Håll ryggen frisk

02 juni 2019 | Av Yogobe

Ryggen får stå ut med mycket genom åren – så ta hand om den! Genom enkla yogaövningar kan du bygga upp din styrka i ryggen och på så sätt förebygga ryggproblem. Här ger vi sköna videotips för en hälsosam rygg!


En stark core ger en gladare rygg

Ryggproblem är ett utbrett samhällsproblem som drabbar allt fler och fler. Det finns många orsaker till dessa problem; stillasittande jobb, dålig hållning, fel- och överbelastningar och för lite fysisk aktivitet är några av dem. En stark och rörlig ryggrad är viktig för ditt allmänna välmående. I yogan har man ett ordspråk som säger: "Du är så ung som din ryggrad är flexibel". Genom att öka rörligheten runt ryggraden ökar du energiflödet i kroppen vilket får dig att må bättre rent allmänt.

Svaga muskler i rygg och mage ökar också risken för att få ryggont. Utan fysisk träning blir musklerna i både rygg och mage förslappade vilket kan leda till nedsatt stabilitet av ryggraden. Att träna bålstabilitet och stärka sin kärna, eller core som det också kallas, är ett bra sätt för att förebygga och ta hand om ryggen innan du får problem.

Tips för dig som har stillasittande arbete
Har du ett stillasittande arbete är det viktigt att resa sig upp och sträcka på sig minst en gång i timmen. Vårt bästa tips är att ge dig själv några minuters kontorsyoga varje dag! Läs också mer om tjänsten Pausa Smart för företag!

Videor för bättre rygghälsa

Klass
10 min

Yoga with

Ta hand om din ryggrad i alla olika plan i en kort och skönt flödande solhälsningssekvens. En energiboost för hela ryggraden!

Klass
5 min

Trening with

Matwork flow – utmana de sneda magmusklerna och ryggraden.

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus med bröstöppnare och ryggsträckare, perfekt under arbetsdagen.

Klass
15 min

Yoga with

Stärk upp ryggen för sköna bakåtböjningar och stoltare hållning i vardagen med Anna Gordh Humlesjö.

Workshop
20 min

Trening with

3D-träning: Nästa steg med övningar för dig som vill träna mot en skön ländrygg i träning och vardag.

Klass
30 min

Yoga with

En långsam klass som bygger på medvetenhet och ger din rygg allt den behöver i form av rörelse.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]