Migränyoga för att lindra din huvudvärk

06 september 2020 | Av Per Söder

Kan yoga vara lika effektivt som migränmedicin? Tidigare led jag själv av både migrän och spänningshuvudvärk och hittade inget som lindrade – förrän jag kom i kontakt med yoga. Läs mer och få tips på en övning mot huvudvärk!



Yoga istället för medicin vid ont i huvudet?

Efter att jag på allvar började yoga, med 20 minuters övningar per dag, blev jag fri från min huvudvärk och migrän. Idag arbetar jag med yoga och har bland annat skrivit boken Migränyoga: bli fri från huvudvärk med yoga & ayurveda. Jag använder övningar som bygger på kundaliniyoga – och det finns övningar som du kan göra när värken uppstår akut, när den är på gång och i förebyggande syfte.

Hur kan yoga verka förebyggande vid migrän och huvudvärk?

Genom yoga kan du skapa ett inre lugn vilket bidrar till att du inte spänner dig och därmed inte lika lätt drar på dig huvudvärk – det är nog bland det viktigaste för att förebygga huvudvärk och migrän.

Det spelar inte så stor roll vilken yogaform du utövar, men en kraftfullare och intensivare yoga kan ibland trigga huvudvärken. Inom kundaliniyogan, som jag utövar, ingår mycket avspänning och andningstekniker. För att hålla huvudvärken borta är det också viktigt att göra sin dagliga yoga.

Vetenskaplig grund – yogans effekt mot huvudvärk

Det finns vetenskapliga studier som visar att yoga har effekt mot huvudvärk. Stress är ofta en huvudorsak och yogan ger djup avslappning och avspänning vilket hjälper mot stress, precis som annan stresshantering och meditation. Dessutom skapar ­yogan balans i kroppen och får igång ett mer effektivt blodflöde till huvudet.

Förebygg spänningshuvudvärk & migrän med ökat blodflöde till hjärnan

Ökat blodflöde till hjärnan tycks förebygga både migrän och spänningshuvudvärk. Här nedan beskriver jag en övning som du kan göra för att förebygga huvudvärk, oavsett vilken sort du upplever. Du kan också göra den akut mot ren spänningshuvudvärk.

Övning för ökat blodflöde till hjärnan

  • Sitt på golvet eller på en stol. Slut ögonen och sträck båda armarna rakt ut från kroppen.
  • Vänd handflatorna uppåt och krök fingrarna som klor.
  • Andas in upp och lyft armarna så handleder/underarmar korsas över huvudet.
  • Andas ut och sänk till sträckta armar rakt ut igen.
  • Fortsätt på detta sätt i ett allt högre tempo och andas i takt med rörelsen. Andningen blir snabb men utgår hela tiden från magen.
    • Växla hela tiden vilken hand som är främst ovanför huvudet.
  • Fortsätt i upp till 7 minuter.
  • När det är 15 sekunder kvar sträcker du ut tungan och andas kraftfullt ut genom munnen.
  • Håll andan inne och sträck armarna rakt upp i luften. Andas ut och upprepa en gång till.
  • Andas ut och vila minst lika länge som du gjort övningen.

Onlinekurs – yoga vid migrän & huvudvärk

I Migrän- och huvudvärksskolan online får du ta del av en beprövad metod med gediget stöd som stöd på din resa mot ett huvudvärksfritt liv och en mindre stressfylld vardag.

Yoga hemma online – videor mot huvudvärk och migrän

Även när du testar Yogobe eller prenumererar på vår tjänst får du tillgång till flera videor med yoga mot huvudvärk och i migrän i videobiblioteket. 

Klass
10 min

Yoga with

Övningar som lindrar huvudvärk och minskar anspänning i käkar, nacke och hals.

Klass
30 min

Yoga with

Yogaklass med fokus på att släppa spänningar i käke, nacke, axlar och bröstrygg. Gör gärna några positioner varje dag och hela programmet en eller ett par gånger i veckan, även i förebyggande syfte, för att skapa cirkulation, rymd och flexibilitet.

Klass
5 min

Yoga with

En intensiv övning för djup avspänning i nack- och halsmuskler.

Klass
10 min

Yoga with

Migrän & huvudvärk: Kraftfull övning som förebygger all typ av huvudvärk.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer om yoga & meditation vid huvudvärk & stress

Per Söder

Per har utvecklat Migränyoga utifrån Kundaliniyogan. Han driver Yogamottagningen i Stockholm och har skrivit flera böcker.

Les mer