Forskning: Medicin mot stillasittande – en timmes träning

17 april 2018 | Av Yogobe

Stillasittande är en fara för hälsan. Forskning visar att vi behöver röra på oss så mycket som en timme om dagen – för att kompensera för den inaktiva livsstilen. Men få inte panik, korta pauser på jobbet kan vara lösningen!


Fysisk aktivitet en timme om dagen om du sitter stilla 

Har du ett stillasittande jobb? Då räcker det alltså inte med att gå till gymmet eller yogastudion en gång i veckan. Det är en timmes rörelse per dag som gäller – om du inte vill utsätta dig för fler hälsorisker än nödvändigt. Låter det ouppnåeligt? Få inte panik, det går!

Världshälsoorganisationens (WHO) aktuella rekommendation ligger mycket lägre än så, på totalt 2,5 timmar motion per vecka. I Sverige är gällande råd att du ska röra på dig minst en halvtimme om dagen, och att träningen ska göra dig andfådd.

I tidningen Lancet har man publicerat två delar i ämnet stillasittande och fysisk aktivitet. I första delen drog man slutsatsen att en stillasittande livsstil kan vara en lika stor risk som fetma och tobak för att drabbas av hjärt– kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Den andra delen visar att vår inaktiva livsstil kräver större kompensation i form av motion än man tidigare trott.

Så här gick studien till – stillasittande & fysisk aktivitet

Ett team av internationella forskare analyserade data från 16 tidigare studier, som främst omfattar personer över 45 år från USA, Västeuropa och Australien.

Resultat av studien 

Forskarna sammanställde materialet under en uppföljningsperiod på två till 18 år, och resultaten visar att risken för att dö i förtid var 9,9 procent för dem som satt i åtta timmar eller mer per dag och hade låg fysisk aktivitet, jämfört med 6,8 procent för dem som satt mindre än fyra timmar per dag och var aktiva minst en timma om dagen.

Den ökade risken för dödsfall hos personer som satt åtta timmar om dagen försvann hos dem som rörde på sig minst en timme per dag. Och du behöver inte bli elitidrottare för att klara livhanken: det räckte med träning av ”måttlig intensitet”, till exempel promenader i 5,6 kilometer i timmen eller cykling på 16 kilometer i timmen för att kompensera de negativa effekterna av stillsittande under långa perioder.

– Du behöver inte sporta eller gå till gymmet. Det räcker att ta en rask promenad, men du måste hålla på en timme säger forskningsledaren professor Ulf Ekelund, vid Norwegian School of Sports Sciences and Cambridge University till The Guardian.

Man kan dessutom dela upp timmen och till exempel ta en promenad på morgonen, under lunchen och på kvällen och ändå få samma hälsoeffekt.

Så stressa inte över att det kan vara svårt att hitta tid och möjlighet att röra på dig i vardagen. Många jobb innebär ju att vi sitter hela dagarna framför datorer. Men det finns hopp! Rör på dig fem minuter varje timme: gå till kopiatorn, ta en sväng runt skrivbordet eller hämta en kopp kaffe. Eller gör några sköna rörelseövningar stående framför datorn, för hälsans skull!

Länktips

Vill du läsa mer om forskningen, klicka här!

Videorekommendationer för att komma igång

Klass
30 min

Trening with

Urban Move: En klass för hela kroppen, med hopp och fokus på underkroppen.

Klass
30 min

Trening with

Låt pulsen guida dig i en härlig afropowerdance som höjer värmen.

Klass
30 min

Trening with

Grundläggande träning för hela kroppen, där flexbandet tar den till en ny dimension.

Klass
45 min

Trening with

SOMA MOVE: Ett hav av djup rörelse och utmanande funktion.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]