Doula – ett stöd inför & under förlossningen

12 oktober 2017 | Av Rebecca Carlowitz

Vem stöder mamman inför marathonupplevelsen förlossningen? Partnern självklart, men även hen kan behöva stöd. Att få in yoga i i livet både som icke-gravid och gravid, är ett sätt att öva på kropp- och sinnesnärvaro, vilket är otroligt värdefullt när ett barn ska födas. Här berättar Rebecca Carlowitz, naprapat, yogalärare och doula, mer om vad en doula är och hur vi kan hjälpa vid en förlossning!


Doulan stöttar partner & födande

Att arbeta som doula är en önskan att ge ett emotionellt och praktiskt stöd till modern, partnern och ibland andra familjemedlemmar för att förbereda och välkomna förlossningen. Att kunna vara Föda Utan Rädsla-instruktör likaså. Och att vara yogalärare är i mångt och mycket ett försök att hjälpa människor in i en tryggare plats i sina kroppar. Komma ifrån prestige, landa i andning och självmedkänsla för kroppens fantastiska boning.

Många studier visar att kvinnor som fått stöd av en doula är mer benägna att få en positiv födsel och på så sätt ett för både mamman och bebisen en mer positiv postnatal erfarenhet... Men jag vill understryka att vi aldrig kommer att ersätta barnmorskor! Vi hoppas också kunna stödja barnmorskan under förlossningen.

Vad har doula med yoga att göra?

Då ställer jag frågan så här: Vad händer med kontakten med den egna kroppen, möjligheten att styra den och förmågan att känna in den i yogan och tillika i förlossningen?

På många andra områden, bland annat inom idrotten, kanske vi letar efter utmaningar, kickar som tar över eventuell smärta, trötthet, rädsla och ger oss möjlighet att överträffa oss själva. Idrottare får hjälp en "coach" eller tränare. Men vem stöder mamman i marathonprestationen av en förlossning? Självklart partnern, men även den kan behöva guidning i en kanske helt ny situation. Och vem hjälper dig på yogamattan, ger dig guidning och assistering? I olika situationer eller skeden i livet behöver vi stöd. Jag hittade stödet när jag började min yogaresa. Den utvecklades till att jag vill hjälpa andra. Min egna förlossning var en bra och positiv erfarenhet och den skulle jag gärna ge mina medsystrar. Jag fick äran att föda en dotter, hade gärna fött fler barn, men nu blev det inte så. Men att få vara med i förlossningsrum och stötta är en ynnest! Att kunna guida och leda en klass yogisar är också en form av privilegium. Jag ska ärligt erkänna att nervositeten i mig inte minskar med åren, men jag ser på det som ett sätt att hålla mig vaken, ett sätt att få än mer självkänsla som i sin tur kan stötta andra.

Pionjärer som Ina May Gaskin, Naoli Vinanvar och andra förlossningsgurus uppmuntrar oss att tänka på att förlossningen är "fysiologisk", där den naturliga processen av det som sker bör respekteras. Det är händelse full av mening, perfekt utformad för kapacitetet från sinnet och kroppen av mamman och hennes nyfödda. Och även på yogamattan finns den närvaron från kropp och sinne - ”body/mind”.

Yogaläraren och doulan finns här för att hjälpa dem att förbereda och skapa förtroende, uppmuntran inför den egna kroppens förmåga och kapacitet, så ser jag på det. Att få in yoga i i livet både som icke-gravid och gravid, är ett sätt att öva på kropp- och sinnesnärvaro. Det är viktigt tror jag, att ge sig själv möjligheten att vara närvarande och tålmodig med sig själv, med sin kropp, med sin partner och vara i andetaget.

Att praktisera asanas kan hjälpa kroppen och sinnet. Efter en förlossning, vaginal födsel eller snitt, så är din core, din bäckenbotten minst sagt distanserad och det finns ett behov av att komma tillbaka till kärnan av dig både fysiskt och emotionellt. Det är tyvärr lätt att se sin kropp som den var innan graviditet, tro att den ska bli densamma. Men det kommer inte att bli den kropp du brukade ha. Även om den kanske kommer tillbaks till detsamma, känns den annorlunda. Det är kanske läge att hitta ett mantra som lyfter din nya kropp: "Nej, jag vill inte ha min gamla kropp tillbaka. Jag älskar min nya starka och kraftfulla kropp som burit och fött ett barn, "snarare än att titta tillbaka och sakna något som inte längre är.

Gravidyoga – för såväl kropp som sinne

Att yoga kan spela en viktig roll i graviditet för många är en sann lycka. Inte ett krav, bara en lycka om man hittar till mattan. Vi har olika erfarenhet av hur vi är som gravida och har olika vägar dit. Jag kunde inte bli gravid utan hormonstimulering på grund av PCO:s och senare även IVF:er. Då fanns inte yogan i mitt liv. Med facit i hand hade jag verkligen behövt någon form av yoga, meditation, mindfulness, guidning eller samtal med doula. Men det kom senare. Därför hoppas jag kunna föra mitt facit vidare och ge andra chansen att hitta in i den fantastiska kvinnokroppen!

Rädsla och oro är normalt i alla graviditeter och att kunna vända oron till att förlita sig på en djup känsla av tilltro och känsla av att" det är exakt som det ska vara, att känna att det är okej".

Men att sätta en positiv avsikt, visar sig inte alltid stämma överens med verkligheten. Alla älskar inte graviditeten, alla mår inte bra, vissa mår psykiskt hemskt, fysiskt illa och att då försöka praktisera asanas, eller vara mindful kan ses som ren och skär provokation! Den fysiska träningen kanske blir omöjlig på grund av smärtsam foglossning, kanske hjälper det att hitta in i mer restaurerande och subtila former. Att skippa förväntningar kan hjälpa till att bli mer grundad i meditation och mantran. Ibland blir gravida helt slut mentalt, eller deprimerade. Och dessa känslor och tillstånd måste få vara lika okej och legitima som att må som en drottning! Även här vill jag tro att yogan kan hjälpa. Att en doula kan stötta. Och framförallt att vi ska våga prata om det! Inte skämmas. Lyfta fram dessa livsöden och erfarenheter. Allt är inte rosaskimrande.

Aldrig i livet har man väl varit så trött, så slut och ändå så fascinerad av vad kroppen gör och kan göra! Kvinnokroppen är fantastisk! Min ambition är att få lyfta medsystrar i flera faser i livet i dessa kroppar som genomgår ständiga förändringar både genom yoga, naprapati, doula och genom att bara vara mig.

Länktips

Gravidyoga online

Är du ny till Yogobe? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Les mer