Ridning och yoga - en fantastisk kombination

02 august 2017 | Av Pia Wallberg


Som ryttare är det lätt att glömma bort att ta hand om sin egen kropp och lägga allt fokus på vår häst och allt där omkring. Men precis som i resten av livet är det viktigt att jobba med flera delar parallellt för att skapa balans och förutsättning att nå vår fulla potential. Genom att yoga får du inte bara mängder av fysiska fördelar i ridningen, utan även mentala. Här berättar jag mer, samt om träningsprogrammet Yoga för Ryttare här på Yogobe! 



Med hjälp av regelbunden yoga kan du som ryttare, lägga en bra grund för en hållbar kropp men även skapa ett mentalt fokus som ger dig både mer njutning av din hobby och ett ökat fokus när du verkligen behöver det. 

Fördelar med yoga för ryttare
Fördelarna med att yoga är många. Du får till exempel en starkare kropp, förbättrad hållning, ökad kroppskontroll och koordination, bättre andningstekik samt ökat fokus och medvetenhet. Du förebygger skador och kommer känna att du orkar mer. Hästar är stora djur men ack så känsliga. Minsta fluga framkallar en reaktion och om vi sitter illa och ur balans kan vi bara tänka oss hur mycket det påverkar hästens hälsa och förutsättningar att prestera, oavsett om målet är ett bättre resultat på tävling, eller en skön tur i skogen.

Hitta in i kroppen
Som ryttare har du fördel av en varierad yogapraktik där du får med alla delar av kroppen. Att bygga upp styrka såväl som rörlighet är viktigt inte bara för din ridning utan även för allt runt om med tunga lyft och alla de tunga och slitsamma arbetsuppgifter som kommer med på köpet när du har häst.

Det finns dock många delar att gå in djupare på när det kommer till yoga för ryttare. Två av de viktigaste, som kan vara bra att börja med är corestabilitet och balans.

Stärk din core
En stark core ger dig en bra sits, skyddar ryggraden och är grunden till att bygga kraft och styrka i resten av kroppen. Börja gärna bygga upp din corestyrka på djupet, för att skapa en stark grund att utgå från. Videorekommendationer som stärker upp från grunden:

Ökad balans
Att ha en bra balans hjälper dig också i stor utsträckning på hästryggen. Genom balansövningar stärker du även upp andra delar av kroppen. Videorekommendationer för en ökad balans:

Yoga för ryttare på Yogobe

Här på Yogobe har jag tagit fram ett helt program med videor anpassade för dig som ryttare. Kombinera dem eller välj några av dina favoriter för att både öka rörligheten, stärka upp kroppen samt stärka ditt fokus! Här hittar du hela programmet med samtliga sekvenser! 

Introduksjon
5 min

Yoga with

Introduktion till Yoga för Ryttare

 

Pia Wallberg

Pia är utbildad inom flera olika yogatraditioner och andra träningsformer. Hon har även studerat med några av världens främsta yogalärare och driver Sattva Yoga.

Les mer