Vanor skapas genom upprepning 

09 januar 2019 | Av Emma Öberg

I vetenskapliga kretsar definierar man sinnet som ”det som hjärnan gör” det vill säga hjärnan när den agerar. När hjärnan gör samma sak igen och igen skapas en vana, ett beteendemönster som inte kommer från medvetna tankar utan som sker per automatik. Nyckeln till nya vanor är alltså regelbundenhet.



Bryt dina negativa mönster 

Ibland upptäcker vi att de mönster och beteenden vi har inte är de som vi vill ha. Vi blir irriterade, uppstressade och provocerade av olika yttre händelser fast vi egentligen vill vara avslappnade, riktade och kärleksfulla. Vi väljer att göra sådant som är dåligt för oss själva när vi egentligen vill välja att mår bra. För att bryta mönstret och för att förändra vårt sinne behöver man kunna iaktta det gamla mönstret. Se reaktionen och sina egna tankar och välja annorlunda. Detta kallar man för metakognition.

Genom att regelbundet praktisera yoga får du hjälp att lära dig iaktta dina tankar, så du kan se och välja annorlunda, så du kan öka din medvetande nivå och så du kan bli den person som du vill vara - inte en som styrs av omedvetna underliggande tankemönster. För att förändra dina mönster behöver du upprepa den nya positiva handlingen igen och igen och igen, det är så man skapar en ny vana som blir starkare än den gamla – man skapar en positiv vana, ett sätt att vara som inte kommer från medvetna tankar utan som bara hände. Det är vetenskapen om hur man förändrar sinnet.

Läs mer

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Videotips

Workshop
15 min

Meditere with

Grab a pen and paper and get ready to commit to this affirmation.

Klass
15 min

Meditere with

Sitt i stillhet – hitta närvaro i din kroppen samt landa i känslor och närvaro genom små, lugna rörelser.

Tekniske tips
5 min

Meditere with

Teknik för meditation som hjälper oss att bryta dåliga vanor

Klass
20 min

Meditere with

Kirtan Kriya – Kraftfull meditation med handrörelse och mantra för att balansera dig själv, mentalt och emotionellt

Emma Öberg

Emma driver retreatgården Yoga Managalam och är internationellt diplomerad yogalärare, yogaterapeut och gongmästare.

Les mer