Vad är ashtangayoga?

17 mars 2021 | Av Yogobe

Ashtanga – den dynamiska yogastilen. Här får du veta mer om grunderna i den disciplinerade och fysiskt krävande yogaformen ashtanga, som renar både din kropp och ditt sinne. 


Historien bakom ashtanga

Ashtanga utvecklades ur hathayoga, av gurun Sri K. Pattabhi Jois från staden Mysore i södra Indien. Ordet ashtanga kommer från sanskrit och betyder åtta delar, som i den åttafaldiga vägen i Yoga Sutras, en viktig text inom yogafilosofin.

Ordet ashtangayoga syftar ursprungligen till läran om den åttafaldiga vägen, och själva yogastilen har kallats ashtanga vinyasa. Här i västvärlden kallas stilen numera för ashtangayoga.

Ashtanga som yogaform – dynamisk och renande

Ashtanga är en dynamisk yogaform och beskrivs ofta som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Det som är typiskt med ashtangayoga är att utföra ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa.

Astangayogans tre grundstenar, som på sanskrit kallas för Tristhana, är: kroppshållning (asana), andning (ujjayi pranayama) och fokuseringspunkt för ögonen (dristi). På svenska betyder Tristhana ungefär ”där man står”. De tre delarna är alla lika viktiga för yogautövandet och omfattar tre olika nivåer av rening; kroppen, nervsystemet och sinnet.

De tre grundstenarna är närvarande i alla ashtangaklasser – man använder till exempel andningstekniken ujjayi-andning (som även används i andra yogastilar). Fokus ligger också på de inre kroppslåsen, bandhas:  rotlås (mula bandha), maglås (uddiyana bandha) och halslås (jalandhara bandha). Varje yogaposition har också en speciell dristi ≈ fokuspunkt för blicken. Allt detta för att sakta men säkert föra uppmärksamheten inåt.

Hettan som byggs upp i kroppen under ashtangayoga sägs ha en rensande och utdrivande effekt. Vi renar vårt system från slaggprodukter, får igång blodcirkulationen, ökar lungkapaciteten och lugnar sinnet.

Ashtangayogans olika serier

I ashtangayogan finns totalt sex serier och traditionellt sett behöver du kunna utföra den första serien innan du får gå vidare till nästa och bygga på med fler positioner.

Den första serien kallas på sanskrit för Yoga Chikitsa och stärker, balanserar och renar kroppen. Den andra serien kallas Nadi Shodana och balanserar och stärker nervsystemet. Sthira Bhaga (A,B,C,D) kallas de fyra avancerade serierna, som ökar din grace och din styrka.

En klass i traditionell ashtangayoga börjar med fem solhälsning A samt fem solhälsning B följt av en sekvens med stående och sittande positioner, asanas, ur någon av de tre olika serierna. Du behöver behärska den första seriens positioner innan du kan lägga på nästa. Den sista och avslutande sekvensen har till syfte att varva ner kroppen.


Mysore-stilen i din egen takt

Det traditonella sättet att utöva ashtangayoga på kallas Mysore style, self practise, eller Mysore-stilen. Under en Mysore-klass utövar du sekvenserna tillsammans med andra, men i din egen takt och i ditt tempo – medan läraren ger individuell hjälp och guidning när det behövs. Som att ha en personlig tränare, fast i grupp.

Namnet på klasserna kommer från den indiska staden Mysore, där Sri k. Pattabhi Jois levde och verkade fram till sin bortgång 2009.

Ashtanga och månens olika faser

Traditionellt brukar man vila vid fullmåne och nymåne inom ashtangayoga. Kanske extra viktigt att komma ihåg för den som går Mysore-klass flera dagar i veckan...

Vad är orsaken bakom vilodagarna då? Människokroppen består till cirka 70 procent av vatten och påverkas precis som mycket annat i naturen av månens faser. Den som utövar yoga under en längre tid kommer ofta i kontakt med och blir mer lyhörd för kroppens naturliga signaler och cykler. Att observera fullmånen och nymånen blir ett sätt att uppmärksamma och hedra naturens rytm – för att lättare kunna leva i större harmoni med den.

Här hittar du alla våra klasser i ashtanga online!

Läs mer om ashtangayoga, energi och andning

Videotips – testa ashtanga yoga online

Introduksjon
5 min

Yoga with

Laruga Glaser explains what Ashtanga yoga is and the history and method of the practice.

Klass
15 min

Yoga with

A short and sweet practice to create heat in the body.

Klass
90 min

Yoga with

Ashtangayogans hela första serie ledd av Naomi Grosin.

Workshop
10 min

Yoga with

Naomi Grosin guidar dig till att hitta styrkan och tekniken för armbalanserna som ingår i Ashtangayogans första serie.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]