Yogans åttafaldiga väg

04 oktober 2020 | Av Yogobe

Yoga är mer än den fysiska praktiken du utövar på yogamattan. I den flera tusen år gamla skriften Patanjalis Yoga sutras beskrivs yogans åttafaldiga väg. Här förklarar yogalärare Kristjana Helgadottir Berndtson vad de åtta olika stegen inom yoga innebär.


Lär dig mer om livet genom yogans åttafaldiga väg

Patanjali skrev för över 2000 år sedan en guide till oss människor om hur vi kan leva ett mera meningsfullt, etiskt och hälsosamt liv. I Sverige kallar vi Patanjalis beskrivning för yogans åttafaldiga väg eller yogans åttafaldiga träd. Den kan också beskrivas som en trappa där du behöver kliva på varje trappsteg, vandra fram och tillbaka, upp och ner, för att slutligen nå toppen.  Precis lika gärna som du kan bygga upp en stark biceps kan du bygga en styrka på varje trappavsats genom att träna i att kliva upp och ner.

Yamas – fem etiska riktlinjer för din relation till omvärlden

Första steget är ett stort kliv med fem små delavsatser, som kallas yamas. Yamas beskriver sådant som du inte ska göra. 

  • Ahimsa beskriver hur du inte ska skada vare sig dig själv eller någon annan.
  • Sattya står för sanning, i både tal och tanke, mot dig själv och andra.
  • Asteya betyder att inte stjäla. Kan verka enkelt när man tänker på rent materiella saker men blir svårare när man läser in att inte stjäla upplevelser, tid och möjligheter, igen både dina egna och någon annans.
  • Bramacharya handlar traditionellt sätt om att leva i celibat. Känns kanske lite förlegat men kan också tolkas som att inte slösa på sin energi så att du kan rikta den till högre syften.
  • Aparigraha innebär att du ska inte vara girig. Begränsa dina krav och ifrågasätt vad och hur mycket du behöver av saker men kanske också av uppmärksamhet, kärlek, tid och annat.

Niyamas – fem förhållningssätt för relationen till dig själv

Det andra steget är lika stort som det första med fem småsteg och kallas niyamas. Dessa beskriver vad du ska göra.

  • Saucha betyder renlighet, så väl på utsidan som på insidan.
  • Santosha handlar om att hitta en förnöjsamhet till sig själv, sin situation och sitt liv.
  • Tapas syftar på att bränna bort gamla osunda vanor och skapa en disciplin till ett sundare liv.
  • Svadyaya pekar på vikten av att studera och utvecklas, dels genom att läsa böcker och dels genom att lära känna dig själv bättre.
  • Ishvarapranidhana menar på att du ska ge dig hän till ditt inre sanna jag, till något större, universum, en gudomlighet, någonting evigt.

De sex sista grenarna inom yoga – från asana till samadhi

De sista stegen på yogans åttafaldiga väg representeras av ett begrepp, utan delsteg. 

  • Asana är den fysiska yogan med traditionella yogapositioner. Ofta är detta den första ingången och första steget för många till hela yogavärlden innan man upptäcker allting annat. Patanjali talade om att asanas stärkte kroppen och stillade sinnet och förberedde för nästkommande steg.
  • Pranayama är andningen och själva ordet betyder på ett ungefär ständigt pågående flöde av livskraft. Genom att lära sig att styra andetaget tränar du också på att styra din energi och dina tankar.
  • Pratyahara syftar på att dra tillbaka dina sinnen. Vanligtvis är vi på alerten mest hela tiden och tar in intryck från alla våra fem sinnen. Om vi lär oss koppla bort dessa yttre intryck närmar vi oss själva på insidan.
  • Dharana är koncentration och fokus där du tränar på att hålla tankarna stilla och inte fara omkring.  När man i pratyahara har stillat utsidan handlar detta nu om att stilla insidan. Vanliga sätt att träna det är genom mantran och mudras.
  • Dhyana är stillheten i meditation, både fysisk och mental, där du kan hålla fokus utan att behöva fokusera på någonting särskilt.
  • Samadhi är toppen på stegen som ofta beskrivs som en utopi. Det kan däremot få samadhi att verka som något ouppnåeligt och omöjligt. En beskrivning som jag har fastnat för är när du är absolut och fullständigt tillfreds med precis allting. Det är samadhi. Ibland varar den känslan i en hel minut, ibland tappar man den bara efter ett par sekunder.

Inget av stegen är något som man checkar av med en bock i marginalen. Resan/livet går upp och ner och det som vi just hade koll på tappas bort sekunden senare. Rätt vad det är kritiserade du din spegelbild, drog en liten vit lögn, ville ha mera glass, hoppade över din praktik på yogamattan, hörde bilarna utanför när du försökte fokusera på ditt mantra och tanken vandrade iväg när du just då kom på att bilen ju behöver servas. I nästa stund är allt fantastiskt igen tills du plötsligt känner att tvättlappen på tröjan skaver i nacken. Vi praktiserar inte yoga för att bli bra på yoga, vi yogar för att bli bra på livet.

Läs mer om yogans åttafaldiga väg

Yoga hemma online – utforska yogans olika grenar

Foredrag
10 min

Puste with

Hur och varför använder vi oss av vår andning vid yoga?

Foredrag
5 min

Grow with

Hur förhåller vi oss till oss själva? En bra plats att börja hela om vi kommit ur balans.

Foredrag
5 min

Meditere with

Vad är egentligen meditation, och varför kan det vara bra att meditera?

Klass
45 min

Yoga with

En komplett yogaupplevelse i lugn form för hela din kropp med Sara Hoy.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Kristjana Helgadottir Berndtson

Kristjana Helgadottir Berndtson, i grunden språklärare och litteraturvetare, jobbar idag heltid med yoga. Sedan 2014 driver hon YogaByLink – tre yogastudios strax utanför Göteborg, tillsammans med kollegan Lina Eggen. YogaByLink är en oas i vardagen där verkligen alla kan yoga, unga som gamla. I november håller Kristjana en workshop om just Yogans åttafaldiga väg, läs mer här!

Med bakgrund i Globalyoga är Kristjana inspirerad av både Bhakti- och Forrestyoga, samt brinner för den litteratur, filosofi och livskunskap som följer yogan. Kristjanas personliga yogastil väver in yoga sutras trådar, myter och kuriosa, då hon vill förmedla yogans visdom tillsammans med pranayama och asanas. Läs mer om Kristjana på YogaByLinks hemsida! Du hittar även YogaByLink på Facebook och på Instagram. Här finns också Kristjanas eget IG-konto.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]