Hur jag fick mina vingar och valde flygande yoga

17 juni 2017 | Av Milla Floryd

Att vända uppochner på perspektiven. Att avlasta kroppen och kunna slappna av. Att kunna ge ryggraden längd. En yoga swing, eller hammock, hjälper oss på många olika sätt. Här berättar jag hur jag förälskade mig i flygande yoga, och varför jag älskar denna yogaform så mycket. Allt som har lett till att jag nu håller yogalärarutbildningar inom flygande yoga! 


Jag var 31 år när jag gjorde skiftet från ett stillasittande, tryggt och ”vuxet” jobb till att försörja mig som luftakrobat. Ett val jag inte ångrat en enda sekund. Jag är inte rörlig av naturen. Flexibilitet utan att förlora stabilitet är, och har varit, en stor utmaning för mig. I mitt strävande efter ökad rörlighet utan att förlora styrka och explosivitet bestämde jag mig för att utbilda mig till yogalärare. Planen var att ha ett yrke att falla tillbaka på när jag beslutade mig för att pensionera mig från luftakrobatiken och sluta uppträda. Tidigt kom idén om att på något vis kombinera luftakrobatiken och yogan och 2011 fick jag möjligheten att utbilda mig till lärare i flygande yoga. Kursen var i Oslo och utbildningen hölls av en australiensisk lärare med rötterna i Iengartraditionen. Sedan dess har jag utövat och undervisat flygande yoga.

Vad är flygande yoga?
Flygande yoga kombinerar cirkuskonstens aerial arts, luftakrobatik, och anti-gravity asanas. Även om yogaformen ser väldigt avancerad ut är den inte exkluderande för någon utan ett fantastiskt hjälpmedel för avlastning och förlängning av ryggraden samt ökad förståelse av yogans alignment. Flygande yoga är nybörjarvänligt och informativt då hammocken hjälper eleven att hitta korrekt placering i positionerna. Exempelvis hjälper hammocken till att skapa upplevelsen av inre utrymme och längd i ryggen i adho mukha svanasana (nedåtgående hund) samtidigt som tygloopen för toppen av lårbenen bak mot hamstring (baksida lår).

När en person som är ny till yoga tar med sig känslan från en anti-gravity down dog till sin vanliga yogaklass är förståelsen för lärarens instruktioner djupare. Under en klass utförs yogapositioner traditionellt eller i den aeriala versionen, med hammocken som hjälpande stöd eller för ökad utmaning. Till exempel så kan det vara enklare att utforska det bakåtböjande momentet i eka pada rajakapotasana (enbent kungsduva) inverterad i hammocken än på traditionellt vis då det flygande alternativet arbetar med gravitationen istället för mot den.

Hur yogagungan hjälper dig
Hammocken hjälper kroppen att bära din vikt, lättar på tryck, förlänger ryggraden, skapar utrymme i dina leder, och hjälper dig att utveckla din rörlighet. Du använder din coremuskulatur mer aktivt än vid traditionell yoga för att stabilisera kroppen i luftelementet. Överkroppsstyrkan övas upp då du lyfter dig själv i armarna vid förflyttning mellan olika positioner. Självförtroendet byggs snabbt upp då övningar som ser mer eller mindre omöjliga ut visar sig vara fullt överkomliga att utföra. Det saknas dokumenterade studier kring hälsoeffekterna av att utöva flygande yoga, men man vet att stretcha och stärka kroppens muskler ökar välbefinnandet både fysiskt och mentalt. När kroppen får hänga fritt dekomprimeras kotpelaren och många med ryggproblem upplever minskad smärta. Hammocken avlastar diskar, ligament och leder vilket gör yogaformen snäll och skonsam mot kroppen. Förutom sitt teurapeutiska värde, så väl på den fysiska kroppen som på energikroppen, så möter yogaformen en dröm hos många. Drömmen om att kunna flyga!!

”If you were born without wings, do nothing to prevent them from growing.” – Coco Chanel

Utbildning till flygande yogalärare

I augusti håller jag en yogalärarutbildning i flygande yoga på Pilates Complete i Göteborg. Vill du utveckla relationen till din yoga och din kropp? Vill du kunna erbjuda unik PT-undervisning som öppnar upp oändliga möjligheter för dina klienter oavsett vart de är i livet? Är du redo för att ge en grupp upplevelsen av att sväva viktlös? Då är det här utbildningen för dig. Läs mer och boka din plats här!

Lästips

Testa flygande yoga, yoga swing, med onlinevägledning

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Teknik och säkerhet för flygande yoga i yogagunga.

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Lär dig tekniken för grundpositionen Bat, eller Fladdermusen, med yogagungan.

Klass
15 min

Yoga with

Inverterade grundserien – twista upp-och-ner.

Klass
20 min

Yoga with

Ett långsamt och avslappnande flöde i yogagungan med mer tid i varje moment.

Milla Floryd

Milla är en dynamisk och mångfacetterad akrobat och yogalärare inom Hatha, Acro yoga, Yoga wings och Kontaktyoga.

Les mer