Intervjuserie med Micael Dahlen – Del 1: Hur vi skapar nya vanor 

07 juli 2021 | Av Yogobe

Det är livsviktigt att skapa bra vanor. Det slår ekonomiprofessor Micael Dahlen fast. I första delen av tre i en intervjuserie berättar han hur vi kommer igång och hur det gick till när han själv ändrade 40 vanor på 40 veckor.


Bli kompis med din Alfons Åberg

Det här är den första delen av tre i en intervjuserie med ekonomiprofessor Micael Dahlen, av Hanna Rydén, journalist och yogalärare.

Vårt liv består av en mängd saker som vi gör vanemässigt. Därför är vi inte alltid medvetna om varför livet ter sig som det gör. Micael Dahlen, som förutom att vara professor i ekonomi är succéförfattare, föreläsare och debattör, har i sin forskning intresserat sig för människors beteenden – varför vi gör som vi gör och hur vi kan påverka det.

I boken ”Starkt kul” visade Dahlen att 75 procent av en grupp slumpmässigt utvalda personer svarade att de ville träna mer och må bättre, men de gjorde inte det. Hur kommer det sig att så pass många personer vill förändra sina vanor för att leva ett längre och lyckligare liv, men inte gör det? Det handlar helt enkelt om att vi inte ens är medvetna om dem.

– Det första och stora steget är att se de små sakerna och beteendena som vi sysslar med under dagen, säger Micael Dahlen.

Hur vi bäst gör det är att avsätta en stund för oss själva där vi går igenom våra beteendemönster och ringar in vilka vi vill ändra på. Därefter handlar det om att sätta igång. Det stora hindret för att bryta vanor och hålla nyårslöften är att vi aldrig riktigt börjar.

– Det finns alltid något i vägen, något som är mer brådskande. Det vi vill och behöver göra får komma sen, efter vår lilla Alfons Åberg som ”ska bara”. Så det handlar på sätt och vis om att bli kompis med sin Alfons Åberg och få Alfons att känna att jag ska bara först göra det här jag tycker är viktigt och vet att jag behöver göra.

Ändrade 40 vanor på 40 veckor

Micael Dahlen bröt själv en rad vanor efter att ha gått in i väggen 2013. Han startade projektet Even40 där han ville se om det bara behöver ta sju dagar att etablera nya beteendemönster om man bestämmer sig för det. Han tog en vecka i taget och när året var slut kunde han summera: 40 vanor hade ändrats på lika många veckor.

– Jag har lite svårt att komma ihåg vad jag ändrade och det tar jag som ett kvitto på att det har blivit en del av livet, säger Micael Dahlen och fortsätter:

– En av de första sakerna jag förändrade var ovanan att jag sprang överallt; om jag skulle till ett seminarium på Handelshögskolan eller till mataffären. Jag hade ett upptrissat tempo i kroppen. Nu strosar jag omkring och tittar på gatuskyltar och världen runt omkring.

Tidigare kollade han tvångsmässigt på mobilen för att se om någon sökt honom eller vilka möten som stundade. Nu kollar han inte alls lika ofta på telefonen. Under det senaste året har pandemin gjort att vi pendlar mindre, jobbar och går i skolan lite kortare och låser upp mindre tid i ärenden. Enligt statistiken har vi fått en timme extra per dag. Micael Dahlen vill därför uppmana folk att skapa en ny vana och använda timmen på följande sätt.

Skapa nya vanor och använd din extra timme till:

  • Ge 20 minuter till en vän. Ta en fika (det går alldeles utmärkt via skärmen), prata med varandra, skratta tillsammans, gråt när det behövs. Ge varandra den där kvalitetstiden vi haft så ont om tidigare och som vi alla behöver för att känna gemenskap och må bättre. Kom någon närmare, återknyt kontakten med någon du saknat eller gör en helt ny vän. Forskning visar att du behöver umgås med någon 50 timmar för att bli goda vänner. Med 20 minuter om dagen hinner du göra tre nya vänner för livet i år.
  • Ge 20 minuter till dig själv. Fördjupa dig i något du är nyfiken på, lär dig något du vill bli bra på, testa något nytt. Det tar ingen tid alls att komma igång, vad du än behöver, från Shakespeares samlade verk till exotiska matingredienser, instruktionsvideor eller babblande professorer, finns bara en knapptryckning bort. Ge dig själv den där tiden du saknat tidigare att utforska och utvecklas för din alldeles egen skull och för att det får dig att må bra. Med 20 minuter om dagen hinner du bli bättre, till och med riktigt bra, på i stort sett vad som helst redan i år (det motsvarar en månads heltidssysselsättning). Kanske hittar du till och med en helt ny riktning i livet?
  • Ge 20 minuter till din hälsa. Rör på dig, gå, spring, träna vad du känner för. Det går att göra var och när helst du vill. Utanför dörren eller inne i värmen. Tryter fantasin och motivationen så finns det massor av inspiration och sällskap att hitta på nätet. Ge dig själv den där chansen du lovat så många gånger förr, på riktigt den här gången. Det krävs så lite. Forskning visar att 20 minuters motion om dagen faktiskt är allt som krävs för att du ska må bättre på alla möjliga sätt, bli friskare och motståndskraftigare, leva livet längre och gladare och bli en ännu bättre version av dig själv.

I den andra delen av intervjuserien ger Micael Dahlen tips på hur du behåller dina nya vanor, håll utkik i bloggen nästa vecka!

Foto: Studio Emma Svensson

Läs mer om vanor, yoga och träning

Videotips – hitta nya vanor med rörelse

Klass
15 min

Trening with

En tabataklass som varvar hög puls med styrkeövningar för hela kroppen.

Klass
15 min

Meditere with

Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.

Klass
20 min

Yoga with

Ett yogaflöde för att stärka den djupaste av våra muskelkedjor.

Klass
20 min

Trening with

En gympaklass som är perfekt för lunchpausen - fylld med rörelseglädje för mer energi!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Micael Dahlen

Micael Dahlen är författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Hans senaste bok är En liten bok om meningen med livet. Den tar vid från hans bok En liten bok om lycka, som bygger på ett forskningslivs studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra. Micael har även skrivit boken Starkt kul: ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra.

Om Hanna Rydén

Hanna Rydén är journalist och yogalärare. Hanna var svårt utbränd och hittade en ny väg med hjälp av yoga, meditation och ayurveda. Parallellt med återhämtningen utvecklade hon sin roll som journalist och yogalärare. Hanna har tidigare varit utrikeskorrespondent för Göteborgs-Posten i Paris och jobbar idag för Dagens Nyheter i Göteborg.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]