Malin rydesjo%cc%88 stresshantering psykologi yoga foto jan malmstro%cc%88m yogobe

Ur ekorrhjulet in i det nya livet

23 juli 2017 | Av Yogobe

"Den inre upplevelsen av att frigöra den slöja som ligger över människan och befria henne från sömnen och lättjan. Ge henne mod att släppa taget och öppna blicken in i ljuset och verkligheten." Malin Rydesjö, statsvetare, yogalärare, föreläsare samt mycket mer, skriver om att hitta "det nya livet" i vardagens ekorrhjul. 


Blicken in i ljuset och verkligheten

Hur börjar man berättelsen om sig själv? Börjar det med stilla simtag i den tysta svarta tjärnen i Värmland en augustikväll av många som tonåring, eller med stående ovationer i Rosenbad efter att ha arrangerat ministermöte för de 52 länderna i WHO regionen? Eller börjar det när mitt virvelmarsvin Drutten hoppade nerför grannens axel, bröt benet och dog. Eller börjar den här, där jag går längs vattnet över Stockholms ström på väg från SVT till söder mellan två yogapass? Eller yogapass och yogapass…

Verktygen för att lägga livspusslet har varierat kraftigt, men mänskliga rättigheter, fred och hållbarhet inifrån varje människa och ut i världen ligger som ett pulserande hjärta där inne och ibland känns det som något övernaturligt självklart änglaspel som bara har satt mig i den här formen, i den här miljön, med den här drivkraften för att jag själv ska vara själva verktyget. Oifrågasatt. Oavsett vad jag anser om det. Som en Jeanne D'arc. Hennes väsen kommer till mig i mina drömmar och jag känner igen mig i hennes ståtliga hållning, hennes totala övertygelse om att befria folket, fri från rädsla, även om det kanske kostar henne livet. Inget är viktigare. Den inre upplevelsen av att frigöra den slöja som ligger över människan och befria henne från sömnen och lättjan. Ge henne mod att släppa taget och öppna blicken in i ljuset och verkligheten. Precis som Jeanne D'arc som pånyttfödde Frankrikes själ och ville skapa ett nationellt självmedvetande.

Men här där jag går är väl där det börjar! Nuet som speglar allt vi varit med om. Att få rätsida på vad som påverkar vad och hur vi utvecklar de olika personligheterna och egenskaperna vi har, att pussla och förstå, kontrollera och släppa kontrollen och skala av löken och så landa in i sin essens. Det pusslet har jag ägnat många timmar åt, eller livet faktiskt. Det har kommit att bli ett program jag kallar för ”Lev Livet Levande” som finns i alla former. Allt från föreläsningar och utbildningar till rent konkret arbete på bänken.

Det börjar konkret med statsvetenskapen, socialantropologin och kartläggandet av de olika dimensionerna av människan och allt levande, men också hur vi människor blir som vi blir och vilka samhällen vi skapar.

Spännande frågor och beslut i ryggsäcken
Innan jag började arbeta på Folkhälsoinstitutet ville jag och en kompis, som precis som jag arbetade inom psykiatrin, starta utbildning för föräldrar. Vi ställde frågan; varför tar man körkort för bil, men inte för att få barn? Vi åkte runt och intervjuade Sven Bremberg på Folkhälsoinstitutet, människor som arbetade med emotionell intelligens och satte oss in i barnrättsfrågor, skolfrågor och psykologi. Samtidigt var vi aktivt engagerade i olika fredsrörelser. Jag var med när resolution 1325 blev till, med Maj-Britt Theorin och OSSE-nätverket i spetsen. En resolution som ger kvinnor beslutsrätt i krigssituationer. Bara tanken på att kvinnor inte haft det är ju makalöst! Speciellt med tanke på hur utsatta de blir i just krig och faktiskt även i fredsbevarande miljöer. I samband med det jobbade jag också för lätta vapen-problematiken i Latinamerika och att få till en lag som hindrar vapen att komma i händerna på civila. Ett gediget arbete med både FN i Latinamerika, Sveriges regering och NGO's i Sverige.

När jag sedan började arbeta på Folkhälsoinstitutet blev barns uppväxtvillkor, arbetsmiljö, folkhälsa och kommuners arbete mer konkret. Här fick jag också skriva regeringsrapporter om HBTQ-personers hälsa.

När jag precis skulle få mitt andra barn skulle Folkhälsoinstitutet flytta till Östersund och jag bestämde mig för att hoppa av karusellen, som trots allt fantastiska innehåll ändå speglade samhällstempot. Ökad press, konkurrens istället för genuint samarbete, osäkerhet och kompetensjagande.

Jag kände det i de runda rummen hur bristen på lyssnande och närvaro skapade felaktiga och kortsiktiga beslut och jag ville inte längre vara en del av det. Så jag hoppade av. Trots min längtan efter att via statsvetenskapen förändra samhällsstrukturen för att gynna freden.

Det nya livet
Plötsligt stod skylten där.
YOGA.

Jag hade ju givetvis gått förbi den många gånger innan, men du vet hur det kan vara. Man är gravid och plötsligt är alla gravida. Nu kallade den på mig, jag började en kurs och efter en månads beslutsångest och livskris valde jag att byta karriär och bli yogalärare. För det hände något i det där rummet. Alla bitar föll på plats. Här fanns personlig utveckling, gemenskap, fred, chanting, andlighet, träning, öppenhet, återhämtning, struktur, verktyg för att släppa rädslor och kontroll och växa som människa. Och baksidorna på mina anteckningar på universitetet då jag pluggade statsvetenskap kom väl till pass. Där hade jag parallellt studerat chakrasystemet, yoga och meditation. Jag fastnade totalt.

Sedan dess har livet gått allt mer från frivilligorganisationer och yttre fredsarbete till inre. Psykisk hälsa, stress och livsstil, andliga discipliner och healing har varit mitt huvudintresse på heltid i 11 år. Både att praktisera själv och gå kurser, utbildningar och retreats, men också att lära ut. I ”Lev Livet Levande” har jag sammanställt forskning och erfarenhet och skapat ett multimodalt program som ska väcka människan och ge henne verktyg för självledarskap och självläkning. Det förmedlas via föreläsningar, utbildningar och rent konkret på bänken för att hjälpa människor att leva mer levande, att utveckla sitt självledarskap och självläkning. Mer om detta nästa gång vi hörs.

Glad sommar!
Malin

Länktips

Utbildning Din personliga stressrevolution

I september startar Yogacentralens nästa utbildning Lev Livet Levande. Vi tar oss an helheten med ökad förståelse, insikt och kraftfulla tekniker för att leva livet mer levande, det vill säga rehabilitera oss och andra från obalans, öka vårt självledarskap och komma hem. Dessutom blir du stresshanterare och kan dela med dig av dessa verktyg på jobbet och till dina medmänniskor. Läs mer om utbildningen och anmäl dig här!

Om Malin

Malin Rydesjö är statsvetare och har arbetat med folkhälsa på statens folkhälsoinstitut. Hon är även yogalärare, yogaterapeut, ayurvedisk massör, inspiratör och föreläsare och VD för Yogacentralen. Malin arrangerar retreat runt om i världen, coachar och behandlar ledare, medarbetare och medmänniskor att nå balans och frigöra sin inre potential. Läs mer om henne här! 

Foto: Jan Malmström

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev