Kroppar där man ser att någon bor

11 februar 2018 | Av Cecilia Gustafsson

Det är så ofta antingen eller. Starka, tränade kroppar eller väl utvecklade och tränade insidor, alltså det mentala. Jag längtar efter mer balans för fler. Där båda delarna får utrymme. Jag vill se fler kroppar där man ser att någon bor!


Vad vi fruktar mest är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vara omåttligt kraftfulla. Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer mest. Att spela obetydlig förbättrar inte världen. Det finns ingenting upplyst med att förminska sig för att andra inte ska känna sig osäkra. När vi låter vårt eget ljus lysa, ger vi omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma. - Nelson Mandela

Något som slagit mig under alla år som jag har jobbat med människor i olika former av träningssammanhang är att många, antingen är väldigt fysiska, de är sin kroppar men ibland ser man bara armar, ben, ryggtavla och inte så mycket innehåll och substans bakom eller i rörelsen.

Eller så är de del av den grupp som ständigt utvecklar sin inre miljö med yoga, meditation med mera, där man å andra sidan kan sakna den fysiska närvaron, den vitala energin som en tränad kropp utstrålar. Jag har alltid trott på både och. Att vara stark, flexibel och funktionell i kroppen och inuti. Att det ena inte utesluter det andra, utan tvärtom, det är förutsättningar för varandra.

Sensitivitet är en stor resurs i framgångsrika prestationer.

En annan erfarenhet är att många saknar mental närvaro i det de gör. Och att de som i dvala gör samma sak år ut och år in utan att det riktigt tar skruv. Som när man bara skrapar på ytan på något. Jag tror på fokus för att få bra träningseffekter och att göra levande, organiska rörelser, inte bara mekaniska. Att ta fram råheten inuti.

Jag längtar efter att se mogna, välbalanserade, trygga kroppar med schvung i rörelsen och utstrålning av självkärlek, liv och glöd. Där man ser att någon bor. De har som ett moln omkring sig av närvaro och lyskraft och man känner att energin räcker till dem själva och blir över till oss andra med. Dessa kroppar borde vara fler!

Lästips

Cecilia Gustafsson

Cecilia rör sig mellan olika tekniker som yoga, dans, kampsport, funktionella träningsprinciper och meditation, som redskap att skapa rörelse och styrka hos människor.

Les mer