Vilken är din historia?

02 juni 2020 | Av Yogobe

Vilka historier berättar du, och vilka lyssnar du till? Anna Eriksson Skarin, författare och konsult inom storytelling, ger tips på tre steg för hur du kan omfamna förändring och välja dina ord. Vilket liv skapar du med berättelsens hjälp?


Storytelling: Landa i din berättelse, och dig själv

Vid det här laget har vi alla en personlig berättelse om Corona och hur livet har förändrats. Här har ingen rätt eller fel. Alla har sin upplevelse. Och den har vi rätt till. Men jag tänker att vi alla kan ha nytta av att aktivt välja att landa in i våra berättelser. Att vi flyttar dem från huvudet till kroppen och känner på dem snarare än att kastas vidare till nästa på samma tema.

Jag tror att vi har nytta av att varsebli vilken typ av historier vi berättar och lyssnar på, och att det finns mycket att vinna på att vara nyfiken på hur de påverkar besluten vi fattar och hur vi mår. För på samma sätt som vi bygger varumärken och kundrelationer med hjälp av historier, så skapar vi också våra liv med berättelsens hjälp. När vi letar efter pusselbitarna till framtidens historia får vi en chans att omforma livet utifrån nya förutsättningar.

När jag säger att våra berättelser lägger grunden för våra liv så menar jag det inte utifrån ett "flummigt" perspektiv, utan väldigt bokstavligt. Hur vi tolkar det som händer omkring oss och vilka ord vi väljer för att prata om dem är det som blir vår verklighet. I de allra flesta situationer går det att hitta en väg framåt genom att växla perspektiv. Och för de allra flesta av oss går det att må lite bättre genom att vara vaksam på hur vi tänker och uttrycker oss.

Tre konkreta steg som du kan ha nytta av

1. Känn på det som händer
Just nu befinner vi oss alla i en stor ovisshet. När jag försöker få grepp om framtiden är bilden jag ser framför mig en kompassnål som bara snurrar runt. Även om du inte upplever dig stressad eller påverkad, så kan jag nästan lova att din hjärna inte håller med. Och även om tankeverksamheten inte sker på ett medvetet plan så drar de undermedvetna processerna bandbredd som gör att det kan vara svårt att ta ett utifrånperspektiv på sig själv och sina tankar. Då är det lätt att ramla ner i gamla tankespår och berättelser om oss själva och vår situation som inte tar oss dit vi vill. Testa att ta några minuter och stanna upp och var nyfiken på hur det känns i kroppen. Kanske att du känner ett fladder i magen eller att axlarna är uppdragna. Var i upplevelsen utan att värdera eller döma den. Lyssna in om det bubblar upp några historier som styr dig och påverkar ditt mående utan att du är medveten om det.

2. Leta efter inspirationen i förändringen
För några år sedan tappade jag nästan alla mina kunder inom loppet av ett kvartal. Då var det chockartat, men i backspegeln ser jag att det är bland det bästa som hänt mig. Jag hade känt mig oinspirerad under en ganska lång period men inte tagit mig för att göra en förändring eftersom jag hela tiden hade fullt upp. Den oönskade inbromsningen gav mig en chans att fundera på vad jag ville och landade strax i att jag ville fokusera om mot storytelling. Det ledde till att jag blev nyfiken på varför berättelser är så kraftfulla och anmälde mig till en utbildning om hur hjärnan fungerar. Från den ena dagen till den andra började jag prata om mitt jobb på ett nytt sätt och jag gick från att vara skribent till att jobba med storytelling. Det i sin tur har lett till många nya spännande uppdrag och inte minst boken Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra.

3. Välj dina ord
När jag träffade min man la jag märke till att han ofta sa ”vad roligt”. Lite rart och barnsligt tyckte jag då. Men med tiden har jag insett vilken otrolig kraft som finns i att låta sig hänföras av saker som kan tyckas vardagliga, och genom att vrida upp volymen på sina egna positiva reaktioner och känslor. Dessutom blir det ringar på vattnet som påverkar omgivningen. Det kräver lite mod att visa engagemang och intresse, särskilt om vi växte upp kring människor som gärna sänkte oss när vi var entusiastiska. Eller om vi just nu befinner oss i en sådan miljö där vi ofta möts av begränsande kommentarer. Så odla din nyfikenhet och behandla din (och andras) inspiration som något ömtåligt och värdefullt. Och när någon berättar för dig att de tänkt att starta en surdeg så tipsar jag om att kort och gott svara: vad roligt!

Lästips

Om Anna Eriksson Skarin & Storytelling

Anna Eriksson Skarin är författare och konsult inom storytelling. Tillsammans med Maria-Pia Gottberg har hon skrivit boken ”Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra”. Duon har också en podd som även den heter ”Känslosmart”. Läs mer om Anna på hennes hemsida och på Facebook.  Du hittar även Känslosmart på Facebook!

Videovägledning för att landa & lyssna in din berättelse

Föreläsning
5 min

video.genre.grow with

Pepptalk för att uppmuntra dig att börja uppmärksamma och aktivt förändra olika tankemönster.

Föreläsning
10 min

Yoga with

Praktiska tips och råd om du upplever överväldigande känslor eller kanske panikångest.

Klass
10 min

Meditera with

Lär dig att observera känslor och acceptera dem som de är, istället för att värdera dem olika.

Ny
10 min

Yoga with

Varva ner, känn in tacksamhet för dagen som varit. Landa för att somna lugn och nöjd.

För att ta del av en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem. Har du inget konto på Yogobe än? Testa tjänsten gratis i 14 dagar (utan bindningstid eller kreditinformation). Klicka här för att komma igång!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev