Hur kan jag använda en foamroller?

03 desember 2017 | Av Yogobe

Skön självmassage på rulle! Foamrollers har gjort intåg på gym och i hemmamiljö de senaste åren och blivit oerhört populär både bland motionärer och idrottare. Med en foamroller kan du enkelt på egen hand ge dina muskler och din bindväv en välbehövd massage. Har du inte testat än så kommer här lite inspiration!


Vad är en foamroller?

En foamroller är en rulle i många olika utföranden, bland annat som släta eller med räfflor/mönster i, som du på olika sätt kan kan ligga på och "rulla" musklerna, som en slags massage. Huvudsyftet med rullen är att massera och mjuka upp stela muskler, och bindväven omkring musklerna. Beroende på utseende kan de olika varianterna ge mer intensiv eller lite mjukare rullning.

Vill du mjuka upp stela muskler? Här på Yogobe hittar du ett stort antal övningar och klasser där du använder foamroller, och massagebollar, för att slappna av. 

Hur fungerar en foamroller?

Många har redan upptäckt den avlånga rullen som ett redskap för att knåda sina stela muskler. Foamrollern kan fungera som ett komplement till träning för att kunna prestera bättre och minska skaderisken. Den kan även hjälpa dig bli kvitt spänningar och värk.

Genom att rulla på en foamroller applicerar du tryck på det aktuella området och knådar på så vis dina muskler vilket sägs bidra till snabbare återhämtning samt att muskler och bindväv återfår sin normala elasticitet. På engelska heter begreppet self-mysofascial release, vilket på svenska kan översättas till självmassage. Den här typen av självmassage bidrar till att släppa på muskelspänningar och få igång blodcirkulationen i kroppen.

Effekterna som en foamroller åstadkommer liknar de som djup massage ger, vilket gör den perfekt att använda för att återhämta dina muskler. Dessutom är den perfekt eftersom den kan användas hemma framför tv:n eller datorn, eller innan läggdags på kvällarna. Många använder också foamrollern för att värma upp inför ett träningspass. Och den fungerar dessutom även utmärkt att använda som ett redskap under ditt träningspass. En riktigt härlig rulle helt enkelt.

Att tänka på när du använder en foamroller

  • Arbeta på stora muskelgrupper där du känner dig spänd och stel. Testa att rulla på sätesmuskulatur, nacke, rygg, vader och lår. När det gäller låren kan du utforska att sitta på foamrollern och rulla mot både fram-, bak-, in- och utsida lår för att komma åt olika muskelgrupper.
  • I början kan det kännas väldigt intensivt och nästintill smärtsamt på spända muskler. Andas och rulla en kort stund på dessa ställen för att vänja dig. Försök att slappna av, spänner du dig för att du känner smärta blir resultatet sämre.
  • Arbeta så småningom 30-60 sekunder per område. Punkter där du känner ömhet kan du stanna lite längre vid tills du känner att det släpper något.
  • När du känner dig redo: Stanna gärna till en stund på triggerpunkter/där det känns som mest. Andas djupa andetag och se om du kan slappna av.

Övningar med foramroller online

Klass
15 min

Trening with

Get access to open your hips and release tension in this area, and get a happier lower back as well, with Tanja Djelevic.

Klass
20 min

Trening with

T-spine mobility - relax and release tension in your upper back, shoulders and chest with Tanja Djelevic.

Klass
15 min

Trening with

Spoil your hands and feet, these important bodyparts that we rarley take time to focus on, with Tanja Djelevic.

Klass
5 min

Trening with

Dynamic stretching on the foam roller - focus on ankles, hips and t-spine with Tanja Djelevic.

Klass
30 min

Trening with

Pilates foamroller balans - Fokus på att balansera upp stabilitet och styrka i kroppen för att förebygga bl.a. ryggproblem.

Klass
15 min

Trening with

Pilates Foamroller Core - Intensiv coreträning med foamroller tillsammans med Pilates Complete.

Klass
30 min

Trening with

Pilates Foamroller för rörlighet: Foamrollern fungerar här både som underlättande hjälpmedel & utmanande redskap.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova 14 dagar gratis utan bindningstid – kom igång här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]