Hållbart Yogande i podcasten Yoga 360°

05 november 2017 | Av Veronica "Vevve" Jäderlund

Kan yoga användas för att skapa ett mer hållbart liv? Och vad behöver du tänka på för att göra din yogapraktik mer hållbar? I podcasten Yoga 360 pratar jag med Sara Ström om detta. Och här i bloggen delar vi våra tankar samt några frågor som du kan reflektera över.


Begreppet hållbart myntades på 80-talet och syftade till hur människan skulle leva med begränsade resurser. Sedan dess har användandet av begreppet växt, och idag är det inte bara kopplat till jordens resurser utan även våra egna. I vår podcast Yoga 360 var det ett självklart ämne att prata om då vi båda brinner för det. Lika självklart att ha Yogobe som samarbetspartner, då vi båda jobbar tight med företaget som i allt sitt arbete strävar mot inte bara hållbar yoga, utan även ett hållbart samhälle.

Yoga för hållbarhet i din vardag

Hur kan du då ta din yogapraktik utanför mattan för att hjälpa skapa hållbarhet i din vardag? Inom yogan får vi lära oss att observera utan att värdera. Vi arbetar också på att kultivera vår närvaro och medvetenhet. När vi tar med oss detta i vårt arbete, våra relationer med andra och hur vi ägnar oss åt förutsättningslöst varande skalar vi bort egot och håller det i bättre samklang med omvärlden.

En hållbar yogapraktik

Även om yogan är tänkt som ett smörgåsbord fyllt med redskap för ett hållbart liv är inte alltid yogapraktiken hållbar eftersom vi blandar in våra beteenden i praktiken. Vi låter egot styra, och vanor sätta tonen för hur vi tänker och agerar. Istället för att låta yogan färga oss, färgar vi yogan och den blir mer av vad vi redan gör.

Våra tips för ett hållbart yogande:

  • Låt yogan vara en tid för förutsättningslöst varande. Utan krav på prestation. På så vis övar du dig själv i att bara vara.
  • Ta med yogans förhållningssätt i ditt möte med omvärlden. Låt yogan blir något du delar med andra inte bara något som polerar dig själv.
  • Bryt ned din yogapraktik till mer lättsmälta delar. Sedan sätt ihop delarna till en praktik som stämmer överens med ditt syfte.

Vill du lyssna på Yoga 360°

Vill du lyssna på Avsnitt 4 – Hållbart Yogande eller kanske vår intervju med Josefine Bengtsson om ”Yoga från flum till finrum” hittar du podden på iTunes eller i din podcastapp på din smartphone. Vill du lyssna direkt i din dator finns alla avsnitt på yogaprehab.se.

Videotips – yoga med Sara Ström och Josefine Bengtsson online

Klass
45 min

Yoga with

Arbeta i olika vinklar och skapa stabilitet och rörlighet för glada höfter med Sara Ström.

Klass
30 min

Yoga with

En långsam klass som bygger på medvetenhet och ger din rygg allt den behöver i form av rörelse med Sara Ström.

Klass
10 min

Meditere with

En guidad meditation som kan hjälpa dig att komma i kontakt med din vision, med Josefine Bengtsson.

Klass
45 min

Yoga with

Ett helkroppsflöde som hjälper dig känna in din ryggrad.

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer