Att meditera varje dag kommer inte att göra dig immun mot stress. Men att bygga upp en daglig meditationsstund minskar risken att falla in i vanemönster som gör dig reaktiv och stressad. Här berättar jag mer om stress, vad tillståndet gör med oss och hur meditation kan hjälpa.
Hur stress påverkar kroppen och sinnet
”Din inre intelligens och kraft kan bara nås när ditt sinne inte är fragmenterat av stress” – Alan Finger
Reaktivitet gör att vi blir känslomässigt involverade i vår egen stress och vi får då ett tunnelseende i stället för ett helikopterseende, som vi behöver för att se vad vi behöver göra för att ta oss ur stressbubblan. När vi pratar om stress talar vi ofta om att kronisk stress kommer ur våra reaktioner på olika så kallade stressorer, aspekter som får oss ur balans och att uppleva stress. Vi vet ju alla hur det känns, eller hur?
Hjärtat börjar slå snabbare på grund av stresshormoner som pumpas ut i blodet, vårt mentala fokus krymper och vi ser bara det som är framför oss (allt blod dras emot hjärtat och till delarna i hjärnan som hanterar överlevnad; hjärnan får information om att det är kris/krig), vi känner ingen hunger (bara salt och sötsug), smärta och cirkulationen avtar ut till kroppens extremiteter och ökar runt ryggen och bröstkorgen. Vissa svettas medan andra fryser när de känner stress. Många blir frustrerande, irriterade och ibland aggressiva samt hamnar långt ifrån sunt förnuft, glädje och kärlek. När sedan stressen släpper åker alla nivåer ner igen och många upplever ett tomrum och en håglöshet, ibland depression och ångest.
Vi vill ju bara bli tröstade och krypa upp i någons famn och tas om hand. Men i stället för att vila efter ett stresspåslag så att kroppen, nervsystemet och hjärnan kan återhämta sig och kalibrera, hoppar vi ofta på tåget igen och kör rakt in i nästa stressor.
Vad gör oss stressade?
Stressorer kan vara vad som helst som får din kropp ur balans. Det kan vara fysiskt, kemiskt/miljö eller psykologiskt/emotionellt. I vad vi upplever som ett akut läge av någon sort, kickar det sympatiska nervsystemet (SN) in och omedelbart händer följande:
- Pulsen och blodtrycket stiger.
- Blod strömmar in i armar och ben.
- Kortisol (stresshormon) ökar vilket ger ökad glukos i blodet (som kan leda till depression, insomnia, minnesbrist, ökad fettlagring).
- Adrenalin ökar (laddar dig med energi).
- Musklerna kontraheras och spänns.
- Fertilitet och tillväxt hämmas.
- Matsmältning och eliminering (gå på toaletten) hämmas.
För dig som lever i en värld och i ett tillstånd med mycket inre eller yttre stress, börjar dessa effekter att karva prestandan ur dig och dränera dina system på näring, energi och funktionsduglighet och trötta ut dem mer och mer. Du kommer in i ett konstant beredskapsläge, beredd på total kris. Din kropp utvecklar nya ”normala” tillstånd av varande och du vänjer dig mer och mer vid tillståndet.
Dina system är angripna och indragna i ett akuttillstånd och du anpassar dig sakta till detta. Det är detta som vi kallar kronisk stress och det bryter ner kroppen långsamt och framför allt så påverkas hjärnan oerhört av detta tillstånd, och inte positivt. Idag vet vi även att de flesta nya sjukdomar som uppstår, tar sig uttryck från detta läge. Kroppen har inte längre de resurser att motverka sjukdomar, bakterier, virus och inflammationer.
Hur kan meditation hjälpa mot stress?
För tusentals år sedan uppkom den stora yogaskalden Patanjali, med den spännande texten Yoga Sûtras, i vilken han lovordar meditation som den träning som bäst motverkar stress och spänning i kropp, sinne och själ. Han menade att meditation kan minska lidande som kommer av ett stressat sinne. Idag kan västerländsk vetenskap verifiera hans argument och påvisa hur och varför meditation fungerar så väl att bygga upp hjärnan igen, stärka nervsystemet och även kroppen.
Meditation är inte lätt, men vilken träning är det i början. Kan jag så kan du!
Meditationskurs online
Jag har tillsammans med Yogobe tagit fram en 12 veckors kurs i meditation för att ge dig djupare kunskap och regelbundenhet i detta verktyg. Varmt välkommen till meditationens enorma gåvor! Läs mer om kursen och ta del av kursplanen här!
Lästips om stress, mindfulness och meditation
- Läs mer om meditation här!
- 5 mindfulness-tips mot stress, av Mona Drar.
Meditera online med Yogobe
Meditere with
Vilka motstånd kan du som nybörjare till meditation uppleva, och hur kan du möta detta?
Meditere with
Tankar kommer att komma under meditation – observera dem och lär dig hantera dem.
Meditere with
En stunds alldeles ljuvlig återhämtning och avspänning för att få ny kraft guidad av Ulrica Norberg.
Meditere with
Om hur du mentalt kan prova att skapa en inre plats som kan bidra till en känsla av trygghet.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!