När vi har ont eller känner oss stela är instinkten ofta att inte vilja belasta det som gör ont. Men, det bästa du kan göra för din artrossmärta är rörelse. Läs mer om folksjukdomen artros och få videotips med övningar som kan lindra din smärta.
Vad är artros – orsak & symtom?
I Sverige har mer än var fjärde person artros, det är en så kallad folksjukdom. Men vad är då artros? Artros är ett tillstånd där det skyddande brosket på ledytorna slits ned. Då uppkommer inflammation med de typiska symtomen smärta och svullnad samt nedsatt funktion / rörlighet. Orsaken till artros kan vara genetisk, bero på skada eller långvarig felbelastning.
Det går att vara helt symtomfri med artros, men många gånger kan det vara smärtande, både i vila och belastning. Många gånger när vi får ont blir vi inaktiva, vi rör oss mindre både på grund av smärtan och stelheten samt att instinkten många gånger är att inte vilja belasta en smärtande led. Dock är rörelse det bästa du kan möta din artrossmärta med.
Vill du få stöd med träning vid artros? I vårt audio- och videobibliotek hittar du övningar och yoga vid artros, vägledda av fysioterapeut. Vi erbjuder även ett träningsprogram med fysioterapeut och yogalärare – Rehab vid artros & ledsmärta – program.
Varför är träning & rörelse bra vid artros?
- Att stärka musklerna kring leden ger en ökad stabilitet.
- Att få igång ledens rörlighet igen innebär att en större del av ledytan belastas och därmed har vi inte ett konstant tryck på en del av leden.
- Den ökade blodcirkulationen du får av att vara i rörelse är bra för att minska svullnad i området.
- Rörelse är viktigt för vårat hjärta och cirkulatoriska system och därför är det ju viktigt att vi fortsätter att vara aktiva genom livet.
- Rörelse är också bra för vår psykiska hälsa. Det är lätt att bli nedstämd av att ha ont och rörelse är fantastiskt för att sätta igång kroppens egna antidepressiva funktioner. Rörelse kan faktiskt vara smärtlindrande av många skäl.
Hur ska jag träna vid artros?
Men om det gör ont att röra sig, ska man verkligen göra det då? Ja, att röra sig vid artros trots smärta rekommenderas. Det är ok med en måttligt ökad smärta under aktiviteten. Efter aktiviteten kan man behöva vila, ibland är det skönt att lägga foten eller knät i högläge om det är där artrosen sitter. Ofta känner du dig bättre efter aktiviteten. Dagen efter aktiviteten kan du kanske ha lite träningsvärk, men känner dig oftast bättre.
Det är viktigt med daglig aktivitet och rörelse av kroppen och inte minst om du har artros. Tänk på att små insatser räcker långt! Hitta en träningsform som passar dig. Känner du dig osäker kontakta en fysioteapeut inom Primärvården där du bor för att få instruktioner om övningar.
Yoga och träning online – övningar & träningsprogram vid artros
Lever du eller någon av dina nära och kära med artros? Här på Yogobe hittar du speciellt framtagna för personer som lever med artros med mig. Nedan hittar du ett urval av klasserna och du hittar samtliga klasser i vår playlist Yoga och träning vid artros.
Du kan även ta del av vårt träningsprogram Rehab vid artros & ledsmärta – programmet ingår i en prenumeration på Yogobe!
Yoga with
Vad finns det för orsaker till artros, vad är det och hur kan vi träna vid artros? Fysioterapeuten Hillevi Borga berättar.
Trening with
Fysioterapeuten Hillevi Borga visar övningar för dig med begränsningar i rörlighet kring höft, för att stärka och öka rörligheten.
Trening with
Övningar för dig som har knäartros med symptom såsom smärta och stelhet i knän.
Trening with
Lär dig mer om ryggskott, ischias och generellt ryggont och få tips på hur du kan träna.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!
Lästips om artros och smärta
- Yoga kan minska smärtan vid artros, av naprapaten Rebecca Carlowitz
- Att leva med artros, av naprapaten Rebecca Carlowitz
- Forskning: Yoga hjälper mot artros
- I smärtans spår – vem är jag? av leg. psykologen Maria Johansson.