Hitta lugnet med ansiktsyoga

20 juni 2021 | Av Sara Jakobsson

Spänd i ansiktet – spänd i själen? Yogaläraren Irina Fjeldstad har riktat in sig på ansiktsyoga och tagit fram ett eget koncept för avslappning av de små, fina musklerna i ansiktet. Läs mer ansiktsyoga och kopplingen mellan hjärnan och ansiktsmusklerna i intervjun med Irina!


Utbrändheten skapade nyfikenhet för ansiktet

Yogaläraren Irina Fjeldstad hade praktiserat yoga många år, när hon blev utbränd på jobbet – och insåg att hon också bränt ut sig på yogamattan, att hon hade samma höga krav på prestation där. 

– Jag förstod att de krav jag hade på mig själv ledde till att till och med yogan blev ett verktyg som ökade stress. Det blev som en uppenbarelse, som en upplysning för mig. Och då kändes det, kanske, kanske ska man inte pressa på musklerna, inte träna upp dem, utan snarare träna ner dem. Varva ner, efter att vi varvar upp. Och jag kände att ansiktet framför allt..  jag var som en krigare i ansiktet, speciellt i de fysiska klasserna men även när jag utövade yin och restorative yoga kände jag mig väldigt tung i ansiktet. Avslappnad men väldigt tung. Och då började jag bli nyfiken på ansiktet.

Irina började observera hennes ansikte men även hur hennes hållning och nacke påverkade ansiktet och hon la märke till hur hon under de mer fysiska yogapassen, drar ihop nacken och drar upp axlarna. Och hon började ett sökande efter en praktik med fokus på avslappning, så att hon inte skulle känna sig mer spänd efter yogan.

En djupdykning i ansiktsyoga och ansiktets muskler 

2016 började hon läsa på och upptäckte de små, fina musklerna som finns i ansiktet. Efter att pluggat mycket själv insåg hon att hon inte behövde uppfinna hjulet på nytt utan hon utbildade sig i the Face Yoga Method för japanskan Fumiko Takatsu i USA.

– Hon väckte mitt intresse på ansiktsmusklerna som jag började förstå mer och mer men det svarade inte på alla mina frågor så jag fortsatte forska på egen hand. Särskilt kopplingen mellan hjärnan och ansiktsmusklerna intresserade mig och hur ansiktsmusklerna kan skicka signaler till hjärnan. 


Irinia guidar mig i ett litet experiment där jag börjar med att dra mungiporna åt var sitt håll, att le fast bara med munnen. Det känns.. stelt! Sedan ber hon mig att lägga till att kisa med ögonen och direkt känner jag en liten bubblande känsla av lycka i mitt bröst. Wow!

– Om hjärnan uppfattar att du känner glädje i en situation, så skickas signalerna till ansiktet att nu ska du visa glädje och ansiktets 44 muskler samarbetar då för att visa känslan av glädje. Men det finns också flera studier som visar på den omvända kopplingen, att vi kan framkalla känslor med hjälp av ansiktsmusklerna. 

Irina har experimenterat mycket på sig själv och varit uppmärksam på vad hon gör med ansiktet när hon yogar. Och hon har insett att hon kan hantera ansiktet för att bli lugn och minska stress både i yogan och i vardagen.

– För att ge ett exempel säger vi att min mamma i Ukraina är sjuk. När jag får samtalet om att hon är dålig börjar det ticka i hjärnan – det som händer är att magen dras ihop, och jag får påslag av stresshormoner och jag börjar bita ihop tänderna och rynka pannan utan att jag tänker på det. När jag uppmärksammar det kan jag öppna munnen lätt, slappna av i ansiktsmusklerna så kommer lugnet så småningom. Och sedan påverka mina andetag och slappna av. Det är så små knep som funkar för mig. Att göra omvänd påverkan.

Ansiktsmusklerna behöver savasana

Irinas har tagit fram ett koncept med ansikktsyoga som hon kallar Facefullness, som är en kombination av mindfulness via ansiktet och antigymnastik – avstressning av musklerna. Metoden utförs genom framförallt självmassage, men även en del rörelse och grimaser kombinerade med andning. 

–Så det är inte facebuilding, jag är totalt emot ansiktsgymnastik, när du ökar tonus i ansiktsmusklerna. Det måste vara en annan attityd till musklerna i ansiktet, med fokus på att slappna av istället för att öka stresspåslaget som vi gör när vi gör facebuildning.

För ansiktsmusklerna är redan så ansträngda?

– Exakt! Vi behöver slappna av, inte tona musklerna. Skönhetsindustrivärlden över baseras nu på botox och fillers. Vad gör botox? Det dödar nerverna. Vad betyder att döda? Att musklerna slappnar av totalt. Att tona musklerna blir motsägelsefullt. Om man strävar efter att döda musklerna med hjälp av botox,  så kan man instället göra savasana på musklerna med hjälp av Facefulness. Du får samma effekt men du behöver inte döda. Vi behöver inte ha gift i kroppen, vi behöver ha mer liv och det får vi med hjälp av avslappning.

Läs mer om yoga och närvaro

Videotips – övningar för ansikte och nacke

Workshop
10 min

Trening with

Rörlighetsövningar vid nackspärr och nackont – guidad av fysioterapeuten Hillevi Borga.

Klass
20 min

Meditere with

Meditation med fokus på överläppen och att slappna av i ansiktet.

Klass
20 min

Yoga with

Flöde med fokus på armar, axlar, nacke och ansikte för att göra plats för det du önskar.

Klass
15 min

Yoga with

Andas och släpp spänningar i nacke, axlar och ansikte med Johanna Alvin.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Irina Fjeldstad

Irina har studerat olika former av yoga för yogalärare i flera länder och är utbildad MediYoga-lärare. Hon är dessutom utbildad i the Face Yoga Method och har tagit fram ett eget konceptet för ansiktsyoga – Facefullness. Mer info om Irina och hur du tar del av hennes klasser hittar du på hennes hemsida och på hennes Facebook-sida

Sara Jakobsson

Yoga, skrivande och hållbarhet ligger Sara varmt om hjärtat. Sara är en del av Yogobe Crew där hon arbetar som content manager och hon är också utbildad yogalärare.