Hitta tid för din träning

03 januar 2018 | Av Yogobe

Att hitta tid för träning och yoga kan ibland kännas smått omöjligt i vardagen. Men i slutändan handlar det om att prioritera, och inte minst investera i, sig själv. Både kropp och själ behöver den där tiden när du fokuserar bara på dig för att få ny energi, för att orka med vardagen och må bra även i framtiden. Så här kommer några hjälpande tips för att få till de där träningspassen. Och de kan självklart även appliceras på din yogapraktik!



Sänk kraven – underbart är kort

  • Träning måste inte vara ett stenhårt fyspass där du stapplar fram på darriga ben med spysmak i munnen. Tvärtom. Få upp pulsen, bli lite varm och varva kondtionsträning med stabilitets- och rörlighetsträning så räcker det gott. Och du, ett träningspass måste inte vara 2 timmar långt, inte 1 timme för den delen heller. Lite och ofta är betydligt bättre än massor och sällan. Så sikta på 20-30 minuter några gånger i veckan och släng in ett längre pass när du har tid.

Vad passar mig? Och vad behöver jag?

  • Om du verkligen avskyr att springa, och du gett det så pass många försök att du vet att det inte bara handlar om att det känns tungt för att du inte är van: skippa löpningen. Hitta något annat! Det kommer ge dig mer glädje och få dig att må bättre över lag. Att pina dig igenom massa träningspass kommer till slut bara få dig att må mentalt sämre om du inte hittar glädjen i dem. Det du gör ska kännas roligt och ge energi! Blanda upp löpningen med lite yoga och stabiliserande pilates så har du ett strålande recept på variation som kan ge glädje.

Boka ett möte med dig själv

  • Skriv in en mötestid i kalendern. En tid för dig, varje dag. Försök att använda det mötet till träning vissa dagar, och vissa dagar bara hänga med dig själv, göra något du mår bra av mentalt. Att skaka fram 10-20 min kan vi alltid göra varje dag, någonstans finns den tiden, ta den!

Slå två flugor i en smäll

  • När du ser på tv, gör lite utfall, armhävningar, rygglyft, en stund  i plankan, lite rörlighetsövningar. Använd ett gummiband för träning av axlar och skuldror, du behöver inte ens resa dig ur soffan.
  • Istället för att ta en fika, promenera med kompisen eller den du har möte med.
  • Om du ska prata en stund i telefon, ta en promenad under tiden.
  • Gör knäböj när du diskar eller byter blöjor.

Lek dig varm och smyg in några utfall

  • Få till lite enklare vardagsträning när du leker med barnen. Bara fantasin sätter gränser. Här kommer några tips:
    • Sätt dig i malasana eller gör några squats – de kommer garanterat tycka det är kul att du ser ut som en groda.
    • Gör utfallsgång med barnet på ryggen.
    • Låt ungarna åka hiss upp och ner medan du gör knäböj och lyfter dem mot taket.
    • Låt dem sitta på din rygg medan du gör katten/kon, sänk dig ner i barnets position, och upp igen.
    • Låt dem jaga dig i trädgården, skratt och pulshöjning utlovas!

Ställ klockan lite tidigare, bara lite

  • Det där med att träna på morgonen kan kännas omöjligt. Men faktum är att för många handlar det bara om att få lite rutin på det så kan det faktiskt bli uthärdligt. Och du behöver inte gå upp 2,5 timme tidigare än vanligt för att hinna till gymmet. Gå upp en halvtimme tidigare och kör 20 min högintensiv hemmaträning, eller en kortare löprunda. Eller gör några enkla solhälsningar innan familjen vaknar!

Lunchträna

  • Svårt att få till det på morgonen? Ta ett en halvtimmes löprunda eller lite utomhusträning på lunchen. Kila iväg på ett pass på gymmet, eller kör intervaller i trappan på jobbet.

Skippa bilen eller bussen

  • Har du kanske cykelavstånd till jobbet? Eller kanske kan du till och med ta en längre promenad dit? Här har du det ypperliga tillfället att röra på dig en del av den tiden du annars spenderat i bilen eller intryckt bland alla andra på tåget eller bussen. För att underlätta, ställ ett par skor på jobbet så kan du dra på sköna promenadskor dit och hem. Blir du varm av cyklingen eller promenaden? Duscha innan och ta på en annan t-shirt under som du kan byta från på jobbet. Det går alltid att hitta sätt att få till det. 
    Det kanske inte funkar varje dag men gör det någon/några gånger per vecka så har du rört mer på dig än om du suttit på bussen.

Seså. Nu kör vi! :-) 

Kom igång med din träning online

  • Kom igång med din med hjälp av något av våra träningsprogram, exempelvis:
    • Kom igång! – Träningsprogram med 3-4 pass per vecka som inte tar mer än 30 min.
    • Urban Move – Anpassningsbar och lekfull träning med Elin Wennman. Med sitt fokus på styrka och puls är det ett bra komplement till yoga.
    • Sweat Party & Bendable Body – Träna med Tanja Djelevic, ett perfekt träningsprogram för både rörlighet och puls.

Videorekommendationer

Klass
10 min

Trening with

Boost your whole body strength with Matthew Griffiths.

Klass
20 min

Trening with

Pilates på boll med Pilates Complete för bättre balans och styrka, och för en rolig träningsstund.

Klass
45 min

Trening with

Flödande mönster av oavbruten rörelse. Hetta och harmoni med Cecilia Gustafsson.

Klass
20 min

Trening with

Effektivt och roligt helkroppklass för styrka och rörlighet med Tanja Djelevic.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]