Vad ska andra tycka?

13 mai 2018 | Av Yogobe

Vågar du misslyckas? Eller står rädslan i vägen för dig? Yogaläraren och samtalsledaren Leila Andersson säger att vi behöver mod – mod att ta mer plats i oss själva och i våra liv. Tillåt rädslan att finnas inom dig. Tacka för att den försöker hålla dig trygg men våga dig sedan vidare trots den. Här ger Leila tips för hur du lurar motståndet!


“Vad ska andra tycka?” En av de mest skrämmande frågorna som existerar i den här världen. De historier vi berättar för oss själva som svar på den frågan har hindrat många drömmar från att uppfyllas, många budskap från att delas och ännu fler talanger från att förverkligas. Så hur gör vi om vi vill ta mer plats i oss själva, som oss själva och i våra liv? Bortom dömanden och åsikter, andras eller våra egna.

Mod kommer alltid före självförtroende
Det finns inget som heter “fearless” eller orädd när du vill leva ett kreativt, medvetet och närvarande liv. Det finns bara modet att ta rädslan i handen och gå ändå. Det finns ingen självklarhet innan du börjar, det finns bara modet att våga trots tvivel och osäkerheter. Självförtroende är det som kommer efter, det är belöningen (inte som i självkänsla som är ditt egenvärde och förstadiet till mod).

Någon sa en gång att den enda skillnaden på den som är framgångsrik och den som inte är det, är att, den som lyckas är den som vågade misslyckas en gång till, som vågade testa ytterligare en gång. Varsågod att definiera framgångsrik enligt din världsbild, inte den som ligger närmast till hands och som kanske inte är sann för dig.

“Fear is a natural reaction to moving closer to the truth” – Pema Chödrön

Ju närmare dig själv och din sanning du lever ju mer närvarande blir rädslan, oftast i form av motstånd. Motstånd kommer i alla möjliga skepnader. Vi säger saker till oss själva så som: jag är nog inte värd det här, jag ska bara komma i form först, det var ändå inte min grej, jag har inte tid, min att-göra-lista är redan för lång, det är ändå ingen som kommer lyssna, läsa eller köpa, jag gör det när barnen är lite större.

Gör tvärtom
Lösningen? Göra exakt det som motståndet inte vill att du ska göra. Ta emot rädslan. Tillåt rädslan att finnas inom dig. Sitt med den. Tacka för att den försöker hålla dig trygg men gå ändå vidare till GÅ. Med övning kommer färdighet och efter ett tag lär du dig att känna igen obehaget som ett tecken på att du är på väg till något bättre, något större. Till slut blir du bekväm med att vara obekväm, bekväm med att eventuellt både misslyckas och bli missbedömd. Till slut blir andras möjliga dömanden och funderingar bara en del av leken. Och kanske byts motstånd så småningom ut mot nyfikenhet. Hur skulle livet kunna se ut om du följde ditt motstånd som en kompass? Om du gjorde det till en vana att göra det som skapar mest motstånd?

Lura motståndet
Här kommer några frågor som du kan lura motståndet med för att komma igång med ditt nya liv, våga den där nya relationen, få till din nya hälsosamma vana, eller tacka ja till det där nya jobbet.

  • Hur eller vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?
  • Om du inte visste hur det “ska” göras, hur skulle du göra då?
  • Tänk om andras dömanden bara är intressanta åsikter?

Och mutor är alltid bra. Jag brukar muta mitt motstånd. Typ, som tack för att jag ger mig ut på arenan med öppet hjärta, redo att ta emot eventuella tomater eller riskerar att snubbla på mina egna fötter, får jag köpa den där nya tarotkortleken jag velat ha eller beställa Brené Browns senaste bok trots att jag redan lyssnat på den som ljudbok tre gånger. Works like a charm! Varje gång.

Lycka till! / Leila

Lästips

Videorekommendationer

Klass
5 min

Meditere with

En mindfulnessmeditation för dig, för någon nära, för alla varelser.

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Teknik för positionen shavasana, som ger återhämtning och nedvarvning, samt hjälper dig släppa taget om egot.

Klass
45 min

Yoga with

Lyft energin och medvetandet – våga se och drömma genom det sjätte chakrat – ajna chakra.

Klass
45 min

Yoga with

Utforska bakåtböjningar samt vad du säger till dig själv om ditt liv.

Om Leila

Leila Andersson skapar olika forum för personligt växande och hållbar helhetshälsa på plattformen Ett Större Liv.​ På hennes workshops, kurser och klasser är närvaro, nyfikenhet, radikal självmedkänsla och växande alltid centralt. ​Leila har mer än 15 års erfarenhet av personlig utveckling och flertalet utbildningar inom yoga, yinyoga, mindfulness och psykologi/psykoterapi.

Foto: Malin Wittig

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]