Mens bianca barck yogobe

Röda veckan – Vi måste prata om mens

26 oktober 2015 | Av Bianca Barck

Välkommen till röda veckan i YOGAMOM365. Detta är en mellanvecka på temat mens. Vi tar upp varför halva jordens befolkning fortfarande smusslar med mensskydden. Vi pratar om tabun, skam, traditioner och yoga och mens. Vi tar upp att vi behöver prata om MENS!Jag skämdes över att min första mens dröjde. Jag var 14 år och alla andra tjejer i högstadiet hade fått "det", trodde jag i alla fall. De verkade vara med i en klubb som jag inte hade tillgång till, ännu. De kändes så vuxna och världsvana i mina ögon. Så självkara. De var kvinnor nu. Jag, en flicka. Och jag minns så väl att jag knappt vågade prata med min mamma om det. Att jag till slut ringde upp henne på mobilen för att fråga hur gammal hon var när hon fick sin första mens. Eftersom det tydligen ska vara ärftligt. Jag svettades när jag skulle ställa frågan, som om det vore något riktigt skamligt jag undrade över. Och sen skämdes jag ännu mer när hon berättade att hon fått det tidigt, flera år yngre än jag var nu.

Det gick ett tag och när jag väl fick min högt efterlängtade mens ifrågasatte jag den där längtan efter att blöda från snippan en gång i månaden. Hur kul var det egentligen när det väl kom till kritan? Men samtidigt var jag hemligt nöjd. Jag var vuxen, i alla fall i kroppen. Och framför allt: Allt var som det skulle. Allt fungerade hos mig.

Men det konstigaste är att det var så svårt att prata om mens. Att vi inte pratade om det hemma, trots att majoriteten av personerna i min familj blödde en gång i månaden. Jag minns också hur pinsamt min pappa tyckte det var att handla "hygienartiklarna". 

Hur mens förknippas med vansinne och något orent
Sociologen Jutta Ahlbäck från Åbo Akademi har skrivit en avhandling om ett sinnessjukhus för kvinnor, Själö Hospital i Finland. Där berättar hon att kvinnligt vansinne ofta förknippades med menstruation: ”epileptiskt menstruationsvansinne” var en av de kreativa diagnoser som sattes på 1800-talet.

Idag är menstruationsrelaterade problem den vanligaste orsaken till skolavhopp i afrikanska länder enligt FN. I Indien visar en studie att nästan en fjärdedel av flickorna hoppar av skolan när de kommit in i puberteten och fått sin första mens. Många tjejer världen över stannar hemma från skolan när de har mens, vilket resulterar i att de går miste om en femtedel av sin undervisning och halkar därmed efter pojkarna.

Jag läser om en by i Nepal där kvinnor hålls avskilda när de har mens. De får inte jobba. Inte gå i skolan. Ingen får röra dem eller maten de äter. Alla dessa föreställningar om att kvinnor är orena under sin menstration, de finns i olika delar av världen och kopplas ibland till religion, till kultur eller gamla traditioner. Det gemensamma är att de på olika sätt begränsar dem som har mens.

Jag läser om flickor som är rädda för att läcka under mensen och använder lera, strumpor, tidningspapper eller vad som helst för att skydda sig. Vilket leder till svåra infektioner.

Jag orkar inte läsa mer.

Menskydd bygger sopberg
Samtidigt som det finns en enorm brist på sanitetsprodukter på många håll i världen massproduceras engångsprodukter. Bara i Sverige slänger vi runt 530 miljoner mensskydd varje år och i USA är siffran 12 miljarder. En vild gissning att detta är dåligt för miljön och vår planet??!

Reklamfilmer gör oss adliga och visar blått mensblod. I en artikel i Sydsvenskan skriver Ann Heberlein att mensskyddstillverkarna numera nöjer sig med att "försäkra den blödande kvinnan om att hon ska kunna 'leva som vanligt' med hjälp av just deras produkt. 'Som vanligt.' Det tillstånd de flesta kvinnor befinner sig i mellan fem och tolv dagar varje månad i trettiofem år är alltså 'ovanligt'.”

Jag har själv tyckt att ordet “mens” är fult. Men om något är fult så är det föreställningen om mens är något som bör gömmas. Varför ska vi smussla när vi har mens? Handen på hjärtat, hur många av oss kvinnor går stolt med bindan eller tampongen I hand när det är dags att byta? Och hur märkligt är det att man i skolan blev indelade i två grupper när det skulle informeras om mens? Killarna fick sitta I ett annat rum. Som om det inte vore viktigt för dem att känna till.

Så. Hur pratar du om mens? Med dina vänner, med din familj, med dina döttrar OCH söner? Vi. Måste. Prata. Om. Mens.

Videorekommendationer

Nedan hittar du tips på några sköna sekvenser för att lindra smärtan när mensvärken begränsar dig. I dessa playlists har vi samlat ännu fler videor, utgår från vad du behöver, om det är kraft eller stillhet:

Lästips

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I vår community YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året introducerar vi nya teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ genom aktiviteter som är relevanta för dig som är gravid eller mamma. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Bianca avatar

Bianca Barck

Editor in Chief Yogobe

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev