Yoga för barn med särskilda behov

29 september 2016 | Av Yogobe

”Du kommer aldrig att träffa ditt mål som Spindelmannen om du inte stannar upp för att sikta.” Elena Malfert, barnyogalärare och grundskolelärare, berättar här om hur hon vill hjälpa barn med särskilda behov att finna sitt lugn och att inte behöva agera på varje impuls, genom yogan.


Svårt att hålla fokus och lugn i yogan

Mitt möte med yogan har inte varit love at first sight. Det var inget för mig. Jag var för stressad. Jag var för mycket uppe i huvudet. Hur skulle jag kunna fokusera och hålla mig lugn i ett helt pass? Ni hör ju! Samma tankar som många som inte testat yoga har. Idag jobbar jag som lärare i en skola där alla elever har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och vi yogar minst en gång i veckan.

För fyra år sedan var jag helt slut. Min son hade haft några tuffa år med dålig självkänsla, ångest, ilska och jobbiga tankar. Vi sökte hjälp och det visade sig vara ADHD. När det äntligen landade i något, vi skulle få hjälp, så brakade jag ihop. Jag fick nys om en kurs i meditation och nappade direkt. Ingen tvekan. Jag som alltid tyckt att detta inte var för mig, var nu helt redo. Jag satte mig på min kudde och kom in i meditationens värld på en gång. Vi mediterade en gång i veckan, och det var långa stunder. Jag var fast. Det var min stund med mig själv och mina tankar, eller icketankar, eller känslor eller ickekänslor. Jag fick helt enkelt möta mig själv och bara känna efter hur just det kändes.

Meditationen hjälpte mig att hjälpa min son

Genom meditationen kom jag snabbt vidare in på yoga och blev hooked. Yoga var helt rätt för mig. Jag fick möta min kropp på mattan i en lugn stund. Jag yogade i de olika kanaler jag kom i kontakt med, Youtube, Yogobe, tidningar. Allt som gav mig inspiration. Jag kombinerade det med regelbunden meditation där jag mötte mitt inre på en kudde. Jag hittade mina hål där jag fick vila. Vilohålen blev tillräckligt långa och täta så jag kunde hjälpa min son genom hans nya resa med diagnos. Den är inte helt lätt. Plötsligt landar en tablett i knät som ska fixa allt. Vilket den också gjorde, nästan. Skolan hamnade på plats. Han kunde fokusera och slutade att göra knas framför sina kamrater.

Jag yogade och mediterade vidare. I en meditation kom jag i kontakt med Ganesha. Jag undrade vad det betydde och lärde mig att Ganesha är barnens beskyddare. Min meditationslärare sa att jag kanske skulle gå tillbaka till att bli lärare. Absolut inte tänkte jag. Jag hade nästan gått in i väggen tidigare då jag jobbat på en förskola. Det var inget för mig. Men i meditationen så kom fler svar upp; yoga, meditation, mindfulness. Jag började titta tillbaka på min lärarutbildning. Förutom de vanliga kurserna inom lärarprogrammet så hade jag läst specialpedagogik, massage, yoga och tecken som stöd. Jag har alltid haft en förkärlek för barn med särskilda behov.

Lärare för barn med ADHD och andra NPF-diagnoser

Jag hade lärt mig mer om ADHD via min son. Jag hade hamnat mer i fas med mig själv via yogan och meditationen. Jag vågade mig på att söka jobb i en skola för elever med olika NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och jag fick jobbet. I samma veva kom jag in på en yogainstruktörsutbildning för barn och ungdomar via Kids Yoga Foundation. Den visade sig ligga i min stad. Är det rätt så är det lätt, eller hur!

Så jag började ett nytt jobb och en ny utbildning. Det var fantastiskt! Jag fick äntligen jobba med de elever som jag brann för och jag höll på att lära mig mer om ett redskap som hade räddat mig själv. Jag såg på min son att det som fattades i hans liv var att få stanna upp, att hitta något som gjorde att han kunde ge sig själv en chans att inte gå på varje impuls. Även han var motsträvig mot yogan. Men en stund i restorativeyoga kunde han inte motstå, att få lite massage i pannan och axlarna. Han gör nu yoga minst en gång i veckan. Ett lugnt skönt pass som vi anpassat efter hans kropp och smak. Jag klurade vidare på var i skolverksamheten som jag skulle kunna få in yogan.

Yoga för barn med actionfigurer och rymdskepp

En dag satt en pojke på fritids och var väldigt arg. Han sparkade och slogs. Jag gick in med honom i det lugna rum som finns på skolan. Han var arg, väldigt arg. Jag lät honom vara. Efter en liten stund började han agera olika actionfigurer. Det var krig och skjutande.

Jag sa att han aldrig skulle träffa sitt mål som Spindelmannen om han inte stannade upp för att sikta. Han blev nyfiken och jag visade honom hur jag andades, siktade och sköt iväg min spindelväv. Han gjorde likadant. Vi fortsatte att andas och skjuta. Han blev lugnare och lugnare och tyckte att vår lek var kul. Jag visade honom bilder som jag hade i min mobil. Det var olika actionfigurer och Star Wars-figurer som gjorde yoga. Vi testade att göra samma sak. Det slutade med att vi yogade i 40 minuter och avslutade med en guidad avslappning där ett litet rymdskepp tog sig från kroppsdel till kroppsdel. Vi var väldigt glada båda två efter den mysiga yogastunden och träffades för yoga lite då och då när tillfälle gavs.

Det jag lärt mig via min barnyogautbildning är att yogan ger mig friheten att anpassa efter vilket barn jag yogar med, dess behov och dagsform.

Från augusti i år jobbar jag som klasslärare i en klass där eleverna är mellan 10 och 14 år. De är inte supersugna på yoga. De har redan en bild av yoga som något som inte är för dem. Det är kanske töntigt. Det är för lugnt. Det är tråkigt. Men jag yogar ändå. Minst en gång i veckan gör vi någon form av yoga. Det är en resa som jag tänkte att ni ska få följa med på. Att se hur och om det påverkar dem. Se om det blir som de tror. Att yogan är ett redskap för mina elever som har särskilda behov, att finna lugn och kanske ökad impulskontroll.

Lästips om meditation och barnyoga

Barnyoga, restorative och meditation online

Ny
10 min

Meditera with

En härlig meditativ paus i skogen för att bli grundad i kroppen och i nuet.

Ny
10 min

Yoga with

En kort sekvens där du bjuds på en quickfix för avslappning av det parasympatiska nervsystemet.

Klass
3 min

Yoga with

Barnyoga med rörelser, andning & närvaro – en kort yogasaga för de allra yngsta.

Klass
15 min

Meditera with

En avslappningssaga som leder till en något djupare avslappning.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev