Onko joogaharjoittelusi tasapainoista ja laadukasta?

01 juli 2015 | Av Yogobe

Tässä kirjoituksessa Magnus Ringeberg kertoo omia ajatuksiaan tasapainoisesta ja etenkin laadukkaasta harjoituksesta. Miten tasapainottaa kehoa? Miten koota järkevä joogaharjoitus? Lue Magnuksen kokonaisvaltaisesta näkökulmasta joogan harjoitteluun!


Uskon, että tärkeintä on löytää hyvä tasapaino harjoitukseemme ja työstää tasaisesti koko kehoa. Välillä minusta tuntuu että monet joogit keskittyvät yhtenä päivänä aina yhteen osaan kehossa ja näin kategorisoivat harjoitteluaan. Tarkoitan esimerkiksi ajatuksia kuten "tänään teen taaksetaivutuksia ja huomenna taas eteentaivutuksia". Tällainen ajattelu saattaa johtua siitä, että monilla ei ole paljon aikaa harjoitukseen, ja haluavat siksi pitäytyä jossakin teemassa, tai siitä, että osalla saattaa olla kehossaan eritystä huomiota vaativia alueita. Kokemukseni mukaan olisi kuitenkin tärkeää tehdä harjoittelusta tasaista ja pitää se niin tasapainossa kuin vain mahdollista. Koko systeemin työstäminen oli myös ajatuksena alun perin kun sekvenssejä kehitettiin.

Kehomme on kokonaisuus jossa jokainen osa on yhteydessä, jokainen pieninkin sidekudoksen osa, jokainen luu. Saatamme joskus yhdellä tasolla tehdä jotakin sellaista, jolla on suuri vaikutus koko kokonaisuuteen. Pienikin muutos jossakin saattaa aiheuttaa muutosta jossain muualla. Tämä ajattelu on kannattavampaa kuin ainoastaan ongelmakohtiin keskittyminen.

Keho kompensoi epätasapainoisuuksia
Harjoituksen tasapainottaminen niin, että siinä keskitytään tasaisesti koko kehoon, auttaa usein kehon epätasapainoisuuksiin niitä tasaamalla. Kehon jäykkyydet, heikkoudet, epävakaudet ja kivut alkavat kompensoitua joltakin toiselta tasolta päin. Annan esimerkin: ajatellaan että sinulla on ongelmia polvessa, jolloin lantio, selkä tai jopa jalat alkavat kompensoimaan tätä ja normaali liikkuminen muuttuu. Monet luulevat että jos kipu tuntuu polvessa, kuuluu myös harjoitus tehdä polvelle, vaikkei se tosiasiassa mene näin. Sen sijaan meidän tulee keskittyä ehkä juuri lantioon, sieltä mistä kaikki voi olla lähtöisin.

Tasapainolla on merkitystä
Kerron yhden esimerkin viikon matkaltani Ranskaan, jossa tapasin naisen jolla oli jo pidemmän aikaa ollut ongelmia ja kipua selässään. Joogasimme kaksi kertaa päivässä, ja viikon lopulla hänen kipunsa olivat hänen yllätyksekseen poissa. Tähän saattaa olla monia syitä, mutta monille kyse on kehon eri osien yhteyden löytymisestä, tasapainoisesta harjoituksesta, yhteistyön tuntemisesta kehossa ja sen oppimisessa, mitä juuri sillä hetkellä tarvitsee. Ei vähempää eikä enempää.

Miten tulee siis toimia?
Tasapainoisen joogaharjoitukseen voi mielestäni ottaa muutaman taaksetaivutuksen, muutaman sivutaivutuksen, jokusen kierron ja inversion sekä istuvaa meditaatiota. Näin saadaan keholle sitä mitä se oikeastaan tarvitsee itsensä tasapainottamisen kautta. Kehoahan voi ainoastaan liikuttaa eteen, taakse ja sivulle tai kiertäen sekä väärinpäin tai oikeinpäin. Luulen, että monet unohtavat kehon perusliikeradat.

Siksi haluan vielä kerran painottaa kuinka tärkeä tasapainoinen harjoitus on. Tässä asiassa oikaisemalla joutuu hinnan luultavasti maksamaan myöhemmin.

Kaikkea hyvää,
Magnus Ringberg

Videosuositukset:
Hathajooga. Fyysinen joogaharjoitus, jonka avulla käännät katseen sisäisen maailmaasi aarteisiin - Kaisa Kärkkäinen
Sweat and samadhi: Develop heat. Build energy, strength and flexibility in your body.
Introduction to Movement Practice - Matthew Griffiths



Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev

Valutan du föredrar