Vem drömmer inte om en yogisk förlossning?

01 december 2016 | Av Yogobe

En förlossning där du bara andas dig igenom födseln och bebisen sådär käckt ploppar ut. Och där sitter du på huk medan din partner tar emot barnet, blodig och slemmig och…. Hör du hur skivan hackar, till och den glamorösa yogiska förlossningen bara försvinner iväg? För kan man verkligen föda yogiskt? Här berättar en av våra medlemmar, Maja Tervell, om hur poletten äntligen trillade ner under hennes tredje förlossning, och ger dig som ska föda barn några tips inför den stora händelsen!


Du väljer hur du förhåller dig
Såklart att man kan ha en yogisk förlossning! Så yogisk som man själv vill att den ska bli. För är det något som jag lärt mig efter mina tre förlossningar så är det att det mesta sitter i ditt eget huvud. Du själv är den enda som kan bestämma dig hur du ska förhålla dig till livet. Förlossningen inkluderad.

För självklart är det inte alls säkert att den blir glamorös, enkel eller alls som du vill. Men det är bara din egen inställning som avgör hur du ska förhålla dig till den. Och mitt största tips är att använda alla fina verktyg som yogan ger oss.

Under min tredje graviditet hade jag äntligen fattat grejen med hur yogan kunde stötta mig och min partner. Även om jag gått på gravidyoga vid alla graviditeter så var det först vid den tredje som polletten trillade ner på riktigt. Jaha, slappna av i BÄCKENET? Det är alltså genom mitt BÄCKEN som bebisen ska komma ut? Och om jag sitter i kråkan så öppnar sig mitt bäcken 1,5 cm extra? JAHA! Känslan var nästan: varför har ingen sagt det här förut? Även om såklart min yogalärare hade sagt det ett antal gånger. Och även om jag hört att jag måste försöka vila mellan värkarna och att det var bra att bada innan man skulle föda så var det liksom som om att jag inte riktigt förstått det. Så den där aha-känslan som kom innan min tredje förlossning var rätt skön.

En doula för extra pepp och stöd
Såklart skulle vi ha med en doula kom jag på! Någon som kunde stötta oss under förlossningen, vara länken till barnmorskan och underlätta för oss så att min partner helt kunde fokusera på mig (till exempel kan doulan finnas som uppbackning om partnern behöver gå på toa, för gud förbjude att partnern lämnar den födande kvinnan mitt i en värk bara för att hen ”behöver kissa”). Men också väldigt mycket som en extra hjälpande hand. Varför inte hjälpas åt vid livets tuffa tillfällen, istället för att själv stånga sig blodig? Att det var min mamma som jag ville ha med som doula verkade ändå min partner helt okej med. (Vem skulle inte vilja samarbeta med sin svärmor under jobbiga förhållanden, haha?) Även om jag VET att jag och min man klarar av det själva. Det har vi gjort två gånger tidigare. Och det är absolut inte det att jag inte tycker min man gjort ett strålande jobb. För det har han. Han har varit ett otroligt bra stöd. Men rutinen har väl gjort mig klokare också kanske. Och jag tror att det blir bra avlastning för honom. Min mamma är en av mina bästa vänner. Och jag ville ge henne den här upplevelsen. För jag trodde hon skulle njuta. Och jag vet att hon är super på att peppa. Hon har ju hjälpt mig genom livet. Så jag tänkte att hennes stöd skulle vara mycket värt.

Så när vattnet gick när jag låg i sängen mitt i natten, tio dagar efter utsatt bäst-före-datum, eller nej, jag menar beräknat datum, värkarna tilltog och jag kände att Nu kör vi! så ringde vi in barnvakt (min pappa) och doula (min mamma) och åkte in till förlossningen. Spända av förväntan – äntligen skedde det som vi väntat på så länge – men också lite nervösa – ska vi verkligen utsätta oss för det här igen?

Läppar som läppar
När vi kom in till förlossningen så fick jag lägga mig i sängen för att ta alla tester. Jag var bara öppen några centimeter än så länge (Suck!). Barnmorskan behövde också lyssna på bebisen för att se att den mådde bra. Vi satte på min musikspellista med mina yogamantran som jag förberett och det gav mig direkt en känsla av lugn och att detta skulle vi fixa. Jag satte på mig TENS-apparaten som gör att smärtan i värkarna minskar lite.

Alla tester såg bra ut, så barnmorskan satte akupunktur på mig och vi bestämde oss för att jag skulle ta ett varmt bad för att kunna slappna av. Det var verkligen skönt att känna vattnets värme och det gav mig en känsla av tyngdlöshet, som kändes fantastisk med min stora mage. Det där med bad kan jag verkligen rekommendera! Varje värk försökte jag andas igenom och mestadels hängde jag på huk mot badkarskanten så att bebisen lättare skulle komma ner genom mitt bäcken. Absolut inte lätt eller smärtfritt på något sätt, om jag minns rätt, men med mina yogaförberedelser och ett otroligt stöd från min man och vår doula så gick det bra. Andas och glöm inte slappna av i munnen! Om du inte visste det så är käkarna starkt sammankopplade till vårt bäcken. Så om du slappnar av i munnen så slappnar även ditt underliv av. Tänk läppar som läppar!

Efter badet hade styrkan på toppen av värkarna trappats upp till nästintill outhärdliga och jag gick med på att ta lustgas för att kunna fortsätta slappna av. Barnmorskan undersökte mig igen och nu var jag nästan helt öppen och fick tydligen börja krysta när jag kände att krystvärkarna kom. Jag och min man kollade på varandra med samma min: vadå, redan??

Efter mindre än tre timmar inne på förlossningen så födde jag, tillsammans med min man och vår doula, en frisk och underbar dotter! Hon var mindre än sina storebröder, men en exakt kopia av dem när de föddes. Helt perfekt! Tio fingrar och tio tår. Det är ofattbart så små de kan vara, dessa fingrar och tår.

Även om det gör för jäkla ont, så är det en av de häftigaste grejerna i livet att just föda barn. Det går inte att förklara för någon som inte gjort det. Men det kommer ju faktiskt ut ett barn ur mig, som sedan kommer bli helt beroende av att jag tar hand om det.

Mina tips till dig som ska föda barn:

  • Gå en gravidyogakurs när du är gravid, där andningen står i fokus och du får känna en fin kontakt med din bebis i magen. Allt blir lite mer verkligt då!
  • Ta gärna med en doula som kan stötta dig och din partner under hela förlossningen och även tiden före och efter om ni vill.
  • Ett varmt bad när ni kommit in till förlossningen är väldigt lugnande och gör det enklare att slappna av.
  • Jag hade gjort små förlossnings-pepp-lappar innan, som jag tänkt använda under förlossningen. De togs dock aldrig upp, men jag visste hela tiden att de låg där i väskan och jag visste vad det stod på dem. Jag hade skrivit upp korta meningar eller ord som kunde hjälpa oss under förlossningen. De sammanfattade egentligen allt jag gjort för att ladda upp, med yoga, meditation och andningsövningar. Där stod mina målbilder och fina uttryck från min yogalärare, som till exempel: ”Nu är du en sammandragning närmare din bebis.” ”Slappna av i käkarna.” ”Snart får du träffa din bebis.” Det kan verka lite klyschigt, men allt kan bli så overkligt när man ligger där och har sjukt ont. Och då hjälper det att få veta att det är ju faktiskt en bebis som snart ska komma ut. Inte ett badkar.
  • Det här med målbilder är också bra! Tänk ut en målbild innan och berätta den för den som är med på din förlossning. Så kan hen påminna dig om den när det känns jobbigt under förlossningen. Målbilden kanske kan vara att bebisen ligger på ditt bröst efter förlossningen, att du sitter hemma på favoritplatsen och ammar eller att din partner bär bebisen alldeles nyfödd i babyskyddet på väg mot bilen.
  • Försök slappna av! Jättesvårt när det gör ont! Men försök slappna av i ditt bäcken. Det är ju genom det som bebisen ska komma ut.
  • Alla känslor är såklart äkta, men kom ihåg att du är inte dina känslor. Det kommer göra ont, men du kommer klara det! Hur du styr ditt sinne och din inställning bidrar till stor del till hur du kommer uppleva din förlossning. Njut! Acceptera! Älska!

Lästips

Vill du också vara en del av YOGAMOM365? Utöver all inspiration i vår BLOG och guidande videosekvenser under VIDEOS så finns vår Facebook community YOGAMOM365. Här vägleder, inspirerar och peppar Team Yogobe tillsammans med dig och likasinnade gravida och mammor till yoga på mattan och i vardagen.

Vill du läsa mer om och av Maja Tervell så hittar du hennes hemsida här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev