Vad är poweryoga?

18 august 2021 | Av Yogobe

Poweryoga är en dynamisk yogaform som fokuserar på styrka, uthållighet, balans och flexibilitet. Den togs fram i USA på 80-talet med inspiration från ashtanga- och vinyasa yoga. Ett svettig yogaform som ger kroppen en riktig genomkörare och skärper ditt fokus. 


Power yoga – historien bakom yogastilen

Det var i slutet av 1980-talet som Beryl Bender Birch och Bryan Kest utvecklade poweryogan. Den spred sig sedan snabbt över USA, blev trendig med flera kända namn som visade sig med yogamattan under armen och yogaformen tog sig sedan vidare runt om i Västsverige under 90- och 00-talet. De båda grundarna utvecklade sina likartade yogaformer ungefär samtidigt men oberoende av varandra, den ena på östkusten i USA och den andra på västkusten. De hade både samma men också något olika ingång till syftet:

Beryl Bender Birch  tränade själv ashtangayoga, som är en atletisk yogaform som kräver så väl styrka som flexibilitet och uthållighet. Ashtanga vinyasa yoga kallas också yogaformen, som utförs i strikta serier där man utför samma positioner i samma ordning varje gång och först när man klarar serie 1 kan man gå vidare till 2.

Vill du testa poweryoga? I videobiblioteket här på Yogobe hittar du klasser med olika längd och fokus.

Beryl insåg att många positionerna var för svåra för majoriteten av deltagarna. Hon utformade därför ett upplägg med syfte att bättre passa stelare kroppar, framför allt atleter och löpare valde hon att rikta in sig på. Till en början tänkte hon att formen just skulle heta yoga för atleter, men landade sedan i Power yoga just för att visa att formen är fysiskt krävande ”a true work out” och inte endast meditation.

Bryan Kest ville snarare skapa en yogaform som passade alla och lekte ett tag med namnet ”Grandma yoga” för att alla farmödrar och mormödrar skulle kunna känna sig välkomna in i salen.

Fitnessyoga som "möter deltagaren där den är"

Med tiden blev poweryoga ett allmänt namn för flera olika former av mer fysiskt krävande vinyasa yogaklasser, med eller utan uppvärmd sal, oftast med musik. Upplägget är vanligtvis att man börjar med andningsövningar, solhälsning A och B och därefter följer stående positioner för styrka och balans och avslutningen består av stretchande positioner och avslappning. Andningen, ofta ujjayi-andningen, är grundläggande genom klassen och det mentala fokuset likaså.

Yogafilosofin nämns inte i klasserna utan poweryoga ses mer som en fitnessvariant av yoga. De båda grundarna har med sig filosofin men trycker på att ”möta deltagaren där den är” och om det är av fitnessorsaker, så är det där man börjar, menar dem. Via de fysiska positionerna övas samtidigt uppmärksamhet, kroppsnärvaro, att lyssna in sina gränser. Att utöva yogan som det känns bra för en själv och inte hur man tror att det ska behöva se ut eller vara. På så sätt ville de tillgängliggöra yogan till en bredare massa.

Baron Baptiste var en av dem som populariserade yogaformen och Ulrica Norberg var en av tidigaste att sprida poweryogan i Sverige. 2002 gav hon ut boken Poweryoga där du med yogaformen beskrivs kunna bli ”lika vältränad och stark som en atlet, smidig och graciös som en dansare. Du uppnår en mental styrka, högre kroppskännedom samt ett inre lugn. Här gäller det att lyssna inåt, följa känslan och att arbeta med kroppen inte mot den!”

Fördelar med poweryoga

  • Ökar fysisk styrka, uthållighet och stabilitet
  • Rörlighet och smidighet tränas upp
  • Höjer pulsen och ökar blodcirkulationen
  • Främjar kroppsnärvaro
  • Fokus på andning och mentalt fokus ger meditation i rörelse
  • För den som har svårt att slappna av kan de fysiska utmaningarna under klassen hjälpa till att släppa spänningar i kroppen och lättare slappna av i savasana på slutet och då få sin välgörande återhämtning

Att tänka på när du vill börja med power yoga:

  • Så väl att andas i takt med rörelserna (vinyasa) och positionerna i sig kan vara kluriga när man är helt ny – ge det några gånger och lägg märke till vad som händer när du känner igen rörelserna och märker vad som händer i din kropp snarare än hur det ”borde” se ut
  • Alla kroppar är byggda olika – anpassa positionen efter din kropp, det ska inte göra ont, men det kan stretcha ”sköntont”
  • En del positioner kräver en del stabilitet för att inte hänga i leder och belasta kroppen så att du kan få ont i längden. För att t.ex. inte få ont i framför allt axlar kan vi tipsa om nedanstående instruktionsvideo för chaturanga som det ofta blir många utav i poweryogan!

Källa: One flow yoga och Power Yoga av Ulrica Norberg.

Lästips – yoga och power

Videotips för starka, flödande yogastilar

Klass
45 min

Yoga with

Practice Sun salutations A and B as well as half of the standing sequence of the Ashtanga yoga practice.

Klass
30 min

Yoga with

Power Intensive 1: Utmana din styrka och uthållighet i överkroppen, från skuldror ner till händer.

Klass
30 min

Yoga with

Yogaflöde med 3 vågor där peak-position är dansaren.

Klass
90 min

Yoga with

Flirta med dina muskler och sinne samt utmana dig själv med ett lite längre och fysiskt tuffare pass.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]