Yoga – ett vaccin mot stress

13 mai 2019 | Av Yogobe

En av de största utmaningarna för många av oss idag? Stress. Här skriver Ma Steinsvik, yogalärare och företagsledare, om hur yogan kan vara ett vaccin mot stress, och hur den kan kalibrera oss tillbaka till lugn.


Problemet är vår reaktion på stress 

I andra delar av världen kämpar människor för mat och överlevnad. I Sverige är kampen mot stress den stora utmaningen. Idag är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning och har sexdubblats på mindre än tio år. Men stressen i sig är inte problemet, utan vår reaktion på den. När stressen får grepp om oss belastas vi såväl fysiskt som psykiskt. Det är lätt att hamna i en ond cirkel, där stressen leder till sömnbrist och nedsatt immunförsvar som gör oss än mer utsatta.

Yogan fungerar som ett vaccin mot stress. Att lägga in en stund varje dag för yogans olika delar – rörelser/asanas, andning och meditation – blir som att kalibrera oss, tillbaka till lugn, närvaro och fokus. I stället för att oroa oss över det som inte blivit gjort, tar yogan tillbaka oss till nuet där vi i lugn och ro kan göra en sak i taget. Yogan avlastar kroppen, gör oss fokuserade och öppna för kroppens signaler.

Som företagsledare, mamma, yogalärare och föreläsare är balansen inte alltid lätt att hålla. För mig har yogan varit räddningen, den fungerar som ett stress-vaccin. Det är inte alltid det finns tid att åka iväg på ett yogapass på en studio. Men att varje morgon rulla ut mattan och 5, 15 eller 20 minuter- andas in dagen, flöda genom solhälsningar och meditera en kort stund i Savasana- den tiden är en investering som gör hela skillnaden.

När vi börjar dagen med att stilla våra sinnen i yoga, då stannar känslan av ro hos oss och stressen får inte fäste. Skulle vi dras med av omgivningen, går det lättare att hitta in i lugnet igen med några andetag. Det intressanta är att lika väl som stress påverkar andningen, kan vi vända på andningsfunktionen och låta andningen stilla våra sinnen. Då lugnar vi inte bara oss själva utan också de runt omkring oss.

När vi stillar våra sinnen når vi ett tillstånd av Yoga. Så skrev gurun Patanjali redan för drygt två tusen år sedan i en av sina Sutror som poetiskt beskriver yogan.

Lästips

Om Ma

Ma Steinsvik driver tillsammans med Anna Trane Mannayoga. De är båda även ledare i näringslivet och använder yogan som verktyg i sitt ledarskap och för att hjälpa andra ledare till ett medvetet och värdestyrt ledarskap. Genom yogan, på sina kurser och workshops.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]