Visste du fysisk aktivitet är ett av de främsta verktygen för att motverka skadlig stress? Läs mer om hur du kan återhämta dig från stress och höja din stresströskel genom träning och rörelse här!
Träning och rörelse för att förebygga och hantera stress
All stress är inte farlig, utan stress är en naturlig och viktig respons som är till för att skydda oss i situationer som vi upplever utmanande eller hotfulla. Kortvarig stress hjälper oss att prestera bättre, medan långsiktig stress utan återhämtning tär på vår hälsa.
Så hur kan vi hjälpa kroppen att återhämta sig, öka motståndskraften mot stress och se till att den inte blir långvarig? Att ta tid för vila och stillhet är såklart viktigt, men det är också fysisk aktivitet och rörelse där vi höjer pulsen. Fysisk aktivitet på lagom nivå är ett av de främsta verktygen för att motverka skadlig stress. Forskning har visat att träning motverkar stress både under tiden du är aktiv men också över längre tid. På så sätt kan fysisk aktivitet både motverka stress och samtidigt förebygga stressens negativa effekter.
Motion mot stress – hur fungerar det?
När vi utsätts för en akut stressituation utsöndras stresshormoner som kortisol, adrenalin och noradrenalin i kroppen, vilket är samma hormoner som utsöndras vid fysisk aktivitet. När vi motionerar regelbundet påverkas dessa stresshormoner på ett positivt sätt genom att kroppen tränas i att snabbt sänka nivåerna igen när aktiviteten är slut. När vi sedan utsätts för stress behöver kroppen inte ha en lika stor stegring av stresshormoner. På så sätt gör motion oss mer stresståliga och bättre rustade att klara av vardagens utmanade situationer.
När du rör på dig i vardagen och motionerar regelbundet höjer du alltså din stresströskel. Lämpliga mängder motion effektiviserar också din återhämtning och hjälper dig att sova djupare, vilket leder till ytterligare ökad motståndskraft mot stress. Fysiskt aktivitet har dessutom en balanserande effekt på blodtryck, kolesterol och blodsocker samtidigt som det stärker immunförsvaret medan stress har motsatt effekt på dessa faktorer.
Rörelse och motion som hjälper dig att minska stress
- Konditionsträning som höjer pulsen i minst 20 minuter.
- Vi behöver konditionsträna 2–3 gånger i veckan för att effekten ska hålla i sig.
- Intervallträning är bra för att höja pulsen.
- Promenader har en stressdämpande effekt.
- Det är fördelaktigt att välja motionsformer som vi tycker om och njuter av.
- Att röra på sig i naturen förhöjer den stressdämpande effekten.
- Lugna rörelseformer som kombinerar rörelser med andning, som till exempel yoga och qi gong, lindrar stress.
- Vardagsmotion räknas – så försök hitta möjligheter till rörelse i vardagen.
Låt inte träningen bli ytterligare en stressfaktor
Det är viktigt att inte låta träningen bli ytterligare en stressfaktor – alltför intensiv och målinriktad träning kan få motsatt effekt, särskilt för personer som ligger i riskzon för att få allvarliga stressrelaterade symtom. Försök att hitta en lagom nivå och anpassa den fysiska aktiviteten efter dagsformen. Sätt rimliga mål och välj aktiviteter som du tycker om. Dessutom är vardagsmotionen viktig, att få till hållbara rutiner för rörelser i sin vardag, som att välja trapporna framför hissen och promenera eller cykla istället för att ta bilen. All rörelse räknas!
Övningar online – träning, yoga & qi gong
Här får du tips på program, playlists och klasser där du får höja pulsen och göra lugna rörelser – för att hantera och förebygga stress:
- Program:
- Playlists:
Yoga with
Värmande och pulshöjande yoga – rör dig ut från huvudet och ner i kroppen.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!
Lästips
- Forskning: Vad är egentligen återhämtning?
- Kom ut i naturen för bättre hälsa på alla plan & mindre stress
- Må bäst med gympa – den inkluderande träningsformen, av Majja Lund
Källor: