Hur får jag bättre kondition?

10 april 2022 | Av Julia Glutz

Vad betyder egentligen ordet kondition och hur kan du förbättrar din? Här ger jag mina bästa tips och råd kring hur du på ett skonsamt sätt kan träna upp konditionen och då kanske öka takten och längden på passet. 


Vad är kondition?

Kondition betyder kroppens förmåga att utföra ett långvarigt, submaximalt arbete. Det vill säga att hjärtats arbete och musklernas syrebehov ligger i balans och du kan utföra ett långvarigt arbete med kroppen utan att bli så trött att du behöver stanna eller avsluta. Vidare kan vi också nämna att kondition är kroppens förmåga att ta upp syre i blodet och transportera det till musklerna där det används till energibildning.


Hur testar jag min kondition?

Om du vill jobba mot mätbara mål är det enklast att välja en träningsform du gillar och som du är van att utföra. Det vill säga att en person som är en löpare kanske inte skall testa sin kondition i en roddmaskin. Finns en hel del sätt att testa sin kondition på och om du inte har kunskap i det kan du enkelt söka hjälp hos en personlig tränare.

När det kommer till löpning brukar jag använda mig av ett konditionstest som kallas för cooper-testet. Det går ut på att du skall springa så långt som möjligt på tolv minuter. Det finns flera hjälpmedel på nätet som du kan använda dig av att räkna ut värden och så vidare. Det ända du behöver göra är att söka på nätet under cooper-test. Vill du tillverka ditt egna test kan det inte bli enklare än att du tar tid på dig själv när du springer/cyklar en sträcka. Upprepa sedan samma procedur varje vecka för att se om du har förbättrar din tid.  

Hur tränar jag upp min kondition?

Jo, genom att belasta kroppens system som behövs när du rör dig under längre perioder. Det vill säga, din förmåga att ta upp syre i blodet och transportera ut det till musklerna, vilket innebär att din hjärtmuskel blir mer effektiv. Löpning, cykling, simning och rodd är exempel på aktiviteter där du kan träna upp din kondition. Här kommer mina fem bästa tips på att förbättra flåset:

 • Sätt ett mål som är rimligt och som känns peppande. Kan till exempel vara att springa 4 kilometer på 25 minuter och så vidare.
 • Skynda långsamt och njut av resan dit. Stressa inte för då är det vanligt att dra på sig skador.
 • Träning är ibland roligare tillsammans med en kompis. Kanske kan ni peppa, pusha och heja på varandra?
 • Träna intervaller. Oavsett träningsform går det att arbeta med intervaller, vilket ger snabba och positiva resultat på konditionen. Intervaller förbättrar både din syreupptagningsförmåga och höjer din mjölksyratröskel, vilket i förlängningen gör att du kan springa snabbare och på en högre puls under en längre tid.
  • När du utför den här typen av aktivitet är det viktigt med återhämtning och vila. Det sliter på kroppen att pusha den hårt så se till att ge den kärlek.
  • Se också gärna till att variera dina intervaller med backar, plant underlag och olika tempon.
 • Kör något långpass här och där och varva med intervallerna. Hur ofta och när är helt beroende på vilket mål du har. Ett långpass skall i regel vara lite längre än din vanliga runda.

Bonusen – effekterna av att få bättre kondition

 • Starkare hjärtmuskel.
 • Bättre sömn.
 • Energi och endorfinkickar – Du känner dig piggare!
 • Ökad blodvolym.
 • Mer balanserat kolestrol.
 • Ökad koncentraionsförmåga och minne.
 • Starkare muskler och skelett – Hållbar kropp.
 • Starkare immunförsvar.

Lycka till / Kram Julia

Lästips – uthållighet, kondition och löpteknik

Klass
30 min

Trening with

Svettas med pulshöjande övningar där bålen utmanas.

Klass
20 min

Trening with

Ett intervallpass där vi varvar intensivträning med korta stretchövningar med fokus i de muskler som precis aktiverats.

Klass
10 min

Trening with

Få till träningen även när det är kort om tid – jobba med benen med fokus på utfall och få upp flåset.

Workshop
15 min

Trening with

Complement your yoga practice with cardio using big muscles and fun movement.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Les mer