Vad är traumayoga?

08 september 2022 | Av Yogobe

Hur kan yoga hjälpa dig som upplevt trauma och lider av PTSD? Läs mer här!


Vad är ett trauma?

En extraordinärt stressande händelse som ofta innebär hot mot liv eller din säkerhet, men det kan också vara en situation som gör att du känner dig överväldigande otrygg och isolerad även om det inte innebär fysisk skada.

Det är alltid din subjektiva upplevelse av händelsen som avgör om det är ett trauma eller inte. Traumatiska händelser kan hända vem som helst, det är svårt att undvika – men de negativa effekterna från traumatisk stress behöver inte bli en permanent del av livet.

Kroppsliga besvär – kan uppstå till följd av trauma

  • Upprörande känslor
  • Plågande minnen eller minnesförlust
  • Ångets
  • Problem med sömnen
  • Trötthet eller att du känner dig uppe i varv
  • Domningar
  • Dissociation
  • Svårt att lita på andra människor

Yoga som stöd vid trauma

Trauman lagras i kroppen och påverkar det autonoma nervsystemet och vår förmåga att hantera stress. Det finns studier som påvisar att yoga fungerat bättre som stöd vid trauma än mediciner. Vid trauman är det lätt att kroppen fastnar i ett läge och att yogan kan hjälpa dig att ta tillbaka din kropp. "Reown your body" – Bessel van Der Kolk M.D, professor i psykiatri, Boston University.

Traumaanpassad yoga online – program på Yogobe

På Yogobe finns det två olika program som innehåller traumaanpassad yoga:

  • Trauma-infomed yoga program: Ett sex veckor långt program på engelska av och med yogalärarna Heather Mason och Josefin Wikström. Få stöd och lär dig mer om trauma och PTSD samt hur traumaanpassad yoga kan hjälpa dig med dina traumareaktioner i din vardag.
  • Traumaanpassad yoga 9 veckor: Ett program som kan hjälpa dig att landa in i kroppen och stunden. Innehåller fördjupande föreläsningar med teori om hur trauma påverkar kroppens biologi samt tips och råd gällande symptom. Du får även här traumaanpassad yoga som kan hjälpa dig med dina traumareaktioner i din vardag.

Lästips för dig som vill ha stöttning i trauma och PTSD

Trauma yoga online – klasser & föreläsningar

Ta del av samtliga klasser och föreläsningar i vårt bibliotek: Traumaanpassad yoga

Ny
10 min

Grow with

Gain an understanding of different kinds of trauma, how it presents and why yoga may be useful.

Ny
10 min

Yoga with

What is trauma-informed yoga and how can it be used to cope with trauma?

Ny
30 min

Yoga with

Cultivate awareness to your body and to yourself through breath and movement.

Ny
30 min

Yoga with

Ground yourself and slow down the mind with basic movements, on the mat or on a chair.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Källor:

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]