God självmedkänsla hjälper dig att hantera livets motgångar

04 juni 2024 | Av

Genom självmedkänsla lär du dig att du inte är dina prestationer, prylar eller din sociala status. Du lär dig att förstå att ditt värde ligger bortom det som vi alltför ofta tror ger oss vårt värde som människor. Självmedkänsla hjälper dig att inte trilla i den vanligt förekommande otillräcklighetsfällan där ingen lycka bor. Här berättar Yogobes expert, leg. psykologen Mona Drar, mer!

Självmedkänsla – ett vänligt förhållningssätt till oss själva

Orsakerna till destruktiva beteenden bottnar ofta i en upplevelse av otillräcklighet. Vi shoppar för mycket, jobbar för mycket, tränar för mycket, äter för mycket eller äter för lite. Vi kompenserar och dövar genom prestation och perfektion. En varaktig känsla av tillräcklighet kräver att vi möter oss själva genom den inre resan. Vi hittar den inte i prestation och perfektion.

Självmedkänsla är ett kraftfullt motgift för oss som sitter fast i otillräcklighetsfällan. Självmedkänsla handlar om att hitta ett medkännande, vänligt och uppmuntrande förhållningssätt till oss själva. Självmedkänsla handlar om hur vi relaterar till oss själva medan självkänsla och självförtroende mer handlar om hur vi värderar oss själva och våra förmågor. Studier visar att självmedkänsla är ett mer stabilt mått över tid som är mindre beroende av yttre faktorer jämfört med självförtroende och självkänsla.


Det går att träna sin förmåga till självmedkänsla

Vanligtvis är vi mer förstående och varma mot andra men vi kan träna på att bli vår egen vän som stöttar och finns där när vi behöver. Självmedkänsla är en förmåga vi kan träna. Vi kan ändra vårt sätt att relatera till oss själva.

Självmedkänsla är inte att förväxla med självömkan. Självömkan minskar vårt perspektiv och gör oss självfokuserade och hänger ofta samman med en upplevelse av orättvisa och att vara ett offer medan självmedkänsla hjälper oss att bredda perspektivet och påminna oss om att alla människor kämpar och har sina utmaningar. God självmedkänsla hänger samman med god självkännedom. Om jag kan vara schysst mot mig själv trots tillkortakommanden och snedsteg har jag lättare att se och erkänna mina misstag och brister inför mig själv och andra.

Självmedkänsla hjälper oss att få bättre/intimare relationer och gör oss mindre självupptagna. När vi lägger mindre tid på exempelvis självkritik har vi mer energi och fokus över till andra. God självmedkänsla hjälper oss att hantera livets motgångar och misslyckanden. Självmedkänsla gör INTE att vi inte upplever svåra känslor men den ger oss kraften att orka resa oss upp igen och ta nya tag.

Självmedkänslans tre delar

  • Att uppmärksamma och möta sina känslor när man har det jobbigt. Vi har en tendens att fly och försöka undvika det jobbiga på olika sätt. Självmedkänsla handlar om att faktiskt uppmärksamma när du känner dig ledsen, frustrerad eller rädd. Att inte värdera det, förringa det, eller trycka undan det, utan istället försöka möta det. Att acceptera att känslorna finns där och att det är en del av livet.
  • Självmedkänsla handlar också om samhörighet och hur vi relaterar till varandra.  Det smärtsamma/jobbiga är en del av livet, och att det är så är det för andra också, för att vi är alla människor. Alla kämpar med något och du är inte ensam om att ha det svårt.
  • Att vara vänlig mot sig själv när det blir tufft. Att möta sig själv, på samma sätt som du skulle möta någon du tycker om. Att aktivt försöker lindra smärtan och lidandet. Det viktiga är inte hur man gör det, utan att han har intentionen att man vill finnas där för sig själv.

Program för ökad självmedkänsla med Mona Drar

Vill du stäkra din självmedkänsla? I programmet Ökad självmedkänsla – personlig utveckling guidar leg. psykolog Mona Drar genom föreläsningar och övningar till hur du kan stärka din självmedkänsla. Alla våra program ingår i en betalande prenumeration och för dig som har en provperiod hos Yogobe. 

Övningar online – compassion & självmedkänsla

video id: ax92

video id: 5e4w

video id: 9zh6

video id: e93h

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lär mer

Mona Drar

Mona Drar har arbetat som psykolog sedan 2003. 2020 debuterade hon som författare med boken ”Otillräcklighetsfällan”. I många år har Mona jobbat med högpresterande grupper och individer och stöttat dem i att hitta bättre balans. Mona arbetar med områden som hon själv har erfarenhet och djup kunskap kring. Den egna graden av medvetenhet kommer spegla på vilken nivå vi kan möta och förstå andra menar hon. Livets utmaningar kan orsaka stort lidande men alltmer har Mona kommit att se dessa utmaningar som en möjlighet att höja graden av medvetenhet och komma närmre vår essens. Vi hittar sällan till vårt sanna jag när vi lever i vår comfort zone menar hon. Intuition och den inre kompassen har med åren fått en alltmer framträdande roll i Monas arbete och sätt att leva. Idag förstår vi världen utifrån ett perspektiv som präglas av naturvetenskap och kvantifierbara data menar Mona. Med enbart detta synsätt missar vi en viktig aspekt av verkligheten; det existentiella och omätbara. Denna begränsning av tillvaron bidrar enligt Mona till en bristande upplevelse av mening och sammanhang som på många sätt kännetecknar vår tid. Mona har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, med ledarskapsutveckling och inom företagshälsovården. Idag driver Mona sitt eget företag med visionen att bidra till ett samhälle som genomsyras av medkänsla och upplevelsen av mening. I sitt arbete utgår Mona främst från mindfulness, selfcompassion, buddistisk tradition och naturbaserad terapi. Dessa traditioner har många beröringspunkter, inte minst att de alla betonar varandet snarare än görandet. Vårt inre manifesterar sig i det yttre betonar Mona. [Läs mer om Mona på LinkedIn](https://www.linkedin.com/in/mona-drar-337a9180/) [Läs mer om Mona på Facebook](http://www.facebook.com/profile.php?id=1318229191569664)
Read more

Search

Categories