Från utbränd till yogaentreprenör

06 augusti 2015 | Av Yogobe

"Läkarna påstod att det inte var något fel på mig, så jag tvingades att hitta egna lösningar för att kunna hantera den fysiska smärtan." Det berättar Peter Munteanu, VD och medgrundare till Yogobe, i detta inlägg om hans resa från utbränd och sjuk till att skapa Nordens största plattform för yoga, träning och hållbar hälsa. För sex år sedan sprang Peter Munteanu genom tillvaron. Som marknadschef på Bidster.com hade han varit med och skapat ett nytt onlinebaserat auktionskoncept. På bara tre år hade företaget vuxit från att vara fyra personer till 46 anställda i tio olika länder.
– Jag jobbade extremt mycket. Vi byggde ett bolag som växte så att det knakade. Jag upplevde att jag såg mycket nytt, växte och utvecklades, på det hela kändes det som en fantastisk dimension att leva i. Men nu i efterhand förstår jag att det var mycket jag missade också, säger Peter Munteanu.

Han berättar att hela hans liv hade kretsat kring prestation. Han hade alltid varit väldigt prestationsdriven men också lidit av ett stort bekräftelsebehov.
– Om man springer väldigt fort och hela tiden förväntar sig bekräftelse av andra människor, och den inte kommer, så tar bränslet så småningom slut.

Och det var precis vad som hände Peter. En dag i augusti 2008 ramlade han ihop och tappade känseln i sina ben. Det gick några ögonblick, sen exploderade en smärta i ländryggen och känseln kröp tillbaka, hela vägen ut i tårna.
– Under sex månader hade jag jättesvårt att gå och mina ben vek sig under mig. Jag fick kraftig nackspärr, hade konstant mycket hög smärta i kroppen, drabbades av allergier och intoleranser och hade svårt att ta upp näring, berättar Peter.

Det blev omöjligt att sköta det krävande arbetet på Bidster, och istället tvingades han stanna upp och ägna alla sina krafter till att bli bättre.
– Läkarna påstod att det inte var något fel på mig, så jag tvingades att hitta egna lösningar för att kunna hantera den fysiska smärtan, den mentala vilsenheten och den själsliga obalansen. Jag träffade naprapater, osteopater, homeopater, ja alla pater jag kunde hitta…

Mötet med yoga
Till slut träffade han Linda, en massageterapeut som också var yogainstruktör. Med massage och akupunktur fick hon igång cirkulationen i Peters kropp, vilket gav honom viss energi och bättre sömn.
– Men det var verkligen ett heltidsjobb att få ordning på hälsan. Jag hade många låsningar i kroppen och Linda hjälpte mig att stretcha. Hon föreslog att jag skulle testa yoga, men jag hade testat det en gång tolv år tidigare, och sa att det bestämt inte var något för mig.

Linda svarade att de kunde skippa yogan men att de måste fortsätta med stretchen. Efter ett par månader föreslog hon att de även skulle ”stretcha insidan” med hjälp av djupandning.
– En tid senare ser jag min spegelbild i fönstret och inser att jag står och stretchar i Krigaren. Jag tittar på Linda och hon ler. ’Jag yogar, eller hur?’ frågade jag. Hon svarade: ’Du har yogat varje dag i fyra månader’. Vi satte oss ner på mitt vardagsrumsgolv och hon berättade vad yoga handlar om, att det är ett förhållningssätt, inte bara något man gör, utan något man är. Jag blev med andra ord inlurad på yoga.

Det blev början på en lång resa där Peter genom ayurveda, terapisessioner och yoga sakta började må bättre, både fysiskt och psykiskt.
– Det tog flera år att ändra min livsstil. Ayurveda fungerade, och därför bestämde jag mig för att åka på ett ayurvedaretreat i Indien. Det var en tuff och blottande behandling där jag ställdes inför väldigt många stora livsfrågor. Men det är det bästa jag gjort i hela mitt liv.

Efter en tid i Indien fick dock Peter yrselanfall och ont i nacken, och till slut var han tröttare och sjukare än när han kom dit. Han åkte till ett privat sjukhus för att göra magnetröntgen.
– De svenska läkarna lät mig bara göra skiktröntgen, men i Indien fick jag göra magnetröntgen. Det visade sig att jag har buktningar i nacken och en skiftande disk i ländryggen. De frågade om jag varit med om en bilolycka, och det hade jag, två år innan jag ramlade ihop.

Läkarna menade att det mycket väl kunde vara olyckan som utlöste Peters utmattning. Han blev vidareskickad till ett ayurvedacenter som fokuserar på just ryggradssmärtor.
– Jag kom hem från Indien med en helt ny verktygslåda, med kunskap om hur jag skulle äta och vilka andnings- och yogaövningar jag mår bra av. Jag var svag i kroppen och kände mig sårbar men hade rensat min kropp och visste att jag nu hade förutsättningar för att komma tillbaka, och bygga ett långsiktigt liv för mig själv, mentalt, fysiskt och själsligt.

Ett frö såddes
Några veckor efter att Peter återvänt till Sverige kände han att han behövde vägledning i sin yoga. Så han ringde till Linda, men hon hade flyttat till Norge och då han kände sig för svag för att öppna sig för en ny människa började han istället googla efter asanas.
– Men jag hittade ingen kvalitativ guidning. Jag försökte finna bra videovägledning, men det fanns inte. Jag tänkte att jag inte kan vara den enda människan i Sverige som vill ha hjälp med yogaövningar och vägledning mot balans i livet. Då föddes idén om en videotjänst på nätet.

Peter började undersöka intresset och träffade samtidigt massor av människor som led av olika fysiska och mentala obalanser, ångest och depressioner.
– Jag insåg att det fanns ett stort behov men att de flesta inte har samma möjlighet att fokusera på sig själva under en så pass lång tid som jag själv hade gjort. Jag kände att det var något jag ville arbeta med.

Han berättade om sin idé för Anna Reynold, som är vd och grundare på en reklambyrå i Göteborg.
– Tanken var att ta fram ett kvalitativt verktyg som alla kan tillgå, inte bara de som har mycket tid över eller bor i storstan. Vi bollade idéer med varandra och ur detta föddes sedan Yogobe.

Idag kan Yogobes medlemmar ta del av över 350 instruktionsvideos (denna siffra uppdaterad i september 2014) med några av Nordens främsta yogalärare. Men Peter har större visioner än så.
– Vi märkte snabbt att förutom att vara ett komplement till dem som redan yogar på studio eller träningsanläggning så finns det många som börjar yoga hemma och de vill söka sig vidare. Vi rekommenderar resor, studios och events genom Yogobe More, där vi samlar härliga initiativ från aktörer som delar vår vision, att skapa förutsättningar för bättre hälsa och livsbalans. Vi vill skapa möten och få människor att korsa broar, vi vill skapa en folkrörelse genom yoga och vårt community Beyoga 365.

En månads medlemskap på Yogobe, som ger obegränsad tillgång till alla filmer, kostar 189 kronor – tre gånger så mycket som My Yoga Online, som är Kanadas största site för yogainstruktionsfilmer (på engelska).
– En vanlig yogaklass på studio kostar oftast 150 till 200 kronor. För samma peng kan du yoga hur mycket du vill i 30 dagar med några av Nordens främsta instruktörer på svenska och norska, få tillgång till vårt community och allt som Yogobe är utöver biblioteket av videor. Vi vägleder och guidar människor till yoga på mattan och i vardagen, förklarar

Han menar att Yogobe har ett bredare koncept än konkurrenterna, men att det framför allt är kvaliteten och den lokala förankringen som motiverar det högre priset hos Yogobe.
– Vårt team av instruktörer är några av de främsta i Norden och vi filmar alla våra klasser i en filmstudio med ett professionellt produktionsbolag. Vi investerar för att kunna ta fram ett så bra material det bara går. Idag finns det hur mycket kvantitativ info som helst på nätet, med till exempel gratisfilmer på Youtube. Vi samlar kvalitet. Hos oss ska man känna att man är en del av ett community, där man får den bästa tänkbara vägledningen i sin utövning. Min ambition är att allas första möte med yogan ska vara fantastiskt.

  • Yogobe drivs av att allas första möte med yogan ska vara ”fantastiskt”. I linje med denna ambition vill man samarbeta med de främsta yogalärarna, och andra aktörer inom yoga, som man anser har kvalitativa tjänster att erbjuda.
  • Flera av de mer namnkunniga yogalärarna är anslutna till Yogobe, men det är inte ekonomisk vinning som är starkaste drivkraften för dem. – Vi har en inställning att om du ger får du tillbaka. Idag får de anslutna lärarna del av intäkterna, vilket nu i början inte är stora summor. Det är klart vi hoppas att det med tiden blir en hållbar affär för alla som engagerar sig, annars har vi inte möjlighet att fortsätta. Det är många yogalärare som hör av sig till oss och vill marknadsföra sig genom oss, säger han.

Länktips:

Text: Tomas Tirén, Yoga för dig
Foto: Linnea Bengtsson

Denna artikel publicerades i tidiningen Yoga för dig 2014 2, samt på tidningens hemsida. 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev