ökar. Traditionell magträning brukar rekommenderas först efter 12 veckor. Däremot kan du gärna komma igång med lättare övningar för bäckenbotten liksom för magens stöd. Bäckenbotten och magen ska arbeta naturligt om dagarna liksom när du bär din bebis. Genom lättare övningar i början kan du få en känsla för muskelarbetet igen, hur det känns när du spänner och slappnar av, liksom känna att du kan arbeta utan att få ont. Den här känslan av stöd i kroppen kan göra att du kanske vågar röra dig mer obehindrat i vardagen samt promenera lite mer.

Så kan du börja träna efter kejsarsnitt

  • Börja med promenader – be om instruktion för bäckenbottenmusklernas knip:
    Starta med att gå hemma, öka till kortare promenader utomhus som stegvis förlängs, parallellt med grundträningen av bäckenbotten och magen. Vid efterkontrollen på MVC kring vecka 6-12 efter förlossningen får du en kontroll av snittet och att allt läker som det ska. Be gärna om en vaginal kontroll av bäckenbottenmusklernas funktion. Den sker genom att barnmorskan känner med fingrarna inuti slidan att du hittar rätt arbete. Det är inte alltid som bäckenbottenmusklernas funktion kontrolleras efter ett kejsarsnitt men det kan alltid vara bra att kolla upp. Barnmorskan är expert på detta. Vissa studier tyder på att över 30 % av alla kvinnor som får instruktion om bäckenbottenmusklernas knip och avslappning inte hittar rätt muskler utan kompenserar med andra. Be därför barnmorskan kontrollera detta när du är på återbesöket.
  • Börja med lättare styrketräning efter någon månad:
    Efter någon månad kan du starta med lättare styrketräning med egen kroppsvikt liksom lättare gummiband och hantlar. Välj gärna upprätt stående eller sittande övningar och undvik övningar där överkroppen lutas framåt eftersom det ger mer tyngd mot bukväggen. Undvik att hålla andan och öka buktrycket onödigt mycket i början. Ett tips för att undvika detta är att prata eller nynna obehindrat när du styrketränar. Då minskar trycket på kroppens insida vilket är att föredra den första tiden när du börjar träna liksom när du eventuellt lyfter saker i vardagen, som matkassar. Starta med lätta vikter och enkla övningar som stegvis ökar. Genom att prata eller nynna när du tränar håller du även ned belastningen naturligt när du tränar.
  • Gör inga bakåtböjningar:
    Undvik att sträcka bak kroppen kraftigt de första månaderna eftersom det kan dra i ärret och kännas obehagligt. Generellt brukar man räkna med att ärret är läkt efter 6-10 veckor och vänta med bakåtböjningar som drar i området tills dess. När du sedan startar böja kroppen bakåt i exempelvis ditt yogaprogram börjar du som vanligt med mindre rörelser som stegvis ökar.
  • Var inte rädd för rörelse – starta lätt, öka stegvis:
    Samtidigt ska du inte vara rädd att röra dig. Stygnen håller. Rörelse och motion som stimulerar blodcirkulationen underlättar läkning, hjälper dig att bli starkare och ökar den allmänna hälsan. Tänk bara på att starta lätt och öka stegvis, ge kroppen tid att bli starkare. Efter ett halvår efter kejsarsnittet antas fascian och stödjevävnaden ha återfått cirka 75-90 % av sin hållfasthet. Du ska inte vänta ett halvår med belastning och rörelse, tvärtom. Starta lätt och öka stegvis så blir du allt starkare. Lycka till!

Tips & råd – träning efter kejsarsnitt

  • Både magen och bäckenbotten påverkas av kejsarsnitt.
  • Följ råden du får från förlossningen och din barnmorska för den första tiden.
  • Gå på efterkontroll.
  • Vanligen kan du starta med bäckenbottenmuskelträning, kortare promenader och övningar för att hitta känslan av stöd i magen tidigt.
  • Vänta med tuff magträning liksom kraftiga bakåtböjningar några månader.
  • Kroppen behöver rörelse och belastning!
  • Starta lätt, öka stegvis och anpassa träningen till där du befinner dig.

Läs mer om yoga och träning under och efter graviditet

Tips för träning online för mammamagen

Luento
15 min

Treenaa with

Lär dig hur du kniper rätt och tränar bäckenbotten.

Luento
5 min

Treenaa with

MammaMage: Lär hjärnan och kroppen att hitta bortglömda muskler.

Oppitunti
20 min

Treenaa with

Corestabilitet från grunden – hitta och träna djupa magmuskler.

Oppitunti
15 min

Treenaa with

MammaMage – för dig som vill bibehålla en stark och frisk core.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Katarina Woxnerud

Katarina är legitimerad naprapat med 30 års erfarenhet från träningsbranschen, såväl som instruktör och tränare som utbildare. Hon är även grundare till populära konceptet MammaMage samt Aktiv40Plus.

Les mer