Meditaatio: Matka omaan itseen

16 februari 2017 | Av Yogobe

Ihana vieraskirjoittajamme joogaopettaja Anna-Mari Pentikäinen kertoo omasta matkastaan meditaation maailmaan ja pohtii sen merkitystä omassa elämässään.


"Uuden vuoden lempeä lupaukseni itselle oli säännöllinen meditaatio. Lempeä siinä mielessä, että jos en joka päivä, niin otan ainakin säännöllisesti ajan olla läsnä itseni kanssa. Tutustuin meditaatioon paremmin Satu Tuomelan joogaopettajakoulutuksessa, mutta ajan kanssa harjoitus hiipui arjesta. Nyt, oman yrityksen perustamisen myötä koen että säännöllinen meditaatio on entistä tärkeämpää. Usein nimittäin tuntuu että ympärillä on niin paljon inspiroivia asioita ettei oikein malttaisi pysähtyä. Tällöin meditaatio ja sisään päin kääntyminen ovat oman jaksamisen kannalta ensisijaisen tärkeitä.

Olen saanut uutta inspiraatiota harjoitukseeni Sally Kemptonin teoksesta ”Meditation for the Love of It: Enjoying Your Own Deepest Experience” (Sounds True Inc, 2011). Jo lyhyessä ajassa harjoitus on opettanut minulle paljon ja karistanut pois aiheeseen liittyviä ennakkoluuloja.

Meditaatio ei tarkoita tunnin hiljaa paikallaan istumista. Jo kymmenen minuutin pysähtyminen riittää. Itselleni parhaana hetkenä harjoitukselle toimii aamu, heti kun olen herännyt. Se onkin samalla aika, jolloin lataan akun päivää varten.

Aikaisemmin meditaation ehkä suurin haaste minulle on ollut kynnys aloittaa. Istua alas ja pysähtyä. Haasteen ylittämisessä auttaa uudenlaisen asenteen omaksuminen suhteessa meditaatioon. Kemptonin mukaan meditaatiossa on ennen kaikkea kyse halusta tutustua omaan itseen. Kun harjoitukseen suhtautuu uteliaasti sen sijaan, että pitäisi sitä pakollisena velvollisuutena, ei pysähtyminen itsen äärelle olekaan niin vaikeaa.

Säännöllinen harjoitus opettaa lempeyttä itseä kohtaan. Usein luullaan, että meditaatio on yhtä kuin peilityyni mieli. Todellisuudessa useimpien meistä mieli on täynnä ajatuksia jotka surraavat ympäriinsä kuin ampiaisparvi. Sitä kaikkea on vaikea hiljentää. Tärkeämpää kuin mielen tyhjyys on kaikkien ajatusten, tuntemusten ja tunteiden hyväksyvä tiedostaminen. Meditaatio on katsomista ja todistamista. Se onkin opettanut minulle, ettei kaikkeen tarvitse heti reagoida, olivatpa ne sitten omasta mielestä tai ulkopuolelta tulevia ärsykkeitä.

Meditaatiota sanotaan harjoitukseksi, eli se ei ole täydellinen eikä sen kuulukaan olla. Se kehittyy vähitellen kunhan annat sille aikaa. Säännöllinen meditaatio kasvattaakin kärsivällisyyttä. Kempton kuvailee meditaatiota prosessiksi, missä tullaan vähitellen rakastavaan suhteeseen oman tietoisuuden kanssa. Hänen mielestään harjoitaessamme meditaatiota säännöllisesti, voimme vähitellen eheyttää itseämme. Harjoituksen myötä olenkin oppinut löytämään rauhattomuuden tunteesta levollisuutta. Yleisessä kiireen ilmapiirissä usein unohtuu, että myös pienet askeleet vievät eteen päin.

Suhteemme meditaatioon on jatkuvassa muutoksessa. Välillä kaipaa hiljenemisen hetkeä ja läsnäoloa ja toisinaan itsen kanssa pysähtyminen tuntuu maailman turhauttavimmalta asialta. Kempton muistuttaa, että meditaatio vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä aivan kuten mikä tahansa ihmissuhde. Hetkinä jolloin tekee mieli luovuttaa jo ensimmäisten minuuttien kohdilla, muistutan itseäni että epämukava olo on hyvä merkki. Se on merkki siitä, että olen epämukavuus alueella eli siellä missä voin kasvaa ja kehittyä. Kärsimättömän mielen voi huomioida mutta siihen ei tarvitse reagoida.

Miten säännöllinen harjoitus on sitten vaikuttanut omaan arkeeni? Se on lisännyt myötätuntoa ja lempeyttä itseä kohtaan sekä olen sen ansiosta huomannut, että vaikka tahtia hidastaa, siltikin suunta on eteen päin. Lisäksi se on opettanut, että välittömän reagoimisen sijaan arvokkaampaa on kuunteleminen. Meditaatio on myös muistuttanut, kuinka paljon oma asenteemme vaikuttaa kaikkeen mitä teemme.

Jotta harjoituksen voi säilyttää säännöllisenä arjessa, tulee siihen suhtautua rakkaudella ja hyväksyvästi – ei ehdottomasti. Silloin kun ei kerta kaikkiaan tee mieli meditoida, on OK jättää se kokonaan väliin. Harjoitusta voi mielestäni verrata asunnon siivoamiseen. Aina se ei todellakaan huvita, mutta kun vain tekee päätöksen ja päättää istua alas itsen kanssa voin luvata, että harjoituksen jälkeen olo on levollisempi ja mieli on kirkkaampi."

- Anna

Annan joogatunteihin voit tutustua Facebookissa: Wanderlandyoga

Lukuvinkkejä

Videosuositus

Klass
10 min

Meditera with

Tämä meditaatio johdattelee sinut ymmärtämään yhteisöllisyyttä

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev