Att lära sig leva med sin ångest 

23 maj 2017 | Av Yogobe

Det finns olika anledningar till att man känner ångest. Några av oss vet den exakta orsaken och andra vet inte varför. Men oavsett orsak så är upplevelserna desamma och verktygen för hur vi kan hantera ångesten likaså. Jenny Nylén, gymnasielärare i psykologi samt författare till boken Orimlig Onödig Oro, delar här med sig av sina personliga erfarenheter runt ångest. 


Att lida av ångest och oro

I hela mitt liv har jag varit en orolig själ, fast jag egentligen aldrig haft någon anledning till det. Ångest och katastroftänkande samt ett enormt kontrollbehov, har styrt hela min vardag sedan jag varit mycket liten. För två år sen sökte jag professionell hjälp för mina problem och fick då diagnosen GAD (Generalized Anxiety Disorder). Den som lider av GAD, för lider gör man, oroar sig så gott som dagligen och har svårt att kontrollera sin oro. ”Tänk om-tankarna” avlöser varandra på löpande band, vilket gör att kroppen ofta är på helspänn.

Att öppna upp och berätta hur man har det i sitt känsloliv, trots att man innerst inne vet att ens tankar och handlingar är överdrivna och okontrollerade, kan kännas pinsamt och lite löjligt. Men jag kan lova dig att du har allt att tjäna på att få prata om dig själv. Att det är en vän som faktiskt lyssnar och tycker det man säger är viktigt och intressant och kommer med några tankar eller råd som lättar ångesten. Eller att en psykiatriker kan ställa en diagnos och därigenom förstå, att man inte är ensam om att vara ängslig utom allt förstånd.

Du behöver inte leta och analysera om och om igen varför du är så orolig eller så ångestfylld. Det kan vara den kemiska sammansättningen i hjärnan som är orsaken.

Känsligheten är en tillgång
Så hur hjälper man en person som lider av ångest? Jo, med KBT, där tankebanorna ändras och bidrar till realistiska och sunda tankar. Det behöver köras upp nya stigar av positivt tänkande i hjärnan, som för varje gång den körs blir bredare och bredare. Och förhoppningsvis har till slut hjärnan fler motorvägar som är positiva och så blir de negativa tankarna efterhand som små stigar som bara dyker upp då och då eftersom de tänks allt färre gånger.

Man skulle kunna säga att denna känslighet även är den största tillgången. Vi som lider av ångesten är experter på att analysera olika situationer, beteenden och kan läsa av människor på nolltid. Vi är lojala vänner och outtröttliga när det gäller att hjälpa våra barn eller andra nära och kära. Denna känslighet och empatiska förmåga blir ofta avgörande för det yrke vi väljer. Att få tacksamhet och beröm för sin insats är givetvis bra för självkänslan, men vi kan ju inte sålla bort alla dessa känslor som kommer emot oss. Eller alla de människoöden vi får oss berättat. Det stannar alltid kvar och vi har inte lärt oss att skydda oss. Så för varje år som går blir vi mer och mer ångestfyllda. Skulle det dessutom uppstå privata problem av allvarligare slag är det lätt att vi "går in i väggen" eller hamnar i en djup depression. Därför är det så viktigt att alla vi ångestfyllda får hjälp i ett tidigt stadium.

Vi kan själva ta tag i oss själva och vår hjärna och sluta mycket nöjdare och gladare med vad livet har att erbjuda än vad vi någonsin förstått tidigare. Det är inte normalt att oroa sig över saker som vi inte kan påverka, eller som finns i ens katastroftänkande fantasi. Därför ska man söka hjälp, för hjälp finns att få. Det är inte konstigare än att de som ser dåligt behöver hjälp med glasögon eller de som hör dåligt måste ha hörapparat. Vi ångestfyllda är bara extra känsliga för allt, på gott och på ont.

Hjälp mot ångesten
Under tiden jag har skattat min ångestnivå har jag märkt att adrenalinet och känslan jag har när jag oroar mig över något, är nästan likadan som den jag känner när jag är exalterad över något. Jag går igång på samma sätt och hjärnan spinner iväg och analyserar olika alternativ på exakt samma sätt. Jag är liksom aldrig lugn. Det har ofta känts som att mina känslor har bubblat inom mig så till den milda grad att jag var tvungen att dämpa ner mig. Några glas vin eller några öl var det lättaste sättet att få känslolivet på plats. Men den typen av självmedicinering är livsfarligt.

Det är viktigt att kunna sova ordentligt och det är inte lätt när man känner ångest. Men min hjärna fick ett andrum av avkoppling genom en insomningstablett. Jag är dock medveten om att det finns många sundare alternativ än att ta medicin för att sova. Men min hjärna hade nått ett läge där den var nära att braka ihop fullständigt, så det var bråttom att ordna bot för sömnproblemen. Det kan ta lång tid om man väntar så länge som jag gjorde. Tiden är dyrbar när man är en extra känslig personlighet.

Ju tidigare du söker professionell hjälp desto lättare är det att behandla. Då kanske det räcker med yoga eller meditation för att kunna komma ner i varv. Lev i nuet!

Mer om ångest och GAD
Vill du läsa mer om ångest, och i synnerhet GAD, kan du köpa min bok Orimlig Onödig Oro här

Lästips

Om Jenny

Mitt namn är Jenny och jag har arbetat som lärare i psykologi på gymnasiet i nästan 30 år samt även arbetat som lärare i samhällskunskap och som studie-och yrkesvägledare. Jag är dyslektikern som ändå gick ut gymnasiet med toppbetyg. Nu har jag skrivit en bok som handlar om den oro och ångest jag burit med mig genom livet. Boken Orimlig Onödig Oro. Vill du veta mer eller vill köpa boken, kika in på Kloster Förlag eller Adlibris.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev