Bygg för framtiden – kliv ut ur boxen

23 august 2020 | Av Tanja Djelevic

Tänk husbygge när det kommer till din kropp. Inget hus håller om du bygger det på kvicksand. Här berättar jag hur du kan skapa en stabil grund att utgå från i din träning – bredda ditt perspektiv och kliv utanför den bekväma boxen!


Bygg på en stabil grund

Grattis, du ska få bygga ditt drömhus! Du har ju faktisk aldrig varit gladare än just idag. Det ska vara golvvärme, och stora franska fönster, sexigt trägolv och du kanske får plats med en liten bastu i badrummet. Tänk vad underbart! Om du skulle bygga det här huset från grunden upp, så hade det aldrig, även med noll erfarenhet av husbygge, slagit dig att bygga på kvicksand. Du hade sett till att grunden var stabil, fast, pålitlig, välgjuten och robust. Så varför är detta en så svår filosofi att hålla sig till vad gäller att bygga sin hälsa och sin egen nivå av fysisk fitness?

Alldeles för ofta ser jag hur quickfixen, att bli "stor" att bli "smal" att hitta genvägar till hälsa, tar över förståndet. När jag ser kollegor som inte bryr sig om att skapa en bra grund till den hårdare träning de vill utsätta sina kunder för, så funderar jag på hur detta kan skada kunden istället för att hjälpa i det långa loppet. Kroppen behöver en rejäl, stabil, pålitlig grund som bas, och det krävs att man jobbar med grundtekniker för bålen, rörlighet, proprioception (kroppskännedom) och bindvävsträning. Har man en kund med skolios, så är det första hen INTE ska göra crossfit. Hen ska göra allt annat för att stärka och bygga upp inifrån och ut, innan den andra träningen blir introducerad.

Vad fungerar för dig och din genetik?

Det är viktigt att skapa rätt kontroll av bålen innan du börjar att exempelvis höja intensiteten av bålträningen. Samma sak gäller snabbdieterna, juicingen och reduktionsdieterna. Att lära sig vad som fungerar för sin egen kropp, och vad som INTE funkar, tar tid och närvaro. Att försöka sig på kraschdieter som inte tar dig någonstans i det långa loppet är återigen att bygga på kvicksand. Vid något tillfälle i framtiden så kommer huset sjunka så långt ner i sörjan att du inte kan gräva upp det igen. Frihet finns i att lära sig om de bästa sätten att tillföra god, bra och potent näring, och skapa ett förhållande till maten som funkar för en själv och ens unika genetik!

Sök din egen individualitet

Sist men inte minst, den här ständiga sprinten efter perfektion. Att söka perfektion, söka att radera sina egna underbart vackra speciella kvalitéer, kommer alltid att vara ett hus på kvicksand. Vinnaren här är att istället aktivt vara intresserad i det som gör just dig unik. Träffa, lyfta upp och acceptera nörden (eller vad det nu är, hos mig är det nörden) inombords. Finna stolthet och styrka i att bygga på just den individ du är. För vissa är detta en självklarhet, men för att frångå att peka med hela handen, så får jag det bevisat för mig varje dag att detta är en kamp som alla är berörda av. Det som är käckt med att alla är påverkade, är att alla också kan dra sitt strå till stacken, och börja med sig själv.

Ni vet att jag är en förespråkare för att individualiteten är viktigast i en gruppsituation. Att vara sin egen unika länk, finna sin styrka, och med styrka som betonggrund vara en unik länk i den starkaste kedjan som är vårt liv med andra. Pay it forward. Skicka vidare.

Summa summarum: Om vi inte har så bråttom så kan vi få fantastiska och hållbara resultat med det mesta, om vi bara tänker på att inte bygga hus på kvicksand.

Lev Högljutt!

Tips på mental träning under din fysiska träning:

  • Sudda ut allt annat som pågår i knoppen (skola, barn, tvätten, jobbet).
  • Visualisera dig själv genomföra träningspasset stark, svettig och glad.
  • Gå igenom passet och ha fullt fokus på utförandet av rörelsen, andning och skapa en känsla av power.
  • Lägg märke till hur annorlunda din träningsstund blir!

Lästips om träning och återhämtning

Träna online – styrka och puls i hemmaträningen

Klass
20 min

Trening with

Sweat party: Effektiv styrke- och rörlighetsklass för hela kroppen.

Klass
30 min

Trening with

En skön genomkörare för hela kroppen med enklare rörelser anpassade för dig som nybörjare.

Klass
10 min

Trening with

Sweat Party: Get your puls up with this interval training.

Klass
10 min

Trening with

Sweat Party: Heart-pounding intervals and focus on balance.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Tanja Djelevic

Tanja bor sedan många år i Los Angeles där hon är en av de mest eftertraktade personliga tränarna. Hennes träningsfokus är att hitta en balans mellan kropp, själ och rörelse.

Les mer