Juokseminen = meditoimista liikkeessä?

13 mars 2018 | Av Yogobe

”Juokseminen voi muuttua meditaatioksi, kun löydät rauhan mieleesi ja vain havainnoit kaikkea ajattelematta mitään sen enempää”, kirjoittaa Jojo Norell. Tässä kirjoituksessa hän antaa vinkkejä siihen, miten voit meditoida juostessasi.Meditaation tarkoituksena on saavuttaa sisäinen rauha – tunne omaan itseen keskittymisestä ja oman keskuksen löytämisestä. Tila, jossa ei reagoi mihinkään tai anna ajatusten harhailla, vaan ainoastaan havainnoi ympärillä tapahtuvia asioita. Tämä ei ole helppoa, vaan vaatii paljon harjoitusta. Juostessa keho on kovassa liikkeessä, mikä tekee meditoimisesta vieläkin haastavampaa – silloin salaisuus piilee kyvyssä pysyä keskittyneenä ja rauhoittua.

Itse pääsen tähän tilaan parhaiten istumalla hetkeksi alas meditoimaan ennen juoksulenkkiä. Näin pääsen ”toisen hengityksen” mielentilaan heti alusta. Riippumatta siitä, meditoitko ennen lenkkiä tai millaisessa mielentilassa olet, on päämäärä sama. Laskeutua rauhaan, jossa vain havainnoimiselle on sijaa.

Vinkkejä ja neuvoja minulta:

1. Keskity hengitykseesi
Lenkin alussa hengitä muutamia kertoja syvään vatsaa kohden, niin että koko vatsan- ja rintakehän alue laajenee. Kun et enää saa hengitettyä lisää ilmaa sisään, aloita hidas uloshengitys samalla hiljentäen juoksutahtia. Tämän voit tehdä missä vaiheessa lenkkiä vain silloin kun tuntuu, että kehosi alkaa väsyä tai kun huomaat ajatustesi harhailevan. Pyri tunteeseen, jossa palaat kehoosi ja aloitat alusta. Muutoin hengityksesi saa virrata vapaasti: koita löytää siihen oma luonnollinen rytminsä.

2. Keskity kehoosi
Käy kehosi läpi keskittymällä vuorotellen sen jokaiseen osaan. Aloita yhdestä kehonosasta, esimerkiksi olkapäästäsi. Tunne miten se liikkuu. Tunne miten paitasi liikkuu ihoasi vasten. Tunne lämpö tai viileys. Havainnoi kaikki aistimukset tällä alueella. Tunne kuinka kehonosa rentoutuu, muuttuu painavaksi ja liikkuu ponnistuksetta ja vastuksetta. Siirrä ajatuksesi seuraavaan kehonosaan ja havainnoi tämän alueen tuntemuksia. Kohta kohdalta vaellat ajatuksissasi koko kehon läpi ja saat sen rentoutumaan. Tunnet kuinka kehosi liikkuu eteenpäin vaivattomasti ja rennosti vailla ulkoista vastusta.

3. Keskity ympäristöön
Keskitä katseesi noin 10 metrin päähän eteesi. Valitse kohteeksi tolppa, puu tai ihan mikä tahansa asia minkä katseesi kohtaa. Tarkenna juuri siihen asiaan ja katsele sitä rauhallisesti kunnes ohitat sen, jolloin valitset taas uuden kohteen edestäsi. Kun huomaat, että pystyt koko matkan keskittymään täysin vain katseesi kiinnittämään asiaan, voit valita kiintopisteen aina kauempaa. Lopuksi voit valita kohteen niin pitkältä kuin katseesi kantaa.  Pyri tunteeseen, jossa rauhallisesti vaivut katsomaan maailmaa tunnelikatseella, jolloin tunnelin päässä on ainoa asia, minkä näet. Jos keskittymisesi herpaantuu, valitse kiintopisteesi jälleen hieman lähempää.

4. Keskity yhteen ajatukseen
Aina kun mieleesi tulee jokin ajatus, pidennä sen viimeistä äännettä mielessäsi. ”Täytyy muistaa hoitaa seeeeeeeeeee…………”

5. Hyväksy kaikki mitä olet
Jatka kaiken huomiointia sen enempää mihinkään reagoimatta. Kaikki on juuri niin kuin pitääkin.

Mukavia juoksulenkkejä toivottaen,
Jojo Norell

Kirjoittajasta

Olen joogaohjaaja jonka elämään on jo pitkään kuulunut meditoiminen ja juokseminen. Vuonna 2009 aloitin Running Yogan, joka on harjoittelumuoto jossa harjoitus alkaa meditaatiolla, jatkuu juoksulenkillä ja loppuu joogaan. Lue lisää sivulta runningyoga.net.  Työskentelen myös tapahtumien kuten Stockholm Yoga & Dance Festivalin parissa.

Lukuvinkkejä:

Videosuositukset:

5 min

Meditera with

Satu opastaa sinua meditoinnin maailmaan, tule mukaan!

15 min

Meditera with

Rentouttava mindfulness-harjoitus, joka auttaa lisäämään kehotietoisuutta.

Klass
20 min

Meditera with

Untying the knots when you "feel stuck" and stimulate your creativity with the Granthi Bhedana meditation, with Ulrica Norberg.

Klass
15 min

Andas with

Soluhengitys meditaatio sinulle, joka haluat pysähtyä

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev