Euforisk, glad, gravid och extremt trött. Finns det sätt att få mer energi och må bättre eller är det bara att gilla läget? Här berättar jag om graviditetströtthet och ger er mina helt klart bästa råd.
Varför så trött som gravid?
Strecket på stickan har kanske precis torkat in när tröttheten slår till och du känner inte längre igen din egen kropp. Energinivån är nere på noll och din kropp vill inte längre hänga med i samma tempo. Du somnar kanske helt okontrollerat mitt på dagen eller väldigt tidigt på kvällen. Att vara trött under graviditeten är något som drabbar nästintill alla, speciellt under första trimestern. De flesta brukar uppleva att tröttheten minskar under andra trimestern.
Det som orsakar tröttheten är de hormonförändringar som sker under graviditeten. Det hormon som till stor del påverkar förändringarna i energinivåerna kallas progesteron. Det ökade blodflödet under graviditeten minskar ditt blodtryck och det bidrar också till lägre energinivåer under den första trimestern.
Trötthet & humörsvängningar under graviditetens trimesterar
Stress, humörsvängningar och ångest kan också öka i början av graviditeten, vilket kan leda till att du känner dig mentalt utmattad. Alla dessa faktorer är en del av graviditeten och energibristen är därför helt normal. Det kan dock upplevas enormt frustrerande att vara orkeslös och otroligt trött.
Under andra trimestern vänder det som sagt för de flesta och många återfår mycket av sin vanliga energi. Dock kan tröttheten hålla i sig för vissa, precis som illamåendet går över för vissa och för andra stannar det kvar.
Under tredje trimestern kan du nästan förvänta dig att energinivån sänks igen. Din kropp genomgår en stor förändring och ditt växande barn börjar nu ta ordentligt med plats. När ditt barn rör sig på nätterna försämras också din nattsömn vilket bidrar till tröttheten.
Tips för mer energi & minskad trötthet under din graviditet
- Sova/vila/återhämtning. Ge dig själv små stunder av återhämtning då du känner att dina energinivåer är låga. Det kan vara en bra idé att gå och lägga sig tidigt. Även om du inte somnar kan du göra lite avslappning. Om du har en timmes lunch kan det vara bra att avsätta 30 min för vila eller en powernap. Testa gärna Ulrica Norbergs restorative gravidavslappning på 10 minuter.
- Ändra i ditt schema till fördel för din vila. Säg nej till olika sociala tillställningar som du känner att du, just nu, inte klarar av. Dina vänner finns kvar och om du berättar hur du mår kommer de att förstå. Försök att inte ta på dig för mycket nytt ansvar och uppgifter på jobbet, vila i det du har.
- Ge kroppen skön yoga. Yoga är ett fantastiskt redskap under graviditeten. Om du inte yogat tidigare, skippa de mest fysiska yogaformerna och välj klasser i lugnare tempo eller gravidyoga, som är särskilt anpassad för den gravida kroppen. I videobiblioteket hittar du gravidyoga med olika intensitet.
- Ät hälsosamt och ge dig själv och bebisen bra näring. Försök att äta välbalanserat och investera gärna i protein, järn och långsamma kolhydrater. Om du äter för mycket av ohälsosam mat och frossar i kolhydrater och stärkelse kan detta bidra till att du känner dig trött och att din energi minskar. Glöm såklart inte att njuta och det är viktigt att äta mat som du faktiskt gillar.
- Yoga Nidra/yogisk sömn/meditation kan också vara ett bra verktyg för dig att koppla av, hitta ditt själsliga och kroppsliga lugn och ge dig själv en välbehövlig vila. På Yogobe har vi flera härliga yoga nidra guidningar, bland annat Cecilia Ohlins yoga nidra för gravida & mammor.
-
Ändra dina träningsrutiner. Motion och träning är bra för både dig och barnet men det är viktigt att justera så att både du och bebisen mår bra. Ta stöd från din barnmorska och gärna någon som kan träning. Här på på Yogobe kan du exempelvis ta del av:
- Träningsprogrammet för gravida
- Stark Mamma – träning och yoga anpassad för den gravid kroppen
- Gravidpilates
Övningar online – gravidyoga, gravidträning & avslappning
Yoga with
Skapa utrymme kring bröstkorg, axlar och skuldror under graviditet och förbered för första tiden med ditt barn.
Trening with
Stark mamma: Mjuka rörelser och styrka för bröstkorg, bål och bäcken sittandes på en stol.
Trening with
Stay strong and connected with this short and sweet basic matwork session.
Yoga with
Varva ner återhämta gravidkroppen med en avslappningsövning för första trimestern.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!
Lästips
- Pilates och andning för gravida, av Jasmin Salhi
- Att tänka på vid gravidyoga, av Rebecca Carlowitz
- Forskning: Gravida rör sig för lite, av Yogobe