Dags för menopaus? Symptom vid klimakteriet

20 mai 2024 | Av Yogobe

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är en tid av stora förändringar och en naturlig del av att åldras. Vad innebär det och hur vet du när det är dags? Här går vi igenom några av de vanligaste symptomen för klimakteriet. 


Vad är klimakteriet och menopaus?

Klimakteriet, som även kallas övergångsåldern, inleds några år innan den sista mensen och tar slut en tid efter den sista menstruationen. Det sker när äggblåsorna i äggstockarna börjar ta slut och kroppens produktion av hormonet östrogen minskar.  Klimakteriet delas in i tre faser: 

  • Perimenopaus – kallas tiden kring den sista mensen. Perimenopausen inleds i genomsnitt fyra år innan menopaus, den sista mensen, och varar ett år efter menopausen. Hur länge denna fas varar skiljer sig från individ till individ, från något år upp till tio år, och hos de flesta börjar den i 45-50 årsåldern. Stora hormonförändringar och oregelbunden mens, där mensen först kommer oftare och sedan mer sällan, utmärker perimenopausen. Humörsvängningar och värmevallningar är vanliga klimakteriebesvär som kan förekomma under denna period.
  • Menopaus – är den sista menstruationen, som vanligen sker mellan 40 och 60 års ålder. I Sverige är genomsnittsåldern för menopaus 51 år. Efter cirka ett halvår från senaste mensen är det sannolikt att det var den sista menstruationen och när ett år har gått kan med säkerhet veta att mensen är slut.
  • Postmenopaus – kallas tiden efter sista mensen och resten av livet. Klimakteriebesvären kan fortsätta en tid efter menopausen, då äggblåsorna fortsätter att bilda östrogen några år efter sista mensen. Mängden östrogen minskar gradvis tills äggblåsorna är slut och efter det håller sig östrogennivån låg.

Hur klimakteriet upplevs och klimakteriebesvär varierar från person till person. Vissa påverkas mycket medan andra knappt märker av det. Nedan kan du läsa mer om vilka symptom som är vanliga vid klimakteriet.


Vanliga symptom under klimakteriet

  • Oregelbunden mens – mensen kan vara oregelbunden i tre till fyra år innan menopaus. Vissa får rikligare  och mer frekventa blödningar medan andra blöder mindre och mer sällan än vanligt. Mensen kan också hoppa över en månad för att sedan komma tillbaka. Vanligtvis brukar mensen minska i mängd och komma glesare när menopausen närmar sig.
  • Värmevallningar – är ett vanligt klimakteribesvär som orsakas av hormonella förändringar som skapar obalans i kroppens förmåga att reglera temperaturen och ger en plötslig våg av värme. Vallning börjar vanligtvis i brösthöjd och sprider sig sedan uppåt mot ansiktet och ut i armarna. Det är vanligt med svettnigar i samband med värmevallningarna.
  • Frossa – kroppens obalans i temperaturregleringen kan också orsaka frossa, så kallade kylvanllningar. De kommer oftast efter en värmevallning, men är inte lika vanligt förekommande som värmevallningarna.
  • Sömnproblem – det är också vanligt att få problem med sömnen under klimakteriet. Det kan vara svårare att somna, att man vaknar oftare eller vaknar tidigt och inte kan somna om.  Värmevallningar och svettningar under natten kan också försämra sömnen.
  • Humörsvängningar, nedstämdhet & depression– humöret påverkas under klimakteriet och det är vanligt att känna sig lättirriterad och ur balans samt att ha snabba svängningar i humöret. Psyiska besvär som nedstämdhet och depression förekommer också i samband med klimakteriet.
  • Torra slemhinnor – alla slemhinnor i kroppen påverkas under klimakteriet och gör att framför allt slidan men också ögon, näsa och mun blir torrare, vilket kan klia och svida. Torra slemhinnor i slidan kan göra ont vid sex och också ge minskad sexlust.
  • Förändrad fettfördelning i kroppen – under klimakteriet sker en förändring av hur kroppen lagrar fett. Från att det mesta fettet lagrats på lår, rumpa och höfter så lagras fettet istället inne bland organen och runt midjan, vilket kallas bukfetma.
  • Urinvägsbesvär – som orsakas av att musklerna i slidan och urinrör blir svagare. Det är vanligt att ofta känna sig kissnödig, att det läcker urin vid exempelvis hosta, nysningar, skratt och hopp. Det är också vanligt att få urinvägsinefketioner oftare än tidigare.

Övningar online – ta hand om dig under klimakteriet

Uutuus
3 min

Grow with

Vad innebär klimakteriet och vad kan du förvänta dig av denna tid i ditt liv.

Uutuus
3 min

Grow with

Lär dig mer om hur du kan påverka värmevallningar och svettningar med hjälp av tyngre styrketräning.

Uutuus
5 min

Grow with

Lär dig om insomni samt sömnapné och restless legs under klimakteriet.

Oppitunti
60 min

Joogaa with

Finn lättnad och ro vid PMS och klimakteriebesvär. (Med intro)

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Källor: 1177.se & doktor.se

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]