Livet med delade magmuskler

15 april 2019 | Av Yogobe

Evelina Lindahl lever med en magmuskeldelning, och hon är inte ensam. 98% av alla mammor lever med detta utan att veta om det. Alla magmuskler delar sig när vi blir gravida men för några av oss blir den delningen så kraftig att det blir svårt att få den att gå tillbaka. Här berättar Evelina om hur yogan hjälpt henne att få tillbaka magkontrollen och ger alla gravida och mammor tips på vägen!


Märkte magmuskeldelning av en slump

Magmuskeldelningen kan bli värre om man har försvagade magmuskler sedan innan men även om man faktiskt "för" starka. Det kan också ha att göra med att man gjort crunches under graviditeten och säkert finns flera andra anledningar. I vilket fall som helst så är jag dansare och har tränat mycket under i stort sett hela mitt liv. I början av min första graviditet märkte jag inte av min mage men en dag sa det poff och magen var plötsligt där, från en dag till en annan. Det var då jag tror jag gick ”sönder”.

Graviditeten flöt på smidigt och jag tog den som en paus, en träningspaus. Det var först efter min förlossning som jag av en slump märkte min delning. Under en föräldrautbildning hade min barnmorska bjudit in en sjukgymnast, hon erbjöd de som ville en undersökning med ultraljud på magen. Hon berättade då om min diastas och avrådde mig från att träna de närmsta tre månaderna, för att se hur det läkte ihop. Jag fick tips på lätta andningsövningar där man jobbade med att dra in naveln mot ryggraden, liknande någon lättare variant av kapalabhati pranayama. Efter tre månader kom jag tillbaka, hon tyckte att jag skulle avvakta ytterligare tre månader och sedan börja röra mig så smått.

Efterkontroll gav inte hela bilden

Det intressanta i det hela är att jag strax efter min första träff med sjukgymnasten gick på den vanliga efterkontrollen där barnmorskan vaginalt känner om knipet är ok. Vilket det ju såklart var. Jag berättade om mitt ultraljud, men hon slog dövörat till och hävdande att hon gick på sina rutiner, jag kunde visst börja träna.

Hur ofta har vi inte hört från diverse träningsinstruktörer -”Har du fått ok på efterkontrollen så är det bara att tuta och köra.” Vilket jag antagligen hade gjort om jag inte av en slump träffat sjukgymnasten. I och med detta är det många mammor som börjar fel, med försvagade inre  magmuskler, jobbar vi med de yttre synliga musklerna. De yttre musklerna blir då de aktiva och kopplas på i stället för de inre och diverse skador kan uppstå, bland annat ryggproblem.  Ett knep är att ha ett öga på magen, ifall den blir toppig  jobbar du antagligen till största delen med de yttre magmusklerna. Sug in naveln och håll ”korsetten” och se om du märker någon skillnad i övningen.

Jag tränade som sagt ingen mage alls på sex månader och när jag sakta kom igång med mammamage-appen så blev jag gravid igen. Det gjorde såklart inte saken bättre, med trasig mage startade jag om hela karusellen igen. Jag hade mycket sammandragningar och magen kom efter bara någon vecka. Den hängde snabbt ”över” (jag hade ju inget som höll ihop den) och jag fick lyfta upp hela magen om jag skulle tvätta mig, för att inte prata om att vända sig i sängen.

Svårt att föda utan magstöd

Men den största utmaningen var nog ändå när jag skulle föda fram barn nummer två, jag hade inget stöd av mina magmuskler. Detta ledde till att bebisen inte hade en chans att fixera sig och jag öppnade mig inte under förlossningen. Till slut insåg barnmorskan det och kunde hjälpa bebisen upp och ner i förlossningskanalen. Sen gick det undan, även om jag tredubblade min förlossningstid jämfört med den första.

Det var en lång väg tillbaka och jag har hela tiden varit noga med att berätta för mina lärare att jag har en magdelning och har då i vissa fall fått tips, i andra fall fått modifiera själv. Mitt stora fokus har från start varit att ha med magstödet i all aktivitet, både först i form av en fysisk korsett men sedan även med hjälp av musklerna.

Vändningen kom 2016 då jag började min yogaresa med fantastiska Johanna Alvin och Authentic Flow. Vi var en liten härlig grupp och Johanna hjälpte mig hela tiden att komma ihåg min hållning, dra in naveln mot ryggraden, "hålla ihop revbenen". Sakta men säkert började jag bygga upp min hållning och styrka igen. Yogan har hjälp mig att få kontroll över min kropp, stanna i den under hela klassen, och förhoppningsvis även vidare in i vardagsaktiviteterna. Tack vare min utbildning har jag fått nöta asanas och bli korrigerad av kollegor för att få rätt hållning och därmed jobba med magmusklerna på rätt sätt. 

Mitt tips till alla er där ute som nyligen fött barn, eller som har en diastasis rectis sedan tidigare: Ta det lugnt, lyssna på din kropp, gå inte för djupt i positionerna så du tappar magstödet, din kärna och därmed kontrollen. Det är mycket viktigare att det känns bra än att det ser bra ut, vad än Instagram-bilderna säger ;)

Videor med mammamage-fokus

Foredrag
10 min

Trening with

Under graviditeten delar sig magmusklerna, vilka följder får det?

Foredrag
5 min

Trening with

Få tips på hur du själv kan mäta din magmuskeldelning, eller diastas.

Foredrag
5 min

Trening with

Lär dig grundtekniken till att hitta inre magmuskelaktivering.

Foredrag
5 min

Trening with

MammMage – har din kropp skapat kompensationsmönster efter graviditeten?

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14  dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Länktips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]