Välj trygghet till förlossningen

18 juli 2017 | Av Susanna Heli

Mitt i förlossningskrisen i Stockholm och Sverige vill jag prata om trygghet. Mitt i allt som media skriver, kvinnor berättar och barnmorskornas rop på hjälp, vill jag slå ett slag för tryggheten. För trots allt som säger att du inte borde känna dig trygg, kan du som gravid välja just det – trygghet.


Ja du kan välja tryggheten. För tryggheten bor nämligen i dig. Så som födandet bor i dig och din kropp. Varför tryggheten är så viktig är för att den talar om för dig och din kropp att det är säkert för dig och ditt barn att föda och födas. Tryggheten är därför gasen i födandets fysiologi och din kropp är födandets hus. Du är i kraften i födandet.

För oavsett vart eller på vilket sjukhus som du föder kan du framkalla känslan trygghet. Om du är trygg, får stöd och har kunskap om hur du kan hantera värkarna kommer din kropp att sända ut de fysiologiska signaler som hjälper hormonet oxytocin att flöda. Oxytocin är det hormon som tar hand om värkarbetet, öppnandet av din kropp, framfödandet av ditt barn, anknytningen och amningen. Så det hormon som kroppen valt som vårt förlossningshormon är också vårt trygghetshormon, allt för att det är meningen att vi ska föda när vi känner oss trygga och lugna.

Den är därför enormt viktig att ta om hand om tryggheten. Att välja den. Börja med att välja bort allt det som får tryggheten att minska. Välj bort negativa berättelser både från media och andra. Säg tack, men nej tack. Min trygghet är viktigare. Skydda den så som du skyddar ditt ofödda barn. Fyll på med sådant som få dig, ditt sinne och din kropp att nära tryggheten. Positiva tankar. Fina berättelser. Kärleksfull närhet med din kära eller vänner och familj. Naturen. Samt förbered dig och er inför förlossningen.

Det är en otrolig möjlighet och också såklart ett ansvar. Ingen annan kan göra födandet åt dig. Däremot kan du få stöd så du aldrig känner dig ensam och verktyg för att möta och hantera värkarna och alla de känslor som kan uppstå under födandet.

Metoden Föda Utan Rädsla ger dig och din partner några enkla verktyg för att under graviditeten och under varje värk, tala om för din kropp – det här kommer att gå bra. Genom att i varje värk: andas mjukt och lugnt, bli tung i kroppen, låta med mörk röst och säga positiva tankar leder du dig och din kropp emot tryggheten. Runt dig har du hela tiden din partner eller stödperson som påminner dig om just detta. Så att du kan föda, ditt barn kan födas och att ni tillsammans är ett fantastiskt team!

Ha en härlig och fantastisk sommar!

Värme!

Föda Utan Rädsla – FUR Online

Nu finns profylaxkursen Föda Utan Rädsla online här på Yogobe med mig. I kursen ingår även en föräldrautbildning ledd av barnmorskan Maj Rydström. Vill du få ännu mer djupgående vägledning genom din graviditet finns Gravidresan Online. I den ingår såväl hela Föda Utan Rädsla som gravidyoga månad för månad med yogaläraren Cecilia Olin, föreläsningar om fostrets utveckling samt föreläsningar om vad som händer i din kropp under graviditeten med barnmorskan Maj. Läs mer och köp kurserna här!

Lästips

Susanna Heli

Susanna har tagit fram metoden Föda utan rädsla med fokus på profylax. Ur detta koncept har hon tagit fram kurser, både "live" samt en onlinekurs här på Yogobe, skrivit en bok samt håller föreläsningar och instruktörsutbildningar.

Les mer