Tio vilsamma tips på vägen mot jul

15 desember 2021 | Av Nathalie Steffner

Inför den här månaden vill vi ge dig några meditativa tips från vår kloka sociala medier-ansvariga, tillika certifierad coach – Nathalie Steffner. Vårsågod, läs långsamt ❄️


Tips för en lugn advent och jul

  • Din goda jul
    Fundera över vad det egentligen innebär med en "God Jul" för dig? Antagligen är det inte alls relaterat till hur många sorters julgodis du gjort eller hur många julklappar du kladdat lack på...? Det mest troliga är att de stilla stunderna under jul är de som verkligen betyder något för dig. Gör mer av det som är viktigt på riktigt.
  • Skriv en lista
    Om det funkar för tomten så funkar det för dig. Skriv ner de saker du vill få gjort och prioritera med hjälp av att dela upp listan. Dela upp den med saker du måste göra och saker du vill göra. Prioritera därefter.
  • Prioritera sömn
    Var noga med dina sömnrutiner. För att minska stressen behöver du sova ordentligt. Det gynnar både planering och humör. Sömnbrist är en ingrediens vi inte vill doppa i grytan.
  • Gör andningsövningar
    När kroppen är stressad kan du motverka stresspåslag genom att ta hjälp av din andning. Några minuter räcker av djupandning eller medveten andning. Hellre kort och ofta, än en längre session en gång per vecka. På så sätt påminner du kroppen om att allting är okej och att Grinchen inte kommer att krascha glögg-festen. Det vore ju så tråkigt!
  • Våga säga nej
    Du är inte en tråknisse för att du säger nej till saker och ting. Snarare tvärtom. Var som Rudolf med röda mulen – en inspiratör som lyser vägen för oss andra som vill gå samma väg. Säg nej till saker du inte hinner med och var stolt över att du prioriterar din egen julefrid framför andras.
  • Dra ner på skärmtiden
    För att vara så närvarande i stunden som möjligt - var där i rummet. Inte med din telefon. Delta vid ditt eget julbak istället för att kika på någon annans julbak via Instagram. Lämna mobilen i ett annat rum, det reducerar ditt behov av att ständigt kika på vad som kan ha hänt senaste 5 minuterna.
  • Sänk kraven på dig själv – undvik meningslösa måsten
    Lussekatter till hela grannskapet eller julkort till en avlägsen släkting på Gotland? De flesta kraven som du har ställt på dig själv har du formulerat helt själv. Ingen annan. Så släpp några. För är det hela världen, egentligen? Påminn dig igen: vad är viktigt på riktigt?
  • Skapa avslappnande rutiner
    Sätt på skön musik, tänd lite ljus, gör en kopp te och upplev en avslappnande Yoga Nidra. Försök så ofta du kan att sända ut signaler till din kropp att den FÅR slappna av. Prioritera din återhämtning före de där 30 apelsinerna som bara måste ha nejlikor instoppade i sig.
  • Påminn dig själv – varje dag
    Försök skapa små påminnelser av att vara så HÄRVARANDE du kan. Kanske kan du sätta upp små lappar hemma som påminner dig om nuet eller varför inte byta bakgrundsbild på mobilen till "Är du här?". Allting vi gör handlar om vanor, så låt det bli en vana att vara närvarande (och härvarande) under julen. I år skippar du att slå in julklapparna natten till julafton. Kan vi lova varandra det?
  • Använd dina sinnen
    Sist, men inte minst. Använd dina sinnen. Vila ögonen på allt det vackra du skapat i ditt hem. Ta in det. Njut av det. Slut ögonen och smaka på clementinerna. Den 27e klyftan kanske smakar annorlunda – så varför inte ta en till? Lukta på granriset. Känn förnimmelserna i kroppen. Ha inte bråttom.

För vet du vad? Det blir jul i vilket fall som helst.

Det här året också.

Läs mer om vila, mindfulness och stresshantering

Yoga och meditation som ger lugn och ro – onlineträning

Klass
20 min

Meditere with

En aktiv vila för att lindra stress och landa i närvaro.

Klass
10 min

Grow with

Sänk kroppens grundspänning med långa djupa andetag med Jenny Hagman.

Klass
20 min

Yoga with

Minska spänningar, fyll på med energi och håll dig stark och upprätt i vardagen.

Klass
10 min

Yoga with

Varva ner, känn in tacksamhet för dagen som varit. Landa för att somna lugn och nöjd.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Nathalie Steffner

Social Media Manager Yogobe