Hitta ny inspiration som yogalärare

20 februar 2019 | Av Yogobe

Tillåter du dig som yogalärare att ta en paus från din undervisning? Så att du kan ladda om och fylla på med ny inspiration? Och var hämtar du inspiration och lusten att dela med dig till andra igen? Yogaläraren Livia Wanntorp anser sig ha världens bästa jobb. Här berättar hon mer om vad en paus i undervisningen ändå kan ge. 


Världens bästa jobb

Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb och jag tror att de flesta av oss som har valt att undervisa och vägleda andra människor genom yoga, håller med om detta. Vare sig vi undervisar en mer fysisk typ av yoga, baserad på asanas och rörelse eller om vi hellre fokuserar på meditation och stillhet, har vi alltid andra människor i fokus i vårt yogaläraryrke, och härmed verkligen en unik chans att få bidra till människornas psykiska och fysiska hälsa.

Det är många som direkt väljer att arbeta med människor, men för mig tog det många år att komma hit. ”I mitt tidigare liv” arbetade jag vid Naturhistoriska riksmuseet där jag som disputerad forskare i biologi mest ägnade mig åt skrivandet av vetenskapliga artiklar. Jag jobbade mestadels i ensamhet och forskningsresultat var mitt fokus. Även om jag älskade forskarjobbet ledde det till slut till ohälsa på grund av hög stress, hög prestationsnivå och den stora konkurrensen inom branschen.

Så kom yoga in i mitt liv, med dess fantastiska antistress-effekter och jag kom så småningom att bli den jag är idag: en yogalärare som brinner för att hjälpa andra att komma bort från stress, att utveckla större kroppsmedvetenhet och rehabilitera kroppen från fysiska problem.

Ladda för ny energi och lust
Tillbaka till jobbet som yogalärare: ett fantastiskt jobb där vi inspirerar och delar med av vår energi och kunskap. Men frågan är om detta dagliga givande av energi till andra, inte då och då kan leda till att vi själva kan bli dränerade på energi, och kanske inte längre har den kraft och det engagemang som vi behöver ha på våra klasser? Och om så, tillåter du dig själv att ta en paus från din undervisning så att du kan ladda om och fylla på med ny inspiration? Och var hämtar du din inspiration och din lust att dela med dig av din yoga till andra igen? Många är frågorna och säkert finns det flera svar. Om jag går till mig själv vet jag, att även om jag älskar mitt yogalärarjobb, kan jag känna mig lite trött på undervisning när till exempel sommarlovet närmar sig. Och denna mentala trötthet är ett tecken på att jag behöver pausa från undervisningen ett tag.

Förra sommaren tog jag faktiskt hela fyra veckors uppehåll från mina yogaklasser och kurser – en paus som var ovanligt lång för mig - och jag åkte ner till mitt hemland i Italien och bara vilade. Trots pausen från undervisning skötte jag min yogapraktik varje dag, totalt prestationsfritt, det vill säga de minuter jag kände för varje dag. Och så hittade jag ny inspiration. Jag tog med mig flera yogaböcker som jag sparat just för sommaruppehåll; en meditationsapp att lyssna på och så Yogobe- appen där jag i förväg hade lagrat klasser som jag visste jag ville praktisera under sommaren.

Det blev en paus från undervisningen men med möjlighet till återhämtning och påfyllning av ny inspiration; en paus som väckte upp engagemanget och min vilja att dela med mig av yogans flera fantastiska aspekter med andra igen så fort jag kom hem!

Mitt budskap till andra yogalärare är: behöver du pausa från ditt yogayrke, gör det. Pausa, återhämta dig och fyll på med ny inspiration! Så att du kan fortsätta ge till andra i många år till.

Här ser du några av de inspirerande klasser som följde med mig till Italien

Klass
30 min

Yoga with

En långsam klass som bygger på medvetenhet och ger din rygg allt den behöver i form av rörelse.

Klass
30 min

Yoga with

Semesteryoga 1: En mjuk och lugn klass med fokus på flöde i kropp och själ.

Klass
45 min

Yoga with

Lugna och medvetna rörelser med fokus på att känna och hitta in i kroppen.

Klass
45 min

Yoga with

Semesteryoga 4: En lugn klass med fokus på att öppna höfterna.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Om Livia

Livia är Certifierad Viryayogalärare (RYT-500) enligt Yoga Alliance och genom kurser, workshops och klasser lär hon ut en typ av yoga där övergångar mellan positioner har större betydelse än själva slutpositionerna. Genom upprepade långsamma rörelser och ökad kroppsmedvetenhet, kan hennes yoga vara till hjälp vid rehabilitering dels från fysiska skador, och dels från utmattning. Vid sidan av detta har hon också utvecklat en egen yogaflowklass som hon kallar för Body Mind Flow Yoga. Livia driver sitt yogaföretag Livia fitness  och skriver artiklar och bloggar för Yoga World

En stärkande yoga är den yoga som du anpassar till din kropp och inte tvärtom! ”Feeling in the asanas through mindful movement” är hennes motto.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]