Etablera ett dagligt yogautövande - Del 1

01 mai 2018 | Av Emma Öberg

Välkommen till fyra temaveckor med intentionen att steg för steg, vecka för vecka bygga en daglig yogapraktik. Låt oss tillsammans göra yoga till en vana! Denna vana som vi vill skapa består av fyra yogadelar. Första veckans utmaning är bara ett par minuter på mattan. Målet är att få med alla viktiga delar av yogautövandet så du kan stärka kroppen och nervsystemet, hitta klarhet i sinnet och avspänning i hela ditt system. Genom ett regelbundet yogapraktiserande kan du få stöd till att vara i kontakt med dig själv. Låt mig och team Yogobe vägleda och inspirera dig!



Jag kommer guida dig här i bloggen och i BEYOGA365 på Facebook med inspirerande läsning och ge videotips här på Yogobe med intentionen att inspirera dig till några minuter per dag. 

Över till introduktionen av denna månad. 

Vecka 1 (av 4) – Solhälsningar

Under denna första vecka kommer vi att lägga fokus på våra asanas, det vill säga de fysiska yogapositionerna. Det är lätt att tro att det är detta yoga handlar om, att göra avancerade fysiska positioner och bli så vig som möjligt. Men yoga är så mycket mer än så. Asanas är endast en liten, liten del av det. Det är viktigt att vi tar med oss detta för att skapa en förståelse för hur vi kan få ut det mesta av vår praktik, och på djupet skapa en balans mellan kropp, sinne och själ. Asanas är ett sätt att hitta fokus och koppla samman vår kropp med vårt sinne, och därmed minska det som snurrar i huvudet, och i kroppen. Men de andra delarna är minst lika viktiga. 

"Börja där du är! It is all about showing up. En kort stunds yoga varje dag kan förändra din attityd till dig själv och ge kroppen en energiboost!"

Under de kommande fyra veckorna uppmuntrar vi dig till att dagligen utföra asanas. För att hitta en bra rutin som är lätt att minnas och komma in i har vi valt att lägga fokus på solhälsningarna. De ger ett skönt flöde samt kan utföras i den takt vi själva vill och orkar. Varje vecka kommer vi sedan lägga på ytterligare en komponent av yogan, såsom andnings-, avslappnings- och meditationsövningar. 

Fakta om Solhälsningen:
Solhälsningen består av upp till 12 rörelser som man binder samman i ett flöde. Ett effektivt sätt att sträcka ut muskler, mjuka upp leder, massera inre organ och stärka nervsystemet. Bindvävnaden runt musklerna sträcks ut och livsenergin i kroppen (din prana) får ett bättre flöde. Rörelserna balanserar energin i kroppen och ger sinnet balans.

Veckans utmaning

Försök att få in tre minuter per dag med solhälsningar. Välj en den av sekvenserna under veckans videorekommendationer som passar dig bäst och följ denna dagligen.

  • För dig som är nybörjare: Gör 3 varv av solhälsningen varje dag från någon av våra videor. Här kan du lära dig tekniken bakom solhälsningarna: Grundläggande teknik solhälsning A, Naomi Grosin - 10 minuter.
  • För dig som är en van utövare: Utför så många solhälsningar som känns bra för din kropp. Läs även våra 3 tips nedan som du kan ta med dig in i ditt utövande dom kan du som nybörjare förstås också använda.

För dig som kan dina solhälsningar - ta del av detta:

  1. Inspiration – rör dig i takt med ditt andetag, gå djupare och låt andningens rörelse guida dina rörelser, låt andningen binda ihop sinne och kropp, låt andningen binda ihop det inre och det yttre. Låt solhälsningen bli en mjuk dans, en meditation i rörelse.
  2. Bli närvarande i det som sker - Känn och ta emot din kropps signaler, kroppens alla sensoriska uttryck, acceptera och låt dom komma, känn och ta emot också allt det som händer runt omkring dig, ljud som kommer utifrån, luftens kvalité, rörelser i rummet, ljus som kommer. Acceptera allt som det är och låt det vila i den stillhet som kommer inifrån.
  3. Välj aktivt din projektion – skapa en aktiv fantasi där du rör dig från hjärtat, bugar mot marken inför din egen gudomlighet, sträcker dig mot himlen, stäcker dig från jordens mitt. Byt ut tankar som annars automatiskt kommer mot en fantasi av glädje, ljus, frihet, berätta för dig själv att du är tillräcklig, fullständig, komplett, underbar, älskad, älskvärd. För varje rörelse upprepa en av de kvalitéer som du har gemensamt med solen och hälsa dom i dig.  Dina ljusbringande, livgivande, värmande, fullständiga kvalitéer. Upprepa dem igen och igen och igen – skapa en projektion av styrka med ditt sinne!

Veckans videorekommendationer

OBS: För er som eventuellt har skador eller inte kan göra solhälsningar rekommenderar vi följande gratis youtubeklipp med Magnus Ringberg - Teknikfilm: Cat-cow

Länktips

Emma Öberg

Emma driver retreatgården Yoga Managalam och är internationellt diplomerad yogalärare, yogaterapeut och gongmästare.

Les mer