Utforska sommarens andetag – öka din närvaro

06 juli 2021 | Av Yogobe

Passa på att lära känna din andning i sommar! Eva Hamboldt, coach, utbildare och föreläsare inom neuroledarskap, delar med sig av sin relation till andning och berättar hur du kan påverka livet och din förmåga till närvaro genom dina andetag.


I andetagets mellanrum är vi helt närvarande 

För tre år sedan var jag tvungen att ända livet för Dante, min älskade hund och trogna följeslagare. I nästan samma stund som han slutade andas fick jag besvär med min andning. Det var som om jag helt plötsligt saknade en lunga och inte riktigt kunde bottna i mina andetag. Jag gick med en konstant upplevelse av andnöd.

I det ögonblicket insåg jag hur viktig hans andning hade varit för mig. Jag placerade ju ofta min hand på hans mage för att få kontakt med de långa och jämna andetagen han tog när han sov vid min sida. Det var som om han guidade min andning, och skapade lugn och trygghet. Sedan dess har jag varit oerhört intresserad av just andning. Av andetagen. Och av det som händer mellan varje andetag.

Något år innan Dante gick bort var jag på ett retreat på Hawaii, i syfte att träna upp min förmåga att meditera. En återkommande uppmaning vi fick under de tio dagarna jag spenderade där var att stanna upp i andetagets mellanrum, eller som de uttryckte det; "i närvaro av andetaget och i närvarons andetag". Och på något förunderligt sätt är det är ju faktiskt så. Att när vi stannar upp i mellanrummet mellan inandning och utandning är vi helt och fullt närvarande. Det är som om tiden stannar och hjärnan håller andan.

Men andningen påverkar mycket mer än vår förmåga till närvaro. Vi förmår också "stanna kvar" i upplevelser av obehag, och att medvetet välja hur vi vill agera i situationer som skapar obehag.

Styr andningen och påverka hur du lever ditt liv

I många år har man trott att andningen är helt autonom, som en reflex, och något som flödar på av sig själv. Nu vet vi att så inte är fallet. Vi kan i allra högsta grad påverka vår andning. Och eftersom andningen är kopplad till system i hjärnan som påverkar vårt humör, vårt fokus och vår förmåga att vara i kontakt med vår kropp kan vi genom att styra vår andning påverka hur vi lever vårt liv. Till exempel hur vi blir påverkade av negativa upplevelser och stressiga situationer. Andningen har därmed en enorm kraft och utgör en viktig resurs att nyttja för vårt eget välmående.

Det låter kanske lite bra för att vara sant? Vissa kanske till och med skulle hävda att det låter flummigt? Men det handlar om biologi. Tack vare modern hjärnforskning vet vi att snabb och ytlig andning triggar igång amygdala och att det i sin tur lätt skapar känslor som oro, ångest, ilska eller rädsla. Men man har också sett hur rädsla och ångest kan dämpas, genom att medvetet sakta ned andningen. Likaså har man sett att styrning av andningen triggar system i hjärnan som sätter oss i kontakt med vår kropp. Det vill säga, vi blir mer närvarande och uppmärksamma på vilket tillstånd vår kropp är i när vi andas mer medvetet. Det sistnämnda är ju avgörande om vi ska kunna utöva impulskontroll i situationer då vi behöver det.

Slutligen har man funnit att medvetet styrd andning aktiverar system i hjärnan som är involverade i den ädla konsten att skifta fokus. Till exempel när vi står inför beslut där förutsättningarna snabbt förändras, eller när det händer mycket omkring oss och vi måste klara av att prioritera en sak i taget. Eller när vi behöver vara flexibla i vårt tänkande och skifta mellan olika perspektiv. Sammantaget kan man säga att vi alltså kan använda oss av specifika andningsstrategier för att optimera förmågor vi har stort behov av i vårt ledarskap i allmänhet, och i vårt ledarskap i dagens komplexa och stressade organisationer i synnerhet.

Ta pulsen på din andning under semestern

På senaste tiden har jag därför haft lite extra uppmärksamhet på min andning. Jag har tränat på att känna efter exakt var den befinner sig på sin resa mellan min näsa, mun och mage. Och jag har märkt hur den avgör om jag känner mig stressad eller inte. Om jag kan tänka fokuserat eller inte. Och huruvida min uppmärksamhet irrar omkring och letar efter snabba lösningar, eller om jag förmår att aktivt rikta min uppmärksamhet och tänka efter i lugn och ro. En tanke i taget.

När sommaren nu hägrar vill jag personligen mest få andas in doften av hav, lavendel och jordgubbar. Fast, även när det är sommar kan andningen haka upp sig, så jag tänker fortsätta träna. Kanske kan jag inspirera fler? Varför inte passa på under semestern? Ta tillfället i akt medan du sitter på stranden eller ligger i gräset. Känn efter hur du andas. Och var i kroppen du hittar ditt andetag tydligast. Testa att andas långsamt och djupt. Kanske kan du till och med testa att styra din andning genom att andas in medan du räknar till fyra, hålla andan medan du räknar till fyra och sakta andas ut medan du räknar till åtta. Testa att upprepa detta under ett par minuter. Och se vad som händer.

Tips på mer sommarläsning 

Videotips med andning online – för lugn och kraft

Föreläsning
5 min

Andas with

Varför ska vi andas medvetet? Lär dig använda ditt andetag för ökad styrka, kraft och balans.

Klass
5 min

Andas with

En traditionell andningsteknik som lugnar sinnet med Josefine Bengtsson.

Klass
3 min

Andas with

Vi upptäcker det naturliga, avslappnade andetaget med hjälp av två mjuka övningar.

Klass
5 min

Andas with

Att andas lugnt och långsamt kan ha positiv effekt på stresshormoner, blodtryck och ditt mentalt fokus.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Eva Hamboldt

Eva Hamboldt arbetar som coach, utbildare och föreläsare inom neuroledarskap. Hon har en fil kand. i kommunikationsvetenskap och beteendevetenskap och en Master i Neuroledarskap från Neuroleadership Institute i New York. Eva är även certifierad UGL-handledare via Försvarshögskolan och certifierad Klart Ledarskap-instruktör av Provins fem. Läs mer om Eva och hur hon arbetar på neuroledarskapipraktiken.se.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev