Påverka nervsystemet genom andning

05 februar 2019 | Av Emma Öberg

Self Empowerment genom andning. Det är ditt liv, det är du som bestämmer, eller hur? Yoga kan ge dig verktyg att hitta dit, och andningen är nyckeln in till ditt nervsystem. Du kan påverka systemet mycket mer än vad du tror!



Andas dig till ökad prana 

Genom att förändra ditt andningsmönster kan du påverka funktioner i det autonoma nervsystemet – den del av nervsystemet som du inte styr med viljan. Det fungerar av sig själv och reglerar alla automatiska funktioner i kroppen, som hjärtfrekvens, blodtryck, ph-värde, celluppbyggnad, matsmältning, endokrinutsöndring och så vidare. Det autonoma nervsystemet har två delar, den sympatiska och den parasympatiska. Den sympatiska delen styr aktivering av kroppen och den parasympatiska reglerar vila och återhämtning. I yogatraditionen finns en mängd tekniker som genom andningen jobbar med att aktivera önskade delar av nervsystemet. De andningsteknikerna kallas för pranayam. De ökar också kroppens kapacitet att bibehålla energi (prana).

Testa dig själv!

  • Sätt en timer på en minut och lägg dig på rygg och bara andas, utan att förändra andetagen. Räkna andetagen och se vilken andningsfrekvens du har.
  • Börja sedan förlänga andetaget. Låt magen vara avslappnad så att den buktar ut när du andas in och faller ner mot ryggraden när du andas ut.
  • Andas så att du fyller hela lungorna och så att revbenen rör sig ut åt sidorna när du andas. Dra andetaget så pass djupt att du känner hur lungorna möter upp med nyckelbenet.
  • Ligg och andas med fullt fokus på andningen i 10 minuter.
  • Ta sedan tid igen och se vilken andningsfrekvens du har då. Vanligt är att andningsfrekvensen drastiskt går ner.

Normal andningsfrekvens för en vuxen person ligger mellan 14 - 19 andetag per minut.

När du andas under åtta andetag i minuten aktiveras det parasympatiska nervsystemet - kroppens lugnande, återhämtande funktioner.

Prova det här och du märker att det inte alls är svårt att påverka kroppens nervsystem. Yoga fungerar – bara du gör det. Du har möjlighet att påverka ditt eget nervsystem till mycket högre grad än du kanske tror.

Self Empowerment!

Läs mer om andning

Videotips för din andning

Klass
10 min

Andas with

Andningsteknik mot oro, rädsla, irritation, upprördhet.

Klass
5 min

Andas with

Stressa av med djupa andetag, en enkel andningsövning som gör att andningen känns lugn och skön med Anna Gordh Humlesjö.

Klass
10 min

Andas with

Shitali Breath - A breathing technique to cool down body and mind, with Amir Jaan.

Klass
10 min

Andas with

En enkel andningsövning för att träna upp din andningsmuskulatur.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Emma Öberg

Emma driver retreatgården Yoga Managalam och är internationellt diplomerad yogalärare, yogaterapeut och gongmästare.

Les mer