Vietätkö suht paljon aikaa instagrammissa, facebookissa ym. sosiaalisen median platformilla? Olet varmasti huomannut, kuinka "joogabodysta" on tullut hitti varsinkin naisten keskuudessa ja monet puhuvatkin, että lähtevät "treenaamaan" joogaa. Joo, totta, harjoitella pitääkin ja toivottavasti joka päivä. Ilman harjoittelua, ei voi olettaa muutoksia/kehittymistä/
Mutta siis treenamaan? Tämän yhdistää helposti ainaostaan kehon treenaamiseen/muokkaamiseen. Ja se taas kuulostaa hieman harhaanjohtavalta kun puhutaan joogasta, ainakin minun korvaani (olenhan entinen kilpaurheilija). Tämä ei tietenkään päde kaikkiin ihmisiin, joillekin sana voi olla tosi motivoivakin.
No joka tapauksessa, "every damn day" Feediin satelee mitä kauniimpia kuvia vähäpukeisista joogeista, mitä eksoottisimmissa lokaatioissa ja mitä vaikeammissa asanoissa. Vahva keho, varsinkin vahvalta näyttävä keho, on nyt IN.
On totta, että joogan asana-harjoitus vahvistaa kehoa. Se myös puhdistaa ja hoitaa kehoa. Traditionaalisesti jooga-asanaharjoituksen tarkoitus on ollut nimenomaan vahvistaa ja avata kehoa, jotta energia liikkuisi kehossamme vapaammin ja vahvemmin, yhdistävämmin. Jopa sitä kohti, että kehomme olisi valmis "kohtaamaan" valaistumisen. Sehän oikeastaan on kaiken joogan pyrkimyksenä halusitpa sitä tai et ;) Tällä ei siis tarvitse olla MITÄÄN TEKEMISTÄ sen kanssa miltä näytämme.
Joogassa puhumme tasapainon löytymisestä. Kehon, mielen ja hengen yhdistymisestä. Kehoa ei siis oikein voi erottaa mielestä tai hengestä. Kaikki liittyy toisiinsa, kaikki on yhtä. Fyysinen kehomme on energiaa, E=mc².
Mutta siis yrittäkäämme.
Marraskuun aikana lähdemme matkalle tutustumaan mitä vahva keho oikeastaan tarkoittaa. Miten siihen liittyy mielentilat, tunteet ja energia. Miltä se tuntuu, mitä se löytää ja mitä se saa aikaan - a strong body is to know your body.
Koko meidän Yogoben tiimi on valmiina ohjaamaan ja inspiroimaan sinua tällä matkalla. Seuraa meitä Facebook-sivullamme Yogobe Finland, jossa vastaamme kysymyksiin, jaamme ohjeita ja inspiroivia tekstejä, vinkkaamme sopivista videoista Yogoben sivuilla ja ohjaamme kaikkia harjoittelusta kiinnostuneita. Tähän sinun ei siis tarvitse olle Yogoben jäsen, vaan tarjoamme tämän myös kaikille joogasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ja teille, jotka vielä harkitsette jäsenyyttä.
Kuukausi koostuu neljästä eri osiosta ja viikottaisista teemoista seuraavasti:
Viikko 1 – Yhteys kehoon
Marraskuun ensimmäisen viikon aikana luomme yhteyden kehoomme ja avaamme keskustelun. Mitä minulle tarkoittaa vahva keho? Miten kehoni voi nyt? Keho ja mieli ovat erottamattomia ja jooga jakaa keho-mielen viiteen eri koshaan tai kehoon/kuoreen.
Viikko 2 – Kehon osien rekisteröinti
Toisella viikolla tutustumme kehon eri osiin, eri kerroksiin ja rakennamme itsellemme rekisteriä näistä. Mitä tarkoittaa vahvat luut? Entä lihakset? Faskia?
Viikko 3 – Umpieritysjärjestelmä
Mitä tämä tarkoittaa? Miten hormoonit vaikuttavat kehon vahvuuteen? Miten tämä liittyy Chakroihin, joista joogassa puhutaan paljon energiajärjestelmänä.
Viikko 4 – Olet mitä syöt
Viimeisellä viikolla tarkastelemme gunia eli energian laatuja. Ayurvedan mukaan koko maailmankaikkeus sekä tietoisuus koostuu kolmesta gunasta. Mitä ne ovat ja miten ne siis liittyvät siihen mitä syömme ja mitä sitten? Käymme läpi myös eri kehotyypit ayurvedan mukaan.
Tämä viikko (1/4) Yhteys kehoon
Meillä kaikilla on omat tapamme luoda yhteyttä kehoon. Jotkut tykkäävät käydä lenkillä, jotkut puntilla, jotkut tanssimassa. Tällä viikolla haastan sinut pysähtymään ja tekemään mahdollisimman vähän! Harjoittelemme siis pysähtymisen jaloa taitoa. Se avaa parhaimmillaan keskustelun kehon kanssa ja sinulla on AIKAA kuulostella ja havaita miten kehosi voi. Opettelemme samalla käyttämään mieltä matkustusvälineenä sitä kohti, missä harjoituksemme on. Tässä ja nyt.
Ota tavoitteeksi löytää aikaa vähintään kolmeen Yin jooga tai restoratiiviseen harjoitukseen viikon aikana. Varsinkin pidemmät harjoitukset auttavat sinua perusteelliseen pysähtymiseen. Myös jooga nidra on mahtava tapa matkustaa kehoon. Suosittelen varsinkin näitä kolmea tuntia yogobe:sta.
Videosuositukset tälle viikolle
- Mia Jokinivan Anti-stress yin-tunti. (60 minuuttia)
- Kaisa Kärkkäisen tietoiseen läsnäoloon pohjautuva rentutus (10 minuuttia)
- Sekä oma Yin jooga harjoitukseni mahalaukku-ja pernameridiaaleille (45 minuuttia)
Yogobe.com:ista löytyy paljon muita restorativisia- sekä yin -tunteja ja voit näistä valita itsellesi sopivimmat, tai vaikkapa käydä tekemässä viikon harjoitukset joogastudiolla. Tärkeintä on se, että sopivin väliajoin astut joogamatollesi PYSÄHTYMÄÄN.
Kuten aina harjoittelussa, muista kuunnella oman kehosi signaaleja. Jos olet väsynyt, lepää vaikkapa lapsen lepoasennossa ja palaa harjoitukseen myöhemmin. Jos haluatkin tehdä enemmän, älä anna asetettujen rajojen estää sinua! Kaikessa on kyse vain joogamatolle saapumisesta ja harjoituksen aloittamisen tärkeydestä. Kehosi kyllä kertoo sinulle sen, mitä se tarvitsee. Yogoben Tiimi on täällä ohjaamassa, inspiroimassa ja auttamassa juuri sinua matkustamaan kehoosi.
xxx, Satu