Upptäck sound healing – meditation med lugnande ljud

03 desember 2023 | Av Sandra Adrian

Vad är sound healing? Och hur kan ljud från klangskålar, gong och trummor hjälpa oss att koppla av och minska stress? Läs mer och ta del av mina nya sound healing-meditationer på Yogobe här!


Sound healing – meditation med ljud som guide

För cirka tio år sedan började jag gå på gongbad, och jag märkte direkt att det var ett sätt att komma in i djup vila och mental klarhet. Jag började sedan utforska olika instrument på egen hand, bland annat trumma, skallra, tibetanska klangskålar och vindspel. De är ett sätt att meditera men också skifta energi i ett rum och ett fint hjälpmedel för att gå in och arbeta djupare än bara i den fysiska strukturen.

När jag sedan utbildade mig i gongspel låg mycket fokus på olika slagtekniker, men även tradition och historia bakom gong, varför, hur och på vilka olika sätt vi kan spela. Det högsta syftet med gong är egentligen väldigt spirituellt, och inte enbart fysiskt välmående. När vi spelar spelar vi för världsfred, för om vi var och en lär oss mjukna genom avslappning och medveten närvaro kan vi bidra med det till andra runtomkring. Fred och frid börjar inuti var och en av oss, det tycker jag är en så vacker påminnelse.


Ljud kan hjälpa oss att slappna av och minska stress

Ljud kan vara lugnande på grund av dess förmåga att påverka vårt nervsystem. Vissa ljud, som musik, trumma, sjungande skålar eller ljudet av regn, kan aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket leder till avslappning och minskad stress. Det beror förstås också på vad man personligen tycker om, men generellt sett kan ljud hjälpa människor slappna av och på så vis minska till exempel ångest. De flesta av våra både fysiska och mentala obalanser och sjukdomar i dagens samhälle mynnar ur en för hög stress med långvarigt kortisolpåslag, så att finna sätt att koppla av och vila är oerhört viktigt.

Trumrytmer följer en bestämd takt och rytm vilket ofta skapar en känsla av grund, stabilitet och ordning vilket i sig kan vara lugnande. Det kan också påminna oss i det undermedvetna om hjärtats egna slag, och att det första ett foster hör är sin mors hjärtslag. Trumljudets vibrationer kan också påverka kroppen fysiskt, genom att avslappningen löser upp spänningar och har en avslappnad effekt.

Jag använder ofta trumma till meditation. Det är ett utmärkt sätt att meditera och bli mer närvarande i stunden. Precis som med gong är det i princip omöjligt att värja sig mot ljudet. Yoga Bhajan, som var den som tog gongspelandet till väst på 60-talet, sa att inget sinne kan motstå en väl spelad gong, och han menade att det bara tar 60-90 sekunder att bli närvarande av gongens rytm. För vissa människor kan det också vara förknippat med att få kontakt med något spirituellt eller traditionella ritualer som går djupt ända ner i det undermedvetna.


Kom igång med sound healing 

Jag hoppas att det finns intresse för att utforska olika former av meditation, för meditation är så mycket mer än att bara träna på att vara ”här och nu”. Jag vågar påstå att meditationens effekter faktiskt förändrar livet när vi mediterar regelbundet. Vi har lättare att bli fokuserade, klartänkta och avslappnade, och genom det blir vi också vänligare och mer kärleksfulla mot oss själva och andra. Vi lär oss observera utan att reagera och vara befriade från göromål . Att bara sitta tyst på meditationskudde och följa andetaget kan upplevas svårare än att ha något att fästa sinnet på. Man behöver inte titta, tvärtom kan det vara hjälpsamt att blunda och bara ta in ljuden. Hos Yogobe finns meditationer med både klangskålar och trummeditation med mig.

Sound healing passar alla och man behöver ingen tidigare erfarenhet. Jag brukar rekommendera att om man lyssnar digitalt att använda hörlurar för en intimare upplevelse. Hitta en bekväm plats där du kan sitta eller ligga ner, slut gärna blicken och andas lugnt och djupt. Ljuden är inte musik och de har inte en given struktur, och utifrån ett mindfulnessperspektiv så påminner det oss om att hålla sinnet öppet, vara nyfiken och inte döma det vi hör eller det vi upplever. Vi är ofta så snabba på att sätta etiketter och värdera saker som ”bra eller dåligt”, men här är ljuden egentligen neutrala, och det är vi själva som eventuellt gör bedömningar. När du är klar, avsluta med en liten stund i tystnad för att komma tillbaka till vakenhet.

Hitta lugnet inom dig i jul med Mindfulnesskalendern

I år är jag värd för Mindfulnesskalendern här på Yogobe. En julkalender där du varje dag fram till julafton får göra en onlineklass inom mindfulness, yoga nidra, restorative yoga, qi gong, andningsövningar, och lugn yoga. Dessutom kan du meditera LIVE med mig varje fredagmorgon fram till jul.

Det är inte för sent att börja – läs mer och anmäl dig till Mindfulnesskalendern här!

Övningar online – sound healing med Sandra Adrian

Ny
3 min

Meditere with

Gör ditt liv rikare med vibrationer och meditation.

Ny
15 min

Meditere with

Låt din fysiska struktur får fyllas av ljus, glädje, harmoni, vitalitet och energi.

Ny
10 min

Meditere with

Gå bortom tankar och låt trumman få vara ljudet av dig, ljudet av liv.

Ny
15 min

Meditere with

Sakta ner tempot och andas genom hela dig med vila och vibrationer.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!

Lästips

Sandra Adrian

Sandra är yogalärare och mindfulnessinstruktör. Hon inspireras av allt livet ger och är djupt intresserad av allt som rör och berör kropp och själ.

Les mer