Hur kan jag skapa förändring i mitt liv? Och varför? 

12 januar 2020 | Av Yogobe

Hur kan vi utvecklas, och måste vi förändras? Föreläsaren och inspiratören Micke Gunnarsson svarar på det och ger stöd och tips för att påbörja en förändringsresa. 


När en krasch leder till något nytt

Jag ser hur hon stänger tältduken bakom mig och hur mörkret faller på. Hon sätter sig ner på golvet mitt emot mig. Hennes ansikte och den vackra sjalen om hennes huvud lyser upp i turkost då spåkulan emellan oss är det enda ljus som finns i tältet. Hon tittar in i kulan. Efter ett tag lyfter hon blicken och ser mig djupt in i ögonen. Hon tar mina händer och säger med djup och dov röst:



Unge man..jag ser mycket. Jag ser förändring. Inom kort kommer du sluta röka. Du kommer bli nykterist. Du kommer börja dansa i alla möjliga olika former. Du kommer krama får i hagar. Du kommer börja träna aktivt. Du kommer sluta äta rött kött. Du kommer starta ett företag tillsammans med en kvinna. Du kommer skriva böcker. Meditera. Träna yoga. Sitta i tystnad i skogar i Dalarna. Du kommer födas på nytt!
 Du kommer …

Just där hade jag lämnat tältet. Jag hade svurit högt över detta lurendrejeri. Jag skulle kräva pengarna tillbaka. Förbannade humbug! För 10 år sedan hade jag lämnat tältet i vrede.

Idag, 10 år senare hade jag fått gå in i tältet igen och sett om hon var kvar. Bugat mig djupt och bett om ursäkt. Jag hade fått kapitulera. Hon hade haft rätt på varenda punkt. Men just då var hennes ord totalt omöjliga för mig att förstå. Det var ju inte jag. Inte någonstans. Men så kom ju kraschen några dagar senare vilket skulle kräva en pånyttfödelse. En ny Micke skulle få lov att växa fram.

Jag kan förändras

Istället för att låta utmattning och sjukskrivning på ett år bli mitt fall och en slags resa in i medicinering (vilket var den enda lösning man föreslog från traditionellt läkarhåll utan att ens träffa mig) och på så sätt avtrubba mig i det som behövde födas hittade jag andra former som hjälpte mig inåt, inte mer utåt. Jag fick tillbaka ett liv som hade längtat efter mig så länge. Jag fick lov att komma hem igen.

 Mina barn gör inte som jag säger. De gör som jag är. De lyssnar inte på mig, de studerar mig.

Idag är jag stolt över att ha kunnat visa dem i praktiken att man KAN förändras. Att man kan totalt transformera både sitt inre och yttre. Att man kan komma bortom ursäkter som att det är svårt att lära gamla hundar sitta eller att det går i släkten. Man kan ändra spår helt. Men det kräver ett antal saker.

Steg för att skapa förändring

1) TRO. Du måste bestämma dig för att tro på att det verkligen går. Utan den beslutsamheten så funkar det inte. Sedan måste du söka dig inåt. Stilla surret och bli en betraktare av ditt egna inre. Studera dina tankar, din inre dialog, dina känslor och din fysiska kropp. Du ÄR inget av dessa saker, du är vittnet. Du är ägaren. Skaparen.

2) HANDLING. Du måste börja praktisera den förändring du vill se hända. Små steg i taget. Tillit och uthållighet. Och så behöver du hitta modiga sparringpartners som inte vill ha dig tillbaka utan som snarare vill vara dina ”barnmorskor” redo att ta emot den nya du.

 Detta är en läskig resa och många gånger jobbig och smärtsam. Men det var det även första gången du föddes ur din egen mor. Och titta på resultatet! 

Om du lever ett liv med mycket smärta, irritation, ilska, negativa tankar och känslor så se dessa som livets gåvor. Kämpa inte emot. Välkomna dem. Tänk dig när du var barn och var ute på rast i skolan. Plötsligt kunde du höra signalen. Alla skrek ”DET RINGER IN!!” Signalen som visade oss att det var dags att gå in igen.
 Se dessa former av negativa impulser som just ringklockan på rasten. Det ringer in! När irritationen växer, ilskan eller någon annan form av negativa känslor uppstår, GÅ IN! Livet har garanterat något den vill visa eller lära dig.

Viktiga frågor i jobbiga situationer

Här kommer tre viktiga frågor du kan ha med dig på resan då du hamnar i dessa jobbiga situationer. Frågor som riktar uppmärksamheten inåt och inte utåt över någon stackars krake som står framför dig.



  • Varför blir jag så arg i denna situationen?
  • Vad är det i denna situation som påverkar mig så starkt?
  • Vad kan jag lära mig om mig själv från denna upplevelse?

Är förändring verkligen så viktigt?

Fråga:
 Men Micke, varför ska man förändras så mycket? Kan man inte bara låta livet vara. Knyta näven i fickan och gå vidare? Självklart kan du det. Men testa en gång. Knyt handen allt vad du orkar i en minut. Släpp sedan taget. Vilket läge var skönast? 

Att leva handlar om att bli sann och att släppa taget. Att ge plats för livet och låta dig guidas av det. Att nyfiket lyssna till den röst som talar igenom dig. Livet har betydligt större planer för dig än du själv någonsin kommer att kunna ha!

Livet vill att du säger JA. Livet är ett stort JA. Genom att säga JA växer vi, utvecklas och vår medvetenhet ökar. Detta är vad livet går ut på om du frågar mig. (Den nya jag, den gamla hade fattat noll. Den gamla hade aldrig ödslat tid att läsa en text som denna..hahah!) Meningen med livet handlar om att skapa meningen med livet. Men glöm inte bort att ett JA till dig själv kan betyda ett Nej för någon annan. Att leda sig själv handlar om att lyssna på sina egna behov och att kunna sätta egna gränser. 

Det jag är nyfiken på idag är nästa möte med spådamen. Vad skulle hon säga denna gång? Vad kommer att hända mina kommande 10 år? Skulle jag återigen lämna i vrede eller istället där och då krama om henne och ge mig ut på resan med iver och nyfikenhet?

 Vad skulle du gjort?



Kram/Micke



P.S. Historien med Spådamen är bara en fiktiv liknelse, men alla saker jag skriver att hon berättade för mig är sanna.

Länktips

Videosekvenser som stöd i förändring

Klass
10 min

Meditere with

Stående mediation när du behöver grunda dig och komma i kontakt med dina värderingar.

Klass
20 min

Puste with

En meditativ sittende sekvens om det å gi slipp

Klass
30 min

Yoga with

Lyft energin och öppna upp för kärlek genom att ta dig ur negativa tankar.

Klass
30 min

Yoga with

Utforska dina värderingar i ett flöde med utrymme för reflektion.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Micke Gunnarsson

Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och en stor inspiratör via sociala medier. Han brinner för att stärka människors inre ledarskap och våra relationer med barn och unga. Han är bland annat delgrundare till KaosKompaniet.se (en plats för unga och deras drömmar) och @mickesfigurer.

För daglig inspiration gällande föräldraskap, personlig utveckling och livsfrågor följ Micke Gunnarsson på Instagram, facebook och i hans blogg! Nu finns även en app med Mickes inspiration och dagliga tips.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]