Använd yogans åttafaldiga väg genom pandemin – Yamas

30 juni 2020 | Av Yogobe

Riktlinjer för att leva yogiskt – kan de hjälpa under en pandemi? I de 2000 år gamla skrifterna Yoga Sutras finns råd för liknande problem som vi brottas med idag. Här skriver yogalärare Kristjana Helgadottir Berndtson om hur de olika delarna i yogans åttafaldiga träd kan vara till hjälp under en pandemi. 


Yogafilosofins Yamas – riktlinjer för vad du inte ska göra

Det här är den första av två delar om Yogans åttafaldiga träd under en pandemi och handlar om Yamas. Läs del 2 som handlar om Niyamas här!

Patanjali skrev Yoga Sutras för över 2000 år sedan, i vilken han beskriver ännu äldre riktlinjer och råd i hur människan kunde leva sitt liv ”mera yogiskt”. Det är enormt spännande att det som människor brottades med i sina liv för flera tusen år sedan är precis detsamma som vi människor brottas med i våra liv idag, och råden går fortfarande att applicera på såväl våra ”normala” liv som den pandemisituation vi befinner oss i.

Yoga Sutras i sig innehåller korta ”trådar”, meningar eller stycken, som var för sig lämnar stort utrymme för tolkningar för just den livssituation du befinner dig i. På yogamattan får vi utrymme att vara och utforska, stanna upp, känna och träna på det som känns viktigt i våra liv som yogis, för vi yogar inte bara för att bli bra på yoga, vi yogar för att bli bra på livet.

I Yoga Sutras finns åtta olika grenar, där varje del beskriver en aspekt av yogapraktik. Yamas och Niyamas är de två första. Här beskrivs Yamas:

Yamas olika delar

Ahimsa – Du ska inte skada
Du ska inte skada vare sig dig själv eller andra. Det kan verka så självklart och enkelt, det är bara att följa Folkhälsomyndigheternas råd just nu. Men, hur länge då? Det var inte så svårt att hålla sig hemma första veckan, kanske gick det bra även den andra veckan, men allt eftersom tiden går tar vi större och större risker. Vi går till Ica, fastän att det svider lite i halsen och försvarar oss själva med att det var ju ingen Corona förra gången. Vi tummar lite på reglerna kring sociala kontakter och resonerar att alla säger ju att de är friska, då borde vi ju kunna ha den där middagen. Vi ursäktar oss med att säga att vi är inte i riskgrupp och det kanske bara är bra att få det där viruset och vara klar med det. På liknande sätt tillåter vi ”the monkeymind” att regna ursäkter och argument – men yogan påminner dig om att fälla upp paraplyet.

Ahimsa, du ska inte skada dig själv. Du behöver göra allt i din makt att hålla dig frisk. Ahimsa, du ska inte skada andra. Även om du inte medvetet tänker skada någon annan kan det vara du som har turen att bara få lindriga symptom – och som på Ica smittar någon i riskgruppen. Du behöver därför också göra allt i din makt för att hålla andra friska, genom att hålla ut, orka, fortsätta följa de riktlinjer som vi idag så väl känner till.

Se till att använda tiden för att sköta om dig själv. Du vet vad du mår bra av i form av kost och motion, men passa också på att göra saker som du rent av njuter av, som kanske kommer i skymundan när vi står mitt upp i vardagen.

Satya – Sanning
Sat = det oföränderliga ya = i handling
Det oföränderliga i handling beskrivs som sanningen, lite luddigt men betyder på ett ungefär att det du gör är det som är sant.

Var sann mot dig själv genom att med handen på hjärtat vara ärlig när du påstår att Ahimsa genomsyrar ditt liv. Var sann mot andra när du säger att du lyssnar till och följer myndigheternas råd.

Det är så himla lätt att luras och inte minst att lura sig själv. Inte bara när det gäller praktiska råd. Det är så lätt att ta på sig skygglappar och välja den lilla smala vägen för att inte behöva möta det som är jobbigt i oss själva. Det är att inte vara sann mot sig själv att förneka känslorna. Det är så lätt att välja att bita ihop och säga till sig själv att ”Jodå, jag mår bra”, fastän huvudet känns lite tungt eller att du känner dig orolig och ledsen. Du är inte sann mot dig själv när du tränger bort vare sig fysiska eller psykiska obehag.

Det är också i flera andra sammanhang som satya blir högaktuellt i pandemitider, inte minst i media. Var kritisk till det som du läser, kanske framförallt på sociala medier. Välj rubriker med omsorg. Det kan kännas självklart för oss i ett upplyst land att förstå att allt är inte sant som du läser. Det kan vara svårare att uppfatta vinklingar och subjektiva åsikter i ett enormt mediabrus. Lev enligt satya genom att vara kritisk och bilda dig en egen uppfattning som du kan stå upp för, både mot andra och verkligen inför dig själv.

Asteya
Asteya betyder icke stjäla. Vanligtvis så förknippar vi per automatik inte stjäla med materiella ting och checkar den boxen lite väl snabbt för att ta oss an nästa utmaning. Asteya är däremot så väldigt mycket mer och som andra yamas, kan anammas på olika sätt i olika sammanhang.

Tid är ett intressant begrepp i asteya. Om du verkligen fick välja mellan att vara här och nu, mitt i det som händer, eller välja att snabbspola alltihopa och vara tillbaka i normaliteten med endast ett knapptryck, vilket skulle du välja? Våga stanna upp och vara i nuet. Stjäl inte din möjlighet att uppleva alla livets stunder till fullo. Det kan kännas enklare att lägga sig och sträcktitta en hel Netflix-serie i åtta säsonger för att inte behöva känna efter och uppleva vekligheten. Oro, sorg, rastlöshet, lättja, hopp, förvirring, lättnad… Det kan kännas enklare att fly in i en fantasivärld, men med konsekvensen att stjäla egentid med dig själv. Det är kanske nu som du i raritet har mer tid än annars. Ge dig själv tiden, tid för lugn, tid för att andas och tid för yoga.

Bramacharya
Bramacharya handlar traditionellt sätt om celibat, att spara sin sexuella energi till ett högre syfte. Detta kanske är superenkelt när våra sociala kontakter minskar, eller så jobbar båda parter hemma och helt plötsligt uppstår tillfällen för mera romatik. Det är få moderna yogis som förespråkar sexuell avhållsamhet och i bramacharya kan man därför istället fundera på hur man tar hand om hela kärleksrelationen och om den tar eller ger dig energi.

Dock kan man också se förbi relationen till andra och tolka bramacharya som att använda sin energi rätt i förhållandet med dig själv. I viljan att bli den bästa versionen av dig själv, var ska du lägga din energi? Gör dig av med dina energitjuvar och rikta energin till ditt eget välmående och din hälsa.

Aparigraha
Aparigraha handlar om att inte vara girig, släppa habegäret och släppa taget. Just Aparigraha har varit väldigt tydligt under den här pandemin där toapappershyllorna tidigt gapade tomma och där hela Sverige verkade börja baka sitt eget bröd, eftersom jäst var en helt omöjlig produkt att få tag i. I Spanien tog skaldjur och vitt vin slut (vad säger det om oss svenskar?). Oavsett produkt, visar detta en stor girighet och viss mått av egoism i vårt människosläkte. Man skulle kunna se det som en överlevnadsinstinkt, men igen, det är då komiska produkter som vi valt att inte kunna överleva utan. Aparigraha avrundar yamas, men på sätt och vis, också sammanfattar dem.

Lästips om yogafilosofi och tiden just nu

Yoga online – föreläsningar om yogafilosofi

Foredrag
10 min

Yoga with

Yoga philosophy: You know that statue of Shiva that you see in many yoga studios? Well, here is the story behind it.

Foredrag
5 min

Grow with

A short philosophical talk on serving ourselves and others.

Foredrag
5 min

Grow with

Simon explains the terms Dukkha and Sukha, talks about suffering.

video.flavor.talks
5 min

Yoga with

Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson pratar om vad det innebär att vara yoga.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Kristjana

Kristjana Helgadottir Berndtson, i grunden språklärare och litteraturvetare, jobbar idag heltid med yoga. Sedan 2014 driver hon YogaByLink – tre yogastudios strax utanför Göteborg, tillsammans med kollegan Lina Eggen. YogaByLink är en oas i vardagen där verkligen alla kan yoga, unga som gamla.

Med bakgrund i Globalyoga är Kristjana inspirerad av både Bhakti- och Forrestyoga, samt brinner för den litteratur, filosofi och livskunskap som följer yogan. Kristjanas personliga yogastil väver in yoga sutras trådar, myter och kuriosa, då hon vill förmedla yogans visdom tillsammans med pranayama och asanas. Läs mer om Kristjana på YogaByLinks hemsida! Du hittar även YogaByLink på Facebook och på Instagram. Här finns också Kristjanas eget IG-konto!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]